Dve oštrice domaćeg parketa 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda i Budućnost odigraće večeras (20.00) i sutra (21.00) u Podgorici još dve utakmice finalne serije plej-ofa ABA lige, trenutni rezultat u pobedama je 1:1 i u slučaju trijumfa jednog tima u oba meča, on bi bio i ovosezonski šampion.

Ako i dalje bude poravnato, pobednik bi bio odlučen u majstorici u Beogradu u ponedeljak.

U Beogradu su odigrane dve koliko različite toliko i slične utakmice. Budućnost je u prvoj pogađala ono što je u drugoj promašivala, Zvezda je u prvom duelu promašivala i iz reketa i sa penala, a u drugom je to pogađala. U drugoj utakmici bilo je mnogo više nervoze na obe strane, iako se pretpostavljalo da bi gosti trebalo da budu mirniji i rasterećeniji, izgledalo je suprotno. Zato je i pred nastavak serije u Podgorici opet veliki znak pitanja nad teorijom da domaći teren donosi mnogo jači vetar u leđa nego psihološki pritisak, treći meč bi u tom smislu mogao biti i ključan. Poraženi više ne bi imao pravo na grešku, a to breme se teško nosi, posebno što je ulog pored titule regionalnog šampiona i učešće u Evroligi.

Trener Crvene zvezde Dušan Alimpijević ponovio je da njegov tim ide u Podgorcu da, u najmanju ruku, vrati seriju u Beograd, dakle ostvari bar jednu pobedu.

„Kao što je naš rival došao do jednog brejka, ne vidim zašto i mi ne bismo uradili isto to. Sve utakmice protiv Budućnosti su bile gotovo na jednu loptu, kada pogledate gotovo da nema koš razlike u ova četiri meča. I u narednoj verujem da će odlučivati jedna lopta, jedan posed“, rekao je trener crveno-belih i dodao da je ekipi i atmosfera u dvorani „Morača“ poznata.

„Spremni smo na napetu atmosferu, ali u sportskim okvirima, poput one koja je bila u Beogradu. Takav ambijent nas motiviše jer imamo dovoljno zrelosti u ekipi da to podnesemo, da nam bude dodatni motiv i predstavlja rasterećenje, jer smo igrali i u ‘vrelijim’ okruženjima sa tribina tokom ove sezone. Pero Antić putuje sa nama u Podgoricu, bolje je, i njegovom nastupu ćemo odlučiti na dan utakmice, dok Nemanja Dangubić ne putuje u Crnu Goru“, istakao je Alimpijević.

Ognjen Dobrić potvrdio je da je cilj u Podgorici makar jedna pobeda, a ako se ukaže prilika i više od toga.

„Znamo se dobro sa ekipom Budućnosti, ovo će nam biti peta utakmica u sezoni. Sve su bile neizvesne, ali ono što je sigurno, borićemo se do granica svojih mogućnosti. Međutim, moramo da odigramo osim borbeno, i kao tim, skoncentrisano, poput završnice druge utakmice koja nam je pokazala neke smernice. Atmosfera u dvorani u Podgorici neće biti novost za nas, i očekujem da atmosfera bude ‘vatrena’ ali poput one koju smo mi imali u Beogradu, fer i korektna“, istakao je Dobrić.

U taboru Podgoričana vlada takozvani umereni optimizam. Trener Aleksandar DŽikić je još posle pobede u prvom meču u Beogradu pokušavao da stiša euforiju i da do znanja da domaći teren može ali i ne mora da bude prednost. Sada kad je Budućnost na dva koraka od najvećeg uspeha u klupskoj istoriji, on ne skriva rešenost da ih njegov tim i napravi.

„Nas zanima trofej ABA lige. Vrlo mi je važno da moji igrači shvate za šta se bore. Evroliga dođe i ode, trofej ostane… O tome se radi, to treba svi da shvate“, rekao je DŽikić.

„U istoj smo situaciji kao Zvezda, 1:1 je u seriji… Ne postoji garancija da ćemo mi pobeđivati u Podgorici, ali mislim da igrači znaju šta je u igri, a i da će publika to prepoznati. Daćemo sve od sebe. Ne zavisi sve od nas, ali ono što zavisi – probaćemo da uradimo najbolje što možemo. To je poenta“, dodo je on.

U drugom meču presudila je Zvezdina centarska linija, posebno je bitan uticaj bio Alena Omića.

„Da Zvezda nema spoljne igrača kakve ima, možda bi drugačije tretirali Omića i Lesora… Nije sve u brojkama. Obojica su odigrali dobro za Crvenu zvezdu u drugom meču. Opet, bili smo u igri za pobedu gotovo čitav meč. Nije, dakle, ništa nerešivo. Malo smo mekše počeli na Omiću, pružili mu šansu da stekne samopouzdanje..: Mislim da mu to nećemo pružiti u Podgorici. Sve što naprave moraće da zasluže, kao i mi“, rekao je DŽikić.

On je kao jedan od presudnih faktora na epilog meča naglasio – koncentraciju.

„Fokus je mnogo važan, moj i igrača, da se završi posao. Ništa, međutim, ne može da izbriše ono što je urađeno do sada. Ništa ne može promeniti činjenicu šta smo uradili ove sezone. Ulaznice traži osam ili devet hiljada ljudi, zar to nije uspeh i pobeda“, zaključio je DŽikić.

Ulaznice rasprodate, Zvezdaši bez obeležja

Ulaznica za mečeve Budućnost – Crvena zvezda neće biti u slobodnoj prodaji, rekao je juče direktor podgoričkog kluba Slavko Radulović.

„Klubu se sa upitima za rezervacije karata i uplatama na žiro račun do sada obratilo preko 8.000 građana. Navijači imaju 300 godišnjih karata, koje su vlasnici kupili na početku sezone, a 1.200 ulaznica dobiće firme – sponzori kluba. Na osnovu trenutne potražnje izvesno je da bi publika koja želi da prisustvuje meču ispunila gradski stadion u Podgorici“, saopšteno je iz kluba.

U saopštenju se poručuje „navijačima Crvene zvezde da zbog lične bezbednosti ne unose na utakmicu navijačke rekvizite i obeležja kluba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari