Dve šanse za vaterpoliste za odlazak na Olimpijske igre 2024: U Pariz iz Tel Aviva ili Dohe 1Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Od kada naša muška vaterpolo reprezentacija, koja je dvostruki uzastopni olimpijski pobednik, igra pod zastavom Srbije, za letnje igre se poslednja četiri puta kvalifikovala kao osvajač trofeja na završnom turniru Svetske lige – za Paking 2008. u Berlinu 2007, za London 2012. u Firenci 2011, za Rio 2016. u Bergamu 2015. i za Tokio 2021. u Beogradu 2019.

Svetska liga se više ne igra, pošto je ove godine u program FINA vraćen Svetski kup, ali to takmičenje, gde je nedavno Srbija podbacila na završnom turniru u Los Anđelesu (sedmo mesto među osam učesnika) nije bilo kvalifikaciono za odlazak na Olimpijske igre u Pariz dogodine već su prve karte podeljene finalistima Svetskog prvenstva koje u Fukuoki ulazi u finiš.

U subotu, u 11 časova po našem, o tituli odlučuju Grci, koji se prvi put bore za zlato na vaterpolo mundijalu, i Mađari, a u meču za treće mesto Španci, šampioni iz Budimpešte prošle godine, savladali su naše sa 9:6 (oba tima su poražena u polufinalu tačno na godinu dana do početka vaterpolo takmičenja u gradu svetlosti 27. jula).

Sledeća prilika Evropljanima za olimpijsku vizu biće kontinentalno prvenstvo u Tel Avivu od 3. do 16. januara 2024, na koje se Srbija kvalifikovala kao pobednik turnira pre mesec u Istanbulu. U Pariz odatle ide samo jedna reprezentacija, najbolje plasirana mimo Mađarske i Grčke, koje su, dakle, prebrinule brigu.

Ko ostane kratkih rukava u glavnom gradu Izraela, poslednju šansu ima ubrzo, na idućem Svetskom šampionatu, koje se već dogodine održava u Dohi (2-18. februar). Odatle kartu stiču najbolje četiri reprezentacije kojima to nije pošlo za rukom iz prethodna dva puta.

U Parizu učestvuje 12 timova podeljenih u dve grupe po šest. Zatim se igra četvrtfinale sa po četiri prvoplasirane.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari