Jedini sportista kojem je NASA ponudila posao: Ko je Džejlen Braun, MVP finala NBA lige? 1Foto: Beta/AP Photo/Charles Krupa

Košarkaš Boston Seltiksa Džejlen Braun podigao je trofej nazvan po legendi Boston Seltiksa Bilu Raselu, a koji se dodeljuje MVP-ju finalne serije NBA lige.

„Ovo je trud celog tima“, rekao je Džejlen Braun nakon što je primio trofej za MVP finala lige i istakao da to deli „sa svojom braćom i ‘partnerom u zločinu’ Džejsonom Tejtumom“.

Potpisnik najskupljeg ugovora u istoriji NBA lige ove sezone pokazao je zašto je vredan svakog dolara kojeg su Boston Seltiksi uložili u njega, i vratio im je to višestruko.

Ne samo da je MVP finalne serije, već je pre toga podigao i trofej namenjen za najkorisnijeg košarkaša Istočne konferencije, koji nosi ime po još jednoj legendi ekipe iz Masačusetsa, Leriju Birdu.

Braun je prosečno beležio 20,8 poena, 5,4 skoka i pet asistencija u finalnoj seriji sa Dalas Maveriksima, ali njegov najznačajniji doprinos bio je zapravo u odbrani pošto mu je dodeljen najteži zadatak – da čuva Luku Dončića.

Ovo je drugi put da Džejlen Braun sa Seltiksima igra finale NBA lige, ali u odnosu na pre dve godine, kada ih je Golden Stejt čini se lako pobedio, sada je potpuno drugačija situacija. Ekipa je sazrela, došlo je do promena u stručnom, ali i igračkom kadru, a kao važan kohezivni element koji je doprineo ovakvoj atmosferi prepoznat je upravo novopečeni MVP.

Džejlen Braun važan je za ekipu Seltiksa ne samo na terenu, nego i van njega, pošto upravo on slovi za taj jedan, možda najznačajniji, „šraf“ u mašineriji.

džejlen braun
Foto: Beta/AP Photo/Michael Conroy

Prema navodima njegovih saigrača, Braun je u svlačionici poput „profesora“, spreman da motiviše, ali i da objasni i usmeri ostatak ekipe, da ih smiri kada je to potrebno.

A nije ni čudno što Braun podseća na profesora, jer čini se da šta god da uzme da radi, na kraju bude najbolji.

Đak generacije, šahista i treći pik na draftu

Džejlen Braun je oduvek bio dominantan na terenu, a pred poslednju utakmicu protiv Dalas Maveriksa u finalu, njegova majka izjavila je da je prvo počeo da traži loptu igrajući se sa starijim bratom, pa je tek onda prohodao.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boston Celtics (@celtics)

U srednjoj školi proglašen je za najboljeg mladog košarkaša savezne države Džordžija, a onda su usledile ponude velikih američkih univerziteta poput Kentakija i Kanzasa, koje je redom odbijao. Razlog za to je bio što je Braun uporedo bio jedan od đaka generacije i želeo je da se, pored košarke, fokusira na obrazovanje. Zbog toga se oglučio za Univerzitet Kalifornija.

Na fakultetu je igrao košarku, redovno pohađao časove i testove rešavao sa maksimalnim brojem poena i bio deo šahovske ekipe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boston Celtics (@celtics)

Seltiksi su ga izabrali na draftu 2016. godine kao trećeg pika, a skauti su to ocenjivali kao loš potez, s obzirom na sva interesovanja i akademske ponude koje je Braun imao u tom trenutku.

Ipak, on je pokazao suprotno. Sa 22 godine postao je najmlađi potpredsednik Unije NBA košarkaša, a uporedo sa košarkaškom karijerom nastavio je da radi i na akademskoj.

Džejlen Braun je jedini sportista kojem je NASA ponudila posao

Najmlađi je predavač koji je održao predavanje na Harvardu, a njegovo nezasito interesovanje za matematiku i fiziku navelo je Nasu da mu ponudi praksu.

Ponudu je odbio, ali je slobodne dane koristio da ode u svemirsku agenciju da uči o talasnim dužinama svetlosti koje svemirski teleskop „Habl“ može da snimi.

Baš u vreme kada su mu Seltiksi ponudili najveći ugovor u istoriji NBA lige, vredan 304 miliona dolara, Džejlen Braun je bio na MIT-u kao predavač.

Zbog svega toga, sportski novinari i komentatori često kroz šalu provuku da bi se Braun, da ga Seltiksi nisu otkrili, sada možda spremao za misiju na Mars.

Tečno govori španski i arapski jezik, svira klavir i gitaru, a hobi mu je i kuvanje.

Rođen je 24. oktobra 1996. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari