Dva obračuna vrsnih golgetera 1Foto STARSPORT

Možda prvi u današnjoj turi četvrtfinalnih mečeva Svetskog prvenstva, između Urugvaja i Francuske, ispadne atraktivniji od večernjeg sudara Brazila i Belgije, ali duel u Kazanju još od ukrštanja ove dve ekipe privlači veću pažnju od svoje „predigre“ u Nižnjem Novgorodu.

Toliko da je okršaj petostrukog šampiona sa tla Južne Amerike i jedne od najjačih evropskih selekcija, poslednjih godina, poneo epitet „finale pre finala“, odnosno rastužio one što su „karioke“ ili „crvene đavole“ videli kao pobednike ključne mundijalske bitke, 15. jula u prestonici Rusije.

To se posebno odnosi na Brazilce, blage favorite u derbiju drugog nokaut ciklusa, za opšti pojam predvodinike kandidata za planetarnu titulu. Sve su razočarali remijem sa Švajcarskom, onda istanjili nerve svojim navijačima, tek u nadoknadi vremena, upisanom pobedom nad Kostarikom, pa popravili utisak trijumfom „s pola gasa“ protiv Srbije, da bi nakon što su izdržali startni pritisak Meksika u osmini finala demonstrirali svu raskoš ogromnog individualnog kvaliteta. Glavni adut i slabost izabranika Titea (Adenora Leonarda Bačija), u isto vreme. Svi imaju fudbal u malom prstu, od onih na najdefanzivnijim do onih na najisturenijim pozicijama, ali umeju da preteraju u potezima više. Pa opet, niko kao Nejmar, Kutinjo, Žezus, Firmino, Fernandinjo… nije tako uporan i konkretan u pokušajima da postigne jedan, dva, tri… gola, a da pri tome ne ostavlja na cedilu golmana, samo jednom savladanog od starta 21. SP i to još na premijeri.

– Ako gledamo individualnu snagu igrača onda je Brazil najbolja reprezentacija na Svetskom prvenstvu. Bez dileme. No, to ne znači da ga se bojimo. Pojedinci prave razliku, ali timovi pobeđuju. Naša reprezentacija je pre svega jak kolektiv – smatra Vinsent Kompani, kapiten Belgije koja je i pored 30 udaraca prema mreži Japana tek u poslednjoj sekundi svoje osmine finala napravila rezultatski preokret i sprečila eliminaciju kada joj „nije vreme“.

Ovog puta taktičar kova jednog Roberta Martinesa ne sme sebi da dopusti isti prepotentan stav i propusnost po krilima, a da bi njegova ekipa, posle laganih slavlja nad Tunisom, Panamom i Engleskom, poslala kući „salesao“ mora i da popravi realizaciju iz prethodnih 90 minuta. Brojne šanse Lukakua, De Brujnea, Azara… su dobra stvar sve dok se ne nađe neko bolji, spreman da surovo kazni promašaje. A, sreća promeniljva kategorija, jer ne dešava se često da se rival tako „namesti“ kao što su to uradili Japanci.

– Čeka nas još jedna komplikovana utakmica, sa teškim rivalom. Belgija ima odlične fudbalere, od kojih su mi neki saigrači u Čelsiju. Recimo, teško je naći slabu tačku golmanu Kurtoi, ali moramo smisliti kako da ih napadnemo, damo gol(ove) i odemo dalje – jasno je Vilijanu (De Borgešu Silvi), jednom od najjačih aduta „karioka“ na protivnikovoj polovini terena pred suočavanje sa selekcijom s najviše datih golova na Mundijalu u Rusiji.

Kako god, ko god da pobedi neće mu uopšte biti jednostavno u polufinalu, jer ga tamo čekaju davnašnji planetarni vladari Urugvajci (1930, 1950) ili osvajači SP 1998. i finalisti Evropskog prvenstva od pre dva leta – Francuzi. I njihovi strašni „poenterski“ tandemi. Luis Suarez i Edinson Kavani mogu sve sami da naprave u urugvajskom napadu, a Antoanu Grizmanu i Kilijanu Mbapeu teško se može stati na put kada povuku celu francusku ofanzivu.

– Gledam Mbapea svaki dan na treningu i mogu vam reći da je mali fantastičan. Teško ga je čuvati, može se provući i kroz najmanji mogući prostor, neverovatno menja ritam s loptom ili kada je traži. On će pronaći način i protiv Urugvajaca koji nikada ne ostavljaju slobodan prostor protivniku. Verujemo mu – hvali golobradog saigrača Blez Matuidi i usput navija da se Kavani ne oporavi od povrede, valjda svestan kolika bi mogao da bude opasnost za ranjivu odbranu mlade i veoma talentovane generacije „trikolora“ pod selektorskom palicom Didije Dešana.

Jasno je to i njegovom kolegi na suprotnoj klupi Oskaru Tabarezu. Jeste Urugvaj izdominirao u grupi, protiv nejakih Saudijske Arabije i Egipta, otreznio domaćina Rusiju i u nokaut rundi došao glave aktuelnom evropskom prvaku Portugalu, ali su i „galski petlovi“ dosta pokazali, ne računajući dosadni remi sa Danskom u takmičarski nebitnom meču na kraju grupne faze, pre čega su pokazali ko je stariji Australiji i Peruu.

– Naš sledeći protivnik je vrlo jak. Mislim da su najbolja strana Francuske njeni napadači Grizman i Mbape. Pokušaće da iskoriste njihovu neverovatnu brzinu. Teško je nositi se sa Francuzima ako im se ostavi prostor, ali pokušaćemo uraditi to što možemo, a mislim da možemo mnogo. Došli smo ovde sa idejom da ćemo igrati sedam utakmica. Videćemo možemo li to – optimista je strateg „urusa“.

Ronaldo brani Nejmara

U vreme opštih napada na Nejmara (Da Silvu Santosa Žuniora), zbog njegovih iritirajuće teatralnih reakcija na faulove i „valjanja“ na terenu, u izračunatrom (ukupnom) trajanju od 14 minuta, jedan od najboljih brazilskih i svetskih igrača svih vremena Ronaldo (Luiz Nazairo de Lima) drži stranu zemljaku.

– Nisam jedan od onih koji misle da Nejmar simulira. Momak nije glumac. On je pametan igrač i zna kako kretnjama izbeći kontakte, a isto tako mislim kako ga sudije ne štite dovoljno, jer rivali znaju krvnički startovati na njega – brani špica Pari Sen Žermena legendarni „zuba“.

Papir na strani „karioka“

Akteri večerašnji mečeva retko su se susretali na prethodnih 20 Mundijala. Brazil i Belgija samo na SP u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine, kada su „karioke“ slavile sa 2:0, a Urugvaj i Francuska jedan put više. Takođe na Dalekom istoku i osam leta kasnije u Južnoafričkoj Republici, pri čemu u tih tri sata dvoboja nije viđen nijedan pogodak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari