Džejson Tejtum posle rušenja NBA rekorda: Bio sam u ulozi klinca dok sam brojao do 51 1EPA-EFE/CJ GUNTHER SHUTTERSTOCK

Uspeli su Boston Seltiksi da se plasiraju u finale Istoka nakon trijumfa nad Filadelfijom u majstorici (112:88) koju je obeležio izvanredni Džejson Tejtum.

Možda i teže od očekivanog, puleni Džoa Mazule plasirali su se u finale Istočne konferencije što će biti novo iskušenje sa istim rivalom, posle tri godine, u borbi za veliko finale.

Počevši od noći između srede i četvrtka, Boston će započeti seriju mečeva sa Majamijem. Moraće Seltiksi dobrano da izanaliziraju serijal sa Siksersima tokom kojeg su ispoljili dosta oscilacija i loših trenutaka u obe faze igre.

Ipak, uspeli su da poraz u petom meču u TD Gardenu pretvore u konačan trijumf i time pokvare statistiku prema kojoj je ekipa koja bi povela sa 3-2 u pobedama u 82 odsto slučajeva prolazila dalje.

Najzaslužniji za plasman u finale Istoka bio je Džejson Tejtum. Nekadašnji student Djuka prvo je u šestoj utakmici, briljantnim nastupom u drugom poluvremenu, posebno poslednjoj deonici, kada je od 19 ubacio čak 16 poena, naterao Filadelfiju na predaju, a onda je u majstorici odigrao simultanku za pamćenje.

Tejtum je meč završio sa 51 poenom, čime je postao rekorder u istoriji NBA lige prema broju postignutih poena u majstorici.

Bio je vrsni košarkaš iz Sent Luisa u odličnoj šansi da postane najefikasniji košarkaš u istoriji Seltiksa na jednoj plej-of utakmici i time pretekne čuvenog Džona Havličeka, ali mu Mazula nije dozvolio da ubaci još četiri poena, s obzirom na to da ga je četiri minuta pre kraja utakmice izveo iz igre.

Jednostavno, na razlici većoj od 20 poena zaista nije bilo razloga da se 25-godišnji košarkaš izlaže dodatnom naporu.

– Posle prošle utakmice, koju sam završio dobro, ali nisam odigrao kako treba u većem delu, pa i zbog činjenice da nam je sezona na talonu, bio sam uzbuđen što smo imali još jednu šansu da se podignemo i vratimo. Bilo mi je drago što smo dobili još tu jednu šansu, jer sezona je mogla da nam se završi u šestoj utakmici. Uzbudilo me je to što smo mogli pred našim navijačima da pobedimo i odemo dalje – bile su impresije Tejtuma posle utakmice u kojoj je rekord postavio na međunarodni Dan majki, na koji je i njegova majka ponosno, uživo, gledala sovg sina kako dominira na parketu TD Gardena.

Tejtum je priznao da su ga odlične sekvence u poslednjoj četvrtini prethodne utakmice osokolile da od početka mejstorice krene odlučno, sa visokom dozom samopouzdanja.

– Verovatno da. I to mi je prolazilo kroz glavu. Odigrao sam loše koliko je to moglo da bude u 42-43 minuta, a onda sam rekao sebi da mogu samo da idem uzlaznom putanjom. Bili smo na konopcima u šestoj utakmici. Imali su nas, ali mi smo pronašli način da pobedimo. To je odlična stvar.

Četvorostruki ol-star naveo je i da je u potpunosti korenut ka tome kako može da pomogne ekipi i da nije opterećen ličnim učinkom.

– Tokom karijere pokušavam da stalno napredujem. U redu, mogu da postižem poene i to je nešto što me prati celu karijeru, ali ako želim da budem najbolji igrač ili jedan od najboljih, moram stalno da se pitam šta je to što mogu da uradim na oba kraja terena, ne samo da postižem koševe. Moram da dominiram u svim aspektima, da uhvatim što više lopti, da podelim asistencije, da igram dobru odbranu. To podigne i moje saigrače, kada me vide kako se borim i bacam na parketu za svaku loptu. To nam daje dodatnu energiju. Pokušavam da nađem sve moguće načine da pomognem timu i dominiram u svim aspektima.

 

Pričao je Tejtum i o odnosu koji neguje sa Džoelom Embidom. Nakon utakmice, njih dovjica su ostali u nešto dužem razgovoru tokom kojeg mu je Kamerunac odao priznanje na fenomenalnoj partiji.

– Igrao sam protiv njega u plej-ofu tri puta, četiri puta tokom ligaškog dela sezone na godišnjem nivou. S njim sam jako blizak. Drago mi je što je postao MVP, zbog reakcije. Treniramo zajedno tokom leta, stalno smo zajedno u Los Anđelesu. Video sam koliko je radio, koliko je truda uložio da postane MVP. Pričali smo preko telefona kada je postao MVP, čestitao sam mu, zaista sam bio srećan zbog njega. To je naš odnos.

Seltikse očekuje serijal sa najprijatnijim iznenađenjem u plej-ofu. Majami je doigravanje počeo iz plej-ina i to nakon što je izgubio prvi meč protiv Atlante na svom parketu.

– Odlično ih poznajemo, treći put u poslednje četiri godine se susrećemo sa njima. Imaju dobrog trenera, igrače, znaju da igraju kvalitetnu košarku, pronašli su način da pobeđuju velike utakmice. Biće dosta takmičarskog naboja, biće zabavno, a kao takmičar jedva čekam da se sretnemo na terenu.

Zbog samog značaja utakmice, a usled poraza u petoj utakmici, suočivši se sa potencijalnom eliminacijom, Tejtum je u šestom meču delovao prenervozno, što u majstorici nije bio slučaj.

– Pred šestu utakmicu bio sam previše fokusiran, previše stegnut, mnogo sam razmišljao o tome šta treba da uradim, koliko treba da ubacim da bismo pobedili. Sada sam bio mnogo opušteniji, smejao sam se, šalio, ponovo sam bio ja. Tada igram najbolju košarku, kada se zabavljam. Ovo je nešto čime se bavim od malih nogu, nešto što volim da radim. Zato sam želeo da se opustim, izađem na parket i zabavim. Prisetio sam se pre sedme utakmice koliko je važno biti opušten, kako sam to radio kao klinac, igrao se košarke. Tada mi se utakmica otvorila. Nisam razmišljao o pritisku, šta će ko reći. Zabavio sam se i bio najbolji.

Odap je priznanje Tejtum i sjajnoj publici koja ih je frenetično bodrila tokom sedme utakmice.

– Moram da dam kredit publici. Ovo je verovatno najbučnija publika u poslednjih godinu dana, mi smo se hranili tom energijom. Pomogli su nam mnogo, biće nam potrebni do kraja sezone takvi. Mi njih hranimo, kao i oni nas. Ne mogu da iskažem dovoljno koliku ljubav osećam od publike, nebitno da li je pre, tokom ili posle utakmice. Ovde sam celu karijeru, osećam da su me prihvatili kao svog, to mi mnogo znači. Volim što sam ovde, volim da nosim ovaj dres, volim da igram velike utakmice. Oni mi daju emocije i snagu, uzajamni je osećaj ljubavi i poštovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari