Drama bez preokreta 1Košarkaši Crvene zvezde foto: Srđan Stevanović Starsport

Počeli su u prošlogodišnjem stilu; sa svega osam igrača u rotaciji delovali tako pogubljeno da se posle uvodna četiri minuta utakmice naslućivala prava katastrofa.

Ispostavilo se na kraju da je to bio i ubedljivo najlošiji period crveno-belih u prvom kolu nove evroligaške sezone; sve do kraja gostovanja Fenerbahčeu košarkašima Crvene zvezde nedostajao je „samo“ šut sa distance kako bi prvi put u međusobnim duelima, u najelitnijem takmičenju, slavili u Istanbulu (61:57).

Defanzivno su puleni Dejana Radonjića odgovorili na gotovo sve postavljene zadatke; u potpunosti neutralisali protivničku igru u centralnom „piku“, De Koloa i Veselog sveli na jednocifren broj poena, međutim kada se „lomilo“ a rival delovao kao da je na konopcima, falio je neko sposoban da obuče odelo Džordana Lojda i dokusuri grogirane izabranike Aleksandra Đorđevića. 

Bez petorice važnih igrača, uvodnih pet minuta meča, koji je, kao i svi na startu Evrolige, počeo minutom ćutanja u čast nedavno preminulog velikana svetske košarke Dušana Dude Ivkovića, izgledali su krajnje košmarno za crveno-bele. Bukvalno su Kalinić i saigrači izgubili svaki drugi posed; „prodali“ neverovatnih sedam lopti za krajnje opasnih 14:0 za domaćina.

Iznerviran, Radonjić je prstom pokazao na Ivanovića i Lazarevića da zamene Voltersa i Simonovića i kao da je iz prve „ubo ton“, za Zvezdu je odmah počela neka druga pesma. Nestrpljiv da se dokaže u crveno-belom dresu, Ivanović je u dahu prodrmao ekipu (16p, 6as): oduzeta lopta, zatim asistencija ka Kuzmiću, pa ulaz, odmah potom povratni pas ka Kaliniću pri šutu za tri poena i poput Koperfilda,

Zvezdin nepovratni minus pretvorio je u obećavajućih 16:13 za Fener, koji je bio lišen pomoći Marka Gudurića. U ulozi startne petice, Mitrović je produkciju tražio iz kratkih „rolova“ koristeći poznanstvo sa Ivanovićem iz Budućnosti. Zvezda je sjajno branila rivalsku igru dva na dva; sa strane pomoći Lazarević i Kalinić, poput brisača na automobilu, pomerali su se pravovremeno i sinhronizovano tako da Veseli i Buker nikako nisu mogli da pas dobiju u srce reketa. De Kolo je sve do pred kraj meča bio nevidljiv; Holins ga je „u džep“ stavio, međutim koliko god bio odličan u odbrani na perimetru, Amerikanac gotovo ništa nije mogao da pogodi(5p, 1/6 za tri).

Uprkos generalno lošem šutu sa distance (21,7 odsto), posledično i svega 15 asistencija, naspram 21 izgubljene lopte, Zvezda je domaćinu konstantno gazila senku. Da nije bilo odličnog Pjera u drugom poluvremenu (13p), koji je za Fener predstavljao prevagu u igri na niskom postu, iskreiravši jedinu dvocifrenu prednost za domaćina do kraja meča (45:35) Voltersove minijature u igri jedan na jedan dobile bi neku drugu dimenziju (9p, 4as).

Boljom kontrolom ritma, crveno-beli su realizacijom kontre Holinsa uplašili rivala na dva minuta pred kraj meča (51:49). Uprkos ogromnom uticaju na igru, Kalinića realizatorski nije bilo u drugom poluvremenu (svih devet opena u prvih 20 minuta). Baš kada se lomilo, Pjer je relizacijom sa niskog posta, pa kreacijom za De Koloa koji je trojkom za 56:49 ubacio prve poene iz igre, napravio jasnu prevagu.

Nisu se gosti ni tada predavali; jureći plus sedam za domaćina, sa dve brze trojke Ivanovića smanjili su razliku na jedan posed, ali u poslednje četiri sekunde više od toga nisu mogli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari