Država opet platila put u Evropu Zvezdi i Partizanu 1foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

„Javnim“ preduzećima, sa „tajnim“ poslovanjem, ogromnim prihodima i još većim gubicima, budžet Srbije je očigledno, posrednim kanalima, omogućio da se ponovo takmiče u evropskim kupovima

Fudbalski klub Crvena zvezda platio je obeštećenje italijanskom drugoligašu Lečeu za transfer Filipa Falka od milion i po evra plus penale zbog kašnjenja u ugovorenoj dinamici isplate- objavili su najpre italijanski, a preneli domaći mediji.

Vest bi bila samo to, a možda ne bi ni bilo vesti da do pomenute uplate nije došlo na ivici UEFA preseka (31. mart – 30. april) koji određuje da li će klubu zbog dugovanja prema igračima ili drugim klubovima biti uskraćena licenca učešća u evropskim takmičenjima.

Baš ovih prvih aprilskih dana medijski je zabeleženo da je Partizan imao isti problem, pokušavao da igrače „nagovori“ na solidarnost tako što će potpisati da se im ništa ne duguje, a onda volšebno, takođe na početku aprila, „završio“ taj posao.

Partizanova priča je ovog puta bila prevashodno „u kući“, dugovalo se svojim igračima i onda je neka „dobra vila“, a vrlo opravdano se nagađa da je to država preko FSS, što je takođe nagađanje ali „više vrste“, iznašla tih milion evra i omogućila crno-belima da i na jesen od UEFA zarađuju pare kojih potom skoro da nigde nema.

U Zvezdinoj priči „dobra vila“ je moguće Grad Beograd, dakle ponovo država Srbija, koji je po nekim objavljenim faksimilima klubu iz Ljutice Bogdana 1 za godinu dana uplatio 4.6 miliona evra, navodno za unapređenje omladinske škole fudbala. Sumirano, država Srbija je „javnim“ preduzećima, sa „tajnim“ poslovanjem, i ogromnim prihodima, platila mogućnost da se ponovo takmiče u Evropi.

Storija o Zvezdi je ovog puta kudikamo zanimljivija jer je imala međunarodnu otežavajuću okolnost. „Dogovor“ sa fudbalerima koji su pod ugovorom, pa bili i stranci, oba kluba sa Topčiderskog brda u Beogradu znali su uvek da reše manje ili više prinudnim metodama, ali Zvezdi je za vratom bilo dugovanje Lečeu za transfer Filipa Falka.

Koje je presuđeno i odlukom FIFA organa za te stvari još u septembru prošle godine, saznalo se posredstvom izjava čelnika Lečea u italijanskim medijima. Zvezda je, po tvrdnjama Saveria Stiki Damijanija, predsednika Lečea, za prelazak Falka trebalo da plati pola miliona evra već u januaru 2021, a isto toliko do kraja juna iste godine. A do septembra nije uplatila ni evro.

Pomenuti predsednik italijanskog drugoligaša precizno je pominjao cifru od milion evra, uz takođe presuđenu kamatu i penale zbog prekoračenja ugovornih obaveza. Cifra koja se juče pojavila u srpskim, a prekjuče u italijanskim medijima jasno govori da je kamata za kašnjenje bila pola miliona evra, a da je težina „penala“ ostala neka vrsta poslovne tajne.

Takođe početkom septembra 2021. Danas je ekskluzivno objavio presudu FIFA tribunala u koju je imao uvid, po kojoj je FK Crvena zvezda morala da plati Fiorentini 596,797.95 evra, 119,359.59 kao penale, i kamatu od šest odsto od 10. marta 2020. do dana uplate, za transfer Alekse Terzića u taj italijanski klub.

U slučaju bez presedana pred arbitražom FIFA da klub koji je kupio igrača tuži klub od koga ga je kupio, 27. maja 2019. godine, sudija FIFA Johan van Galen tako je presudio.

Da podsetimo. Zvezda je tražila od Fiorentine da novac ne uplaćuje na klupski račun, nego na račun jedne nemačke banke, što može ali ne mora da bude sumnjivo jer takvi slučajevi nisu retkost. Klub iz Firence prvu ratu je isplatio po dogovoru, ali je pri isplati druge (10. marta 2020)  greškom nekog iz kluba ili softvera novac otišao na račun Zvezde.

Iz beogradskog kluba su reagovali, pa je dogovoreno da Fiorentina uplati isti iznos (596,767.95  evra) i na račun nemačke banke, što je 8. maja 2020.  i urađeno. Šest dana kasnije potpisan je i ugovor po kome Zvezda treba da uplati (vrati) Fiorentini tu sumu do 30. septembra 2020. uz šest odsto kamate i penale od 20 odsto ukoliko do uplate ne dođe.

Kako uplate nije bilo, klub iz Firence ih je po praksi upozorenja u takvim situacijama 8. oktobra 2020. „podsetio“ i naglasio da su penali 120 hiljada evra. Kako nije bilo reakcije iz Beograda, 12. novembra Fiorentina je tužila Crvenu zvezdu FIFA i naravno- dobila spor.

Sredinom decembra 2021. mediji bliski Zvezdi objavili su da je u cent kako je Danas objavio sve plaćeno Fiorentini, iako su iz kluba više puta relativizovali saznanje Danasa i negirali presudu FIFA. Aproksimativno, crveno-bele je taj transfer koštao oko 300 hiljada evra više nego što je trebalo.

Sve se ovo dešava u vreme kad se ta dva kluba u „večitoj“ trci bore za titulu šampiona Srbije u fudbalu, pritom ne birajuči sredstva i reči, mnogo više daleko od zelenog terena nego na njemu.

Niko ne pita gde su pare

Crvena zvezda posebno, a i Partizan u nešto manjem obimu, poslednjih nekoliko sezona imaju prilično uspeha u evropskim kupovima i zaradili su mnogo novca od premija UEFA. Prihodi crveno-belih su negde oko 100 miliona evra, crno-belih oko upola manje, a bilo je i dosta transfera igrača koji su klubovima doneli značajne prihode. Poslednji revizorski izveštaji pokazali su da je Zvezda nešto iznad 60, a Partizan malo ispod 30 miliona evra dubioze, i još mnogo toga što bi u ozbiljnoj državi pokrenulo brojne istrage, te finansijske i krivične sankcije za odgovorne. Jer su oba kluba u nekoj vrsti javnog vlasništva, koje bi se moglo popularno nazvati „paradržavnim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari