Seltiksi se ne zaustavljaju: Kako je Džejson Tejtum došao do najskupljeg ugovora u NBA ligi? 1EPA-EFE/AMANDA SABGA

Boston Seltiksi su posle dugih 16 godina čekanja odigrali gotovo savršenu sezonu i osvojili šampionski prsten.

Pod svodovima Boston Gardena, hale u kojoj Seltiksi igraju, zavijoriće se i 18. baner za 18 osvojenih sezona, što predstavlja rekord jedne franšize u NBA ligi.

Ali tim iz Masačusetsa ne planira da se zaustavi.

Još prošle godine je aktuelni MVP finala Džejlen Braun potpisao trenutno najveći ugovor u NBA ligi, pa će za pet odigranih sezona dobiti 304 miliona dolara, Džru Holidej i Derik Vajt su ove sezone takođe produžili ugovore i u redovima Seltiksa biće naredne četiri godine, a i centar iz Letonije Kristaps Porzingis nosiće zeleno-beli dres naredne dve sezone.

Ipak, ono što se najduže čekalo jeste odgovor menadžmenta na pitanje o sudbini jednog od najvažnijih „šrafova“ u šampionskoj mašineriji – Džejsona Tejtuma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boston Celtics (@celtics)

Tejtum ima važeći ugovor sa Seltiksima na još dve godine, težine 71 milion dolara i mogućnost da postane slobodan agent 2025. ukoliko bi se odrekao primanja iz poslednje takmičarske godine od 37 miliona dolara.

Međutim, svetskim medijima je poslednjih dana odjeknula „bomba“ – u naredne dve nedelje će krilni centar prestići timskog kolegu i potpisati novi najveći ugovor u ligi.

Džejson tejtum
foto EPA-EFE/CJ GUNTHER SHUTTERSTOCK OUT

Tejtum bi, prema pisanju novinara iz Amerike, trebalo da za pet narednih godina dobije 315 miliona dolara. Preciznije govoreći, zarađivaće 63 miliona dolara po sezoni.

I Seltiksi time neće uzaludno potrošiti ni peni, s obzirom na to da je Džejson Tejtum jedan od najzapaženijih košarkaša u NBA ligi i da je u proteklih nekoliko sezona bio među vodećim košarkašima u borbi za titulu najefikasnijeg igrača (MVP) sezone.

U Boston se doselio 2017. godine, kada su ga Seltiksi izabrali kao trećeg pika na NBA draftu, samo godinu dana nakon što su draftovali, isto kao trećeg pika, Džejlena Brauna.

Od tada, Tejtum je postao redovan deo tima reprezentacije SAD, sa kojom je osvojio i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, petostruki je Ol-star igrač i nosilac rekorda za najviše postignutih poena na jednoj Ol-star utakmici pošto je 2023. godine brojao do 55, bio je jedan od najboljih rukija u svojoj prvoj sezoni u NBA i triput je bio deo najbolje petorke lige.

Ti uspesi možda ne bi ni bili čudni, da nije tek napunio 26 godina.

Džejson Tejtum rođen je 23. marta 1998. godine u Sent Luisu. Ima šestogodišnjeg sina kog svi znaju po nadimku Dus i koji ga prati na gotovo svim utakmicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari