Kao i većina poklonika fudbalske igre i naš poznati trener Slavoljub Muslin na sva usta hvali Holandiju i Portugal, za njegov stručni ukus „prve favorite“ u borbi za naslednika Grčke na evropskom tronu, odnosno lamentira nad padom „sila“ kao što su Italija i Francuska, u kojom je ispekao sadašnji zanat.

Kao i većina poklonika fudbalske igre i naš poznati trener Slavoljub Muslin na sva usta hvali Holandiju i Portugal, za njegov stručni ukus „prve favorite“ u borbi za naslednika Grčke na evropskom tronu, odnosno lamentira nad padom „sila“ kao što su Italija i Francuska, u kojom je ispekao sadašnji zanat.
– Prvenstvo je dosta interesantno, uzbudljivo i neizvesno. I kao treneru i kao gledaocu dopada mi se ujednačenost turnira u Švajcarskoj i Austriji. Razlike su male, pa malo-malo prisustvujemo rezultatskim iznenađenjima. Ovaj šampionat idealan je dokaz da u fudbalu više nema izrazitih favorita i autsajdera. Niko više čak ni protiv San Marina ili Luksemburga ne može da računa na visoku pobedu. Najzad, nijedna selekcija nije slučajno došla na EURO. Sem domaćina sve su se za tu privilegiju izborile kroz duge i teške kvalfikacije. Dobro je i što ima dosta utakmica sa puno golova, jer oni su bili i ostali magnet za publiku.
Ko, po vašem mišljenju, ima najviše prava da se nada tituli evropskog prvaka?
– Holandija i Portugal su najviše pokazali do sada. Igraju najlepši i najefikasniji fudbal i verovatno imaju još rezervi. Odličan učinak u prvoj rundi nije, međutim, garancija za dobre rezultate u nokaut fazi. Turnirski sistem takmičenja traži tempiranje forme, ali i malo sreće. Jedan slab dan može sve da pokvari.
Šta onda očekujete da odluči novog šampiona?
– Dužina klupe i svežina igrača imaće važnu ulogu u nastavku prvenstva. Najbolje će proći ona ekipa koja ime više od 11 kvalitetnih i odmornih igrača. Holandija je i u toj stvari, čini se, ispred ostalih.
I Hrvatskoj odlično ide. Ne čini li vam se da su je mnogi potcenili pre turnira?
– Igre i rezultati naših komšija mogu biti iznenađenje samo za one koji ih nisu pratili u kvalifikacijama, pa ne znaju da su ostavili Englesku bez EP, osvojivši prvo mesto u grupi, ispred dobre Rusije. Videćemo kako će se snaći i proći u nastavku turnira.
Kako vidite podbačaje svetskog prvaka i vicešampiona, Italije i Francuske?
– Italija i Francuska su svakako najveće razočarenje do sada. Svi smo više očekivali od reprezentacija tog rejtinga, kvaliteta i renomea. Nisu ničim opravdali ulogu favorita lpre takmičenja. Nemačka je prošla dalje, ali nije bila ubedljiva u utakmicama grupne faze. Ni oni nisu na svom prepoznatljivom nivou.
Šta kažu javnost i mediji u Francuskoj, zašto „galski petlovi“ nisko „lete“?
– Kao i svugde, kada nema rezultata pljušte kritike. I u Francuskoj svi imaju svoje opservacije i objašnjenja lošeg učinka i igara njihovog nacionalnog tima. Neki krive selektora, drugi igrače, treći tvrde da je odgovornost obostrana i jednaka. Istina je, verovatno, negde između. Svi se, ipak, slažu da je nekim reprezentativcima prošao „rok trajanja“. Tiram je, recimo, jedna od zvezda u padu. U slaboj je formi i direktni krivac za dva gola protiv Holandije. Dosta se polemiše i na temu povrede Vijere, koji još nije ulazio u igru na prvenstvu. On se žali na loš medicnski tretman u selekciji, a mediji ga podsećaju da je zbog problema sa zdravljem u svom Interu skupio svega 15 mečeva za celu sezonu. Posebna priča su odnosi iskusnih i mladih igrača. Ne samo što nema „hemije“ između njih, već se, kažu, otimaju za mesta u timu. Prvi ne daju stečene pozicije, a drugi traže više prostora i bolji tretman – prenosi Muslin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari