U Zagreb stižu i NBA zvezde: Večeras utakmica u sećanje na Dražena Petrovića 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Veče uoči Memorijalne utakmice u sećanje na Dražena Petrovića koja će se održati 5. septembra u zagrebačkoj Areni, u hrvatskoj prestonici su se okupile legende ovog sporta na zajedničkoj večeri.

Ipak glavni događaj u Zagrebu biće večerašnja utakmica u Areni pred 15.000 navijača u kojoj će nastupati brojne košarkaške zvezde, ali će biti prisutne i trenerske veličine poput Željka Obradovića, Svetislava Pešića i Nevena Spahije.

Jedan tim će činiti najbolji hrvatski igrači, a drugi najbolji evropski košarkaši. Kako prenose mediji, najavljen je dolazak velikih zvezda, poput pojedinih iz Real Madrida, potom Luke Dončića, Gorana Dragića, ali i NBA igrača Bojana Bogdanovića, Darija Šarića i Ivice Zubca. Selektor Draženovog tima Aco Petrović rekao je da postoji mogućnost da dođe i najbolji igrač Srbije Nikole Jokića.

Povod za ovu košarkašku utakmicu je 60 godina od rođenja Dražena Petrovića.

Dražen Petrović poginuo u saobraćajnoj nesreći 7. juna 1993. godine i iza sebe je ostavio neizbrisiv trag, kako u klupskoj košarci, odnosno NBA ligi, tako i u reprezentativnom dresu.

Dražen Petrović je rođen u Šibeniku u porodici Jovana i Biserke Petrović.

Njihovo prvo dete, Aleksandar, je bio prvi koji je krenuo košarkaškim stopama, a Dražen ga je pratio. Sa 13 godina Dražen je počeo da igra u mlađim selekcijama u lokalnom KK Šibenka; sa 15 godina je ušao u prvi tim, odmah pošto je Šibenka izborila mesto u prvoj ligi.

Sa Petrovićem kao zvezdom tima, Šibenka je dva puta stigla do finala Kupa Radivoja Koraća 1982. i 1983. i oba puta izgubila od Limoža.

Petrović je igrao za jugoslovensku reprezentaciju na Balkanskim prvenstvima i osvojio je bronzu i zlato sa juniorskim timom i srebro sa prvim timom, a 1982. je takođe doneo srebro sa Evropskog prvenstva za juniore u Grčkoj.

Petrović je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 1989. godine i Svetskom prvenstvu 1990. godine u Argentini, te srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu.

Na Olimpijskim igrama 1992. godine u Barseloni, osvojio je sa hrvatskom reprezentacijom srebrnu medalju, što je bio veliki uspeh budući da im je u finalu protivnik bio “Dream Team”, jedan od najboljih košarkaških timova koji je ikada viđen, sastavljen od taadšnjih najvećih zvezda NBA lige.

U klupskoj karijeri nastupao je još za Cibonu, Real, Portland i Nju Džersi Netse, a nakon raspada bivše zemlje nastupao je za hrvatsku reprezentaciju.

U karijeri je imao brojne rekorde: Najviše postignutih poena u prvenstvenoj utakmici (112), najviše postignutih poena i finalnoj seriji ACB lige (42), najviše postignutih trojki u finalnoj seriji ACB lige (8), najbolji procenat šuta među bekovima u NBA 1992., najbolji procenat šuta među bekovima u NBA 1993., najviše trojki bez promašaja u tri utakmice plej-of serije (izjednačen sa još dvojicom).

Goran Dragić, Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Ivica Zubac su neki od najavljenih učesnika ove utakmice, a pored njih će učešće uzeti i najpoznatiji košarkaši evroligaških klubova.

Najavljen je dolazak i NBA superstara Luke Dončića, ali još nije potvrđeno da li će uzeti učešća na samoj utakmici, ili će ipak zauzeti mesto u publici, odnosno prvom redu do terena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari