Dvojica Srba na "martovskom ludilu" 1

Najprestižnije amatersko takmičenje na svetu počelo je 14. marta i završiće se 3. aprila finalnim duelom najboljih koledž košarkaških timova na fudbalskom stadionu u Finiksu.

Smešteno između završetka NFL i početka plej-ofa NBA lige „martovsko ludilo“ je u SAD ubedljivo najgledanije sportsko takmičenje u toku pomenute dve nedelje, dok poseta i gledanost fajnal-fora već godinama unazad prevazilazi granice i rezone očekivanog. Ilustracije radi, na univerzitetima čiji će timovi izboriti učešće na završnom turniru, prave seobe organizovaće se kako bi po 30.000 navijača jednog tima bilo smešteno u Finiksu i širom Arizone. Srbija će ove sezone imati dvojicu predstavnika, Dušana Ristića, centra Arizone i Nemanju Jovanovića, koji je specijalni savetnik Tima Jankoviča, prvog trenera Univerziteta SMU Mustangsa iz Dalasa.

Arizona ove sezone ima velike ambicije i sigurno prikriveni cilj da se nađe na završnom turniru i da pred armijom svojih navijača pokuša da se domogne titule koju je osvojila samo jednom, tačno pre 20 godina. „Divlje mačke“ su poslednji put 2001. učestvovale na završnom turniru, a ove sezone su regularni deo završili skorom 30-4. Dušan Ristić je u svojoj trećoj sezoni u Arizoni startni centar sa prosekom od 10,4 poena i 5,6 skokova. U proseku igra 23 minuta i svakako će u toku „martovskog ludila“ biti, uz Alonza Trira, Finca Laurija Markanena i Rola Alkinsa, jedan od nosilaca igre. Zanimljivo je da je Crvena zvezda zajednički element u karijerama Ristića i mladog stručnjaka Nemanje Jovanovića. Ristić je kao dečkić iz Novog Sada došao među crveno-bele, dok je Jogi Jovanović od 2005. do 2008, u jednom od najtežih perioda u istoriji kluba, radio sa mlađim kategorijama i kao pomoćnik u prvom timu. NJegov SMU igra jednu od najboljih sezona u istoriji univerziteta, koji je samo jednom i to davne 1956. bio učesnik fajnal-fora. Mustanzi su regularni deo takođe završili skorom 30-4, izgubivši samo jedan meč u svojoj diviziji.

Jovanović je prošao težak put iz rodnog Lajkovca do Amerike i SMU. Posle Igora Kokoškova, on je prvi naš trener koji je deo stručnog štaba jednog univerziteta iz Prve divizije. Dok je radio u Španiji sarađivao je sa Darkom Rajakovićem, danas trenerom u stručnom štabu Bilija Donovana u Oklahomi. Među Mustange je došao na poziv čuvenog Lerija Brauna, jedinog trenera u istoriji američke košarke koji je osvajao titule u NCAA košarci sa Kanzasom 1988. i u NBA, kao trener Detroita 2004. Jankovič, glavni trener SMU, poreklom je iz Crne Gore i Jovanoviću je poverio mesto prvog savetnika. Mustanzi su prema rejtingu među 25 koledža u Americi, a zbog načina igre ove sezone ih često porede sa Golden Stejt Voriorsima.

Uslovi iz bajke

Ljubiteljima košarke u Srbiji teško je da shvate kakve uslove imaju igrači i treneri na univerzitetima širom Amerike. Ilustracije radi, SMU Jogija Jovanovića poseduje privatni avion, u stručnom štabu radi sedmorica trenera i još dvadesetak ljudi koji se staraju o svim potrepštinama. U samom sportskom kompleksu hala je dostupna igračima 24 časa, kao i treneri koje mogu da pozovu u bilo koje doba dana. Period oporavka je na optimalnom nivou, jer postoje tri sale u kojima rade fizioterapeuti, kao i sauna u samoj svlačionici.

Kolega sa Stojakovićem

Prijateljstvo između Nemanje Jovanovića i Ognjena Stojakovića, trenera u stručnom štabu Denver Nagetsa, datira još sa DIF-a; bili su u grupi Miljana Grbovića i kasnije nastavili sa usavršavanjem. Obojica su takođe radili u Crvenoj zvezdi, kao i Ivo Simović, koji je danas na Univerzitetu Hartford.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari