Druga u Prvoj ligi 1

Razlike između Super i Prve lige – nema, to često znaju da kažu razočarani fudbalski navijači širom zemlje, pre svih oni čiji klub nije u eliti.

U poslednje vreme nisu retka takva razmišljanja ni u Novom Pazaru. Kad se za nešto što se nema, a sam si kriv što ga nema, pošto poto želi naći opravdanje ili kad se hoće umanjiti značaj onoga što je više i bolje, onda se i argumenti za tako nešto lako nađu. Najveći je, verovatno u nedostatku drugih, boljih i jačih, sastav dve lige – Super i Prve.

Ako se držimo samo tradicije, onda ništa nije sporno, jer prvoligaši Sloboda, Radnički iz Kragujevca i Novi Pazar su iznad Radnika, Javora, Voždovca, mada ni ova tvrdnja nije lako dokaziva. Sve ostalo je na strani superligaša. Posle derbija 1. kola Prve lige između do juče timova Super lige, Novog Pazara i Metalca, valjda je svima jasno da je jaz između dve lige ogroman, naravno kvalitet je na strani superligaša. Kod nas je, između ostalog, problem i što nam se lige zovu onako kako ne bi trebalo da se zovu, pa se iz tih razloga podsmevamo i onda kad za takvim reakcijama ne postoji potreba. Naša Super liga nije SUPER, a ni Prva nije PRVA. Kad bi se Super liga prozvala kao nekad Prvom, a Prvoj vratio stari naziv Druga, ne bi se ništa promenilo, osim što bi izostao podsmeh. Za početak ni to ne bi bilo loše.

Dok smo imali Prvu bez Super lige, klubovi su nam u Evropi nešto i značili, otkako dobismo Super ligu igračima su pasoši, do ove sezone, skupljali prašinu po podrumima. Izgubismo se u raspravama ko, šta i gde igra – otkako ostadosmo bez Druge lige. Neka je i kozmetička, ta promena bi dobro došla. Kad već nema reda u Savezu, njegovim organima, komisijama i odborima, valjalo bi da se unese malo više reda u lige, tačnije njihove nazive. Nema fudbala bez Druge lige i tačka. Novi Pazar je posle šest godina ponovo prvoligaš – drugoligaš. Tamo gde je kroz istoriju najduže bio i gde mu je trenutno mesto, jer bez super organizacije, uslova i super igrača nema ni potrebe za Super ligom. Ima klubova koji su danas u Super ligi, a nisu za nju, a Novom Pazaru vodilja više ne sme da bude – Super je biti u Super ligi, pa i onda kad je malo šta u klubu super.

U ovoj sezoni Prve lige igra sedam bivših superligaša: Novi Pazar, Metalac, Jagodina, Radnički (KG), Sloboda, Bežanija i Inđija. Prognoze kažu da će jedan od ovih klubova sledeće sezone sigurno izboriti Super ligu. Metalac je u 1. kolu u Novom Pazaru ostavio snažan utisak, već u sledećem nokautirao ga je na njegovom terenu nejaki Radnički, Sloboda je pobedila čvrsti Proleter, pa je doživela debakl na Bežaniji, a ako se po jutru dan poznaje Jagodina će pre u bitku za goli život nego za elitu. Bežanija i Inđija imaju vrlo kvalitetne sastave i odlično stoje i po pitanju organizacije i finansija. Posebno treba obratiti pažnju na Inđiju, imaju sve što je potrebno da se uključe u trku za dva mesta koja vode u društvo najboljih, još ih predvodi stručnjak koji spada u pet trenera Prve lige koji su najviše postigli u karijeri – Spasoje Jelačić.

Dobri poznavaoci zbivanja u Prvoj ligi među favorite ubrajaju i novajliju iz Bačke Topole – TSC. Donacijama iz Fudbalske federacije Mađarske oživljen je fudbal u gradu iz kojeg su potekli Dušan Tadić, Nikola Žigić i Zvezdan Terzić, a posle pobede na startu šampionata u Jagodini pokazuje se da te priče nisu bez osnova. Ako je suditi po tabeli, nakon dva odigrana kola, Dinamo iz Vranja i beogradski Sinđelić će sve učiniti da pokvare planove favoritima.

„Slučaj Petrov“

U jednom od mnogih viceva o Piroćancima, kaže se: „Kako Piroćanac od jednog dinara napravi četiri? Pa, probuši dinar na četiri rupe i prodaje ga kao dugme“.

Kako Piroćanci kod nas važe za simbol cicijaštva i tvrdičluka, naravno samo u vicevima, mada ni vicevi ne nastaju tek onako, onda bi pri ulasku u posao sa njima valjalo biti prilično obazriv. Elem, Nemanja Petrov je uz Ristova, Markovića i trenera Marjana Živkovića trebalo da predstavlja najveće Pazarovo pojačanje za ovu sezonu. Svi oni u Novi Pazar su stigli iz Pirota. I svi sem njega su u timu. Prepreka je obeštećenje koje za Petrova traži Radnički iz Pirota, možda inat, možda cicijaštvo. Ko to zna? Kako stvari stoje, Petrov će postati Pazarov igrač samo ako Piroćanci popuste. Možda se to i dogodilo dok čitate ovaj tekst. Šale na račun škrtičarenja Piroćanaca i fama o svežnjevima novca koji obitavaju u Pazaru tako su se sudarili na Nemanji Petrovu, da prosto čudi kako već nije nastao neki od viceva na ovu temu. U prve dve sezone u Super ligi u kojima je, po nikad do kraja proverenim pričama, Novi Pazar izigravao bogataški klub plaćajući papreno i one igrače koji nisu vredni visoke cene potrošeno je novca toliko da više nema šta da se rasipa. Pazar je došao do nivoa kada novca ima malo, pa će pokušati težim putem do elite – štednjom. Ne znamo šta na to kažu u Pirotu, ali po onome što prati ,,slučaj Petrov“, verovatno, vele: „Na nama štedeti nećete. Kod nas ste najbolje pazarili, uzeli ste nam najbolje i probušili nas ko mi dinar za dugme“.

Gledaćemo i Islamovića

Osam bivših fudbalera Novog Pazara igraće za druge klubove u ovoj sezoni Prve lige. Milan Svojić je sa Metalcem već gostovao u Pazaru, dok Petra Pavlovića nismo bili u prilici da vidimo na terenu. Za TSC iz Bačke Topole nastupa Nebojša Skopljak, fudbaler koji je pre osam godina nosio dres Novog Pazara, u Teleoptiku je vođa navale ,,plavih“ iz prve superligaške sezone, Miloš Bogunović, a u ČSK-u iz Čelareva Nigerijac Ibrahim Valiđo, fudbaler koji iako je bio član Pazara u njemu nije upisao nijednu utakmicu. Mrežu Temnića čuva Petar Jokić, a za Bežaniju nastupaju Marko Milić i Dejan Babić. Jedini rođeni Novopazarac koji će nositi dres nekog drugog kluba u Prvoj ligi je levi bek Teleoptika, Adnan Islamović (20), bivši igrač svih mlađih kategorija Partizana i reprezentativac Srbije.

Kurćubić, Govedarica i Vojčić

Trojica trenera klubova Super lige svojevremeno su radila u Novom Pazaru. Niko od njih se u klubu nije dugo zadržao, ali ime Petra Kurćubića (trener Topolskog sportskog kluba – TSC) najduže će se pamtiti, zbog nezaboravne pobede nad Partizanom (3:2). Osim njega, Zoran Govedarica predvodi Proleter iz Novog Sada, a Slavko Vojčić Radnički iz Kragujevca.

Još sa Jagodinom bez navijača

Novi Pazar je utakmicu 1. kola sa Metalcem, zbog kazne Disciplinske komisije FSS, odigrao u prisustvu 200 žena i dece. Ista populacija moći će da prisustvuje i nedeljnoj utakmici protiv Jagodine (16.30), posle čega ističe zabrana ulaska gledalaca na stadion nastala zbog incidentnih dešavanja na utakmici superligaškog prvenstva između Novog Pazara i Borca.

ČSK – Novi Pazar 2:2 (0:0)

Iako su već u 20. minutu imali dva gola prednosti, fudbaleri Novog Pazara odigrali su u 2. kolu Prve lige samo nerešeno sa ČSK-om u Čelarevu 2:2 (0:2). Strelci za Pazarce bili su Arifović u 18. i Vukomanović u 20. minutu, oba gola za domaći tim postigao je Popović u 55. i 67. minutu. Posle utakmice trener Živković izrazio je žaljenje rezultatom. „Šteta, još nismo stabilan tim, jer da jesmo ovu prednost nismo smeli da ispustimo. Ipak, dobro je što napredujemo iz utakmice u utakmicu, pa je samo pitanje dana kada ćemo postati tim kakav želimo da budemo“, rekao je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari