Dragan Stojković okuplja ekipu za utakmicu sa Bugarskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo: Srbija bez Mitrovića, Vlahovića i Jovića 1Foto: Nikola Gligic/Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije okuplja se danas u Sportskom centru u Staroj Pazovi pred mečeve sa Jordanom i Bugarskom.

Ekipa Dragana Stojkovića najpre u petak 16. juna u Beču igra prijateljski duel sa Jordanom, a četiri dana kasnije, u utorak 20. juna sastaje se u Razgradu sa Bugarskom u meču 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

U prve dve utakmice u Grupi G Srbija je ostvarila dve pobede i nalazi se na prvom mestu na tabeli, ali će na meču sa Bugarskom biti znatno oslabljena jer zbog povreda neće nastupiti Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Luka Jović.

– Imamo personalnih problema pred utakmicu protiv Bugarske, na dosta igrača ne možemo zbog povreda da računamo. Na prvom mestu na Mitrovića, zbog problema sa stopalom koji traju šest meseci unazad. Te probleme je imao i na Mundijalu. Po mom mišljenju je vrlo moguća hirurška intervencija. Jović je na poslednjoj utakmici u Ligi konferencija dobio prelom nosa i danas je operisan. Tu je i Vlahović, koji je takođe van ekipe. Ima problema sa preponama. Imali smo razgovore u prethodnih desetak dana, trpi neverovatne bolove i dogovor je da preskoči ovaj meč i da proba da sanira to što ima. Takođe, Terzić je imao operaciju nosa zbog otežanog disanja i to je ranije dogovoreno. Gaćinović, takođe operacija prepona i on neće biti sa nama. Veljković ima problem sa mišićem, Radonjić sa mišićem i da ne nabrajam dalje – rekao je Stojković i dodao da će protiv Bugarske u napadu igrati Đorđe Jovanović i Dejan Joveljić.

Stojković je objasnio da je na Mundijalu u Kataru naučio da povređeni igrači ne treba da budu na terenu i da je zato odlučio da u ekipu pozove samo one koji su potpuno spremni.

– Ne znam da li je neko član Superlige, ili druge, treće i pete lige. Nije mi bitno. Bitno mi je da igrači pokazuju kvalitet. Prvi put se Nikola Čumić nalazi na spisku. Prateći potencijalne reprezentativce mislim da je zasluženo ovde. Da li će igrati ili ne, to ćemo videti, ali ono što je pokazao meni kao treneru daje za pravo da ga pozovem. Potpuno zasluženo je na spisku, a nije bitno da li je iz Superlige. Važno je da se daje maksimum i da se doprinosi boljoj igri i rezultatu – smatra Stojković.

Selektor je dodao da je Srbija favorit u duelu sa Bugarskom, ali da to treba dokazati na terenu.

– Pa, ja to sve razumem i navijački gledano, to je tako. Ne možete to da promenite. Ali, znam i da svaka utakmica, pored važnosti koju nosi, isto tako je i teška. Teške su utakmice gde se lako upisuju bodovi, pre nego što ste odigrali. Meni je dovoljan pristup da svi igrači budu svesni toga. Našim analizama ove dve utakmice koje smo odigrali, Srbija mora biti maksimalno skoncentrisana, spremna i sa velikim optimizmom da odemo u Bugarsku. Da li smo favoriti ili ne, neka bude da jesmo, ali svaki segment utakmice mora da se opravda. Želimo pobedu i dobru utakmicu, ali želimo da uradimo sve da do nje dođemo. Mislim da smo kadri da ova grupa igrača iznese izazov koji se postavlja ispred njih – kazao je Piksi i dodao da ekipa neće menjati stil igre bez obzira na izostanke nekolicine prvotimaca:

– Nema potrebe da odustajem, ni Mančester siti ne odustaje od svog stila fudbala. Ono gde su jaki oni pokazuju. Imamo takav profil igrača i da kažem jednu kompoziciju tima da bi bilo jako nefer ne dati im tu šansu da pokažu svoj talenat. Da biste pobedili, morate da date gol, a da biste dali gol morate da napadate. Utakmica može da ode i u drugu stranu, ali morate da budete spremni da uradite ono što vi možete. Srbija je pokazala da može da pokaže dobre rezultate. Ne kažem da Srbija ne može da se brani. Nismo primili gol, dobili smo stabilnost u odbrambenoj zoni i sa tom vizijom moramo da nastavimo i dalje. Imamo dovoljan broj igrača u ofanzivnoj zoni, gde možemo da napravimo problema protivnicima i to treba iskoristiti u svakom slučaju – rekao je Dragan Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari