Džamal Marej: Sa Jokićem je lako igrati, lepo je imati takvu hemiju 1AP/David Zalubowski

Kanađanin je skoro deceniju najbolji saigrač Nikole Jokića i veoma je upućen u to kako najbolji košarkaš ekipe ceni svoje okruženje.

Kada je 2020. prvi put doživeo tešku povredu kolena, Džamal Marej je strahovao da bi Denver Nagetsi mogli da ga trejduju. I sam je pričao o tome, negde duboko svestan da verovatno ni u jednoj drugoj ekipi ne bi imao boljeg saigrača od Nikole Jokića.

Majk Meloun obećao mu je tada da će ga klub maksimalno podržati u potpunom oporavku od povrede i da ga sigurno neće proslediti u neku drugu NBA sredinu.

Nakon toga, rođeni Kanađanin osetio je još veću lojalnost prema Nagetsima, uvidevši da su, uprkos tome što su u njegovom odsustvu rezultatski patili, ostali privrženi obećanju da će ga sačekati da se oporavi i vrati u takmičarski ritam.

Pametna odluka kluba višestruko se vratila obema stranama. denver je prošle sezone prvi put u klupskoj istoriji osvojio šampionski NBA naslov, a Jokić i Marej učvrstili su tandem, jedan od najboljih u najkvalitetnijoj ligi na svetu.

Uprkos tome što su ubedljivo najkvalitetniji igrači u Denveru, među njima nema sujete, naprotiv.

Tačnije, Marej konstantno uči na primeru Srbina kako je biti najbolji za sebe i druge.

– Zajedno su nas podigli sa klupe, u mojoj ruki sezoni, a njegovoj drugoj. Tako da među nama već dugo postoji hemija. Čitamo igru ovog drugog, imamo osećaj za vreme i prostor, čitamo odbrano. S njim je toliko zabavno igrati. Jer možete da čitate njegovu igru, a ne da budete tako rigidni u napadu. Lepo je imati tu hemiju. Igra onda samo teče, trčimo kontre, obojica dajemo koševe… Dobro, on je danas davao koševe. Zabavno je igrati s njim u toj brzini. Ali mislim da on to radi već dugo, da je tako odrastao – poručio je Marej posle prvog vođstva Denvera u seriji sa Minesotom.

Kanađanin je otkrio da tokom plej-ofa ne mari previše za ličnu statistiku i da ga 16 ubačenih poena u petom meču sa Vulvsima ne čini nesrećnim.

– U plej-ofu ne gledam toliko statistiku. Ako krene, krene. Ali svaka je utakmica drugačija. I kada igram bez lopte, ako je neko drugi otvoren… Samo pokušavam da timu dam šta mu treba. I ako je Jokića krenulo nema šta ja tu da forsiram. Nema potrebe da izmišljam nešto. Samo sam hteo da timu dam šta mu je potrebno. Trudio sam se u odbrani, da ne gubim loptu, da čitam igru. Ništa da ne forsiram. Kada Jokić pogađa tako nema potrebe za nečim posebnim. Samo sam se trudio da kontrolišem tempo.

U odnosu na četvrti susret, kada je iz igre šutirao fantastičnih 11-12 i bio proglašen za najboljeg pojedinca na meču, Eron Gorodn je u trećem vezanom trijumfu protiv Vulvsa bio košgeterski skromniji sa 18 datih poena.

Uživao je Amerikanac u potezima Jokića, svog najboljeg druga u sastavu Nagetsa.

– Neverovatan. Čudesan. Dominirao je celom utakmicom u svim aspektima. Nemam više reči. Ovo je bilo urnebesno. On je jedan od najboljih poentera koje ova igra ima. Jedan je i od najboljih asistenata. Samo je nekad malo previše pasivan. Mi smo mu zahvalni smo kada šutira više – iskren je Gordon koji uživa i u tome kada Srbin zakuca, što baš i nisu česti momenti.

– Veliki sam fan njegovih zakucavanja. Kada se zaleti i zakuca je tomahavkom – nasmejao je Gordon sve prisutne u konferencijskoj sali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari