"Dželati" svetskih (vice)prvaka 1Foto: EPA-EFE/ YURI KOCHETKOV EDITORIAL USE ONLY

Dok broje sitno do polufinala baraža za ovogodišnje Evropsko prvenstvo, mozgajući kako da tog 26. marta u Oslu zakoče norvešku gol-mašinu Erlinga Halanda, stručni štab i fudbalski reprezentativci Srbije saznali su protivnike u istim, alternativnim kvalifikacijama za Mundijal u Kataru 2022. godine. I nisu se baš oduševili žrebom, jer ih je u Grupi 3, B divizije, spojio sa ekipama Turske, Rusije i Mađarske.

– Grupa je veoma teška i ozbiljna, verovatno najkvalitetnija u B diviziji. Igramo protiv dva učesnika prvenstva Evrope ovog leta, a Mađarska napreduje iz godine u godinu. Biće nam izazov da se s njima borimo za plasman u viši rang i mečeve protiv najboljih evropskih selekcija – komentar je selektora našeg tima LJubiše Tumbakovića, uz dopunu „Imaćemo dovoljno vremena da o tome razmišljamo, sada je akcenat na onome što nas čeka u Oslu“.

Javnost, stručnjaci i mediji su se već pozabavili vrlinama i manama dobijenih rivala. Počev od Turske, izvučene iz trećeg „šešira“, na čijoj selektorskoj klupi sedi prekaljeni Šenol Guneš, čovek za čijeg je prvog mandata u nacionalnom timu ova zemlja uzela treće mesto na SP 2002, a Evropska fudbalska federacija ga nagradila izborom za najboljeg trenera te sezone.

Kada se 2019. ponovo latio tog posla ponovo je zaređao sa uspesima, jer su Jilmaz, Belezoglu, Under, Čalhanoglu, Tosun, Jilmaz, Demiral, Kabak, Sojundžu… raspoređeni po ligama „petice“, samo jednom poraženi za 12 meseci (od Islanda).

Pri tom su jednom dobili svetskog šampiona Francusku, a jednom remizirali sa „trikolorima“. Taman da podmlađeni turski tim, obično složen u 3-5-2 formaciju, ode na EP, a na FIFA rang listi deli 29. poziciju sa Srbijom.

Rusija je lošije rangirana (38), ali njen fudbal nije odgovarao našim selekcijama ni dok su se nastupale pod grbom velike Jugoslavije. I aktuelni strateg Stanislav Čeršesov forsira tvrdu igru, sa kvartetom u zadnjoj liniji (4-2-3-1), što se često izrodi u utakmice sa malo golova.

Disciplinovana odbrana, luda sreća tokom regularnog dela borbe i bolja koncentracija u penal seriji donela je „zbornaji“ eliminaciju Španije u osmini finala Mundijala 2018, a po istom receptu je otišla u produžetke u 1/4 finalnom okršaju sa favorizovanom Hrvatskom. Iza tog turnira su se desile brojne kadrovske promene u sastavu, ali to nije omelo Golovina, Dzjubu, Mirančuka, Čeriševa… da se bez naročite muke kvalifikuju na EP.

A, kako je fudbal izuzet od višegodišnje suspenzije ruskih sportista sa velikih takmičenja, od strane Svetske antidoping agencije, „baćuške“ će imati savršenu priliku da pokažu jesu li u međuvremenu još „porasli“.

U ovom četvorouglu najlošije kotirana Mađarska (52) sa setom se seća slavnih dana te reprezentacije iz 60-ih godina, čeka svoje baraž duele za EP 2020. i nada se da će „videti“ kontinentalni šampionat kao 2016. godine, pre kog su naše severne komšije duge tri decenije ostajali bez plasmana.

Optimizam crpe iz činjenice da su ih italijanski stručnjak Marko Rosi i napadački potencijal Salaija, DŽudžaka, Šalaija i Soboslaija sve do zadnjeg kola redovnih kvalifikacija držali u igri za direktan plasman, a u Ligi nacija im doneli napredak iz C u B diviziju. Pri čemu je na tom putu, pred timom spakovanim u 4-2-3-1 postavku, pao ni manje ni više nego planetarni viceprvak Hrvatska.

Uglavnom, niko od rivala nije nesavladiv, ali i svako može prizemljiti „orlove“, ako ovi ne budu dobro selektirani, u formi, uigrani, složni, motivisani i pametni.

Raspored utakmica

3. septembar Rusija – Srbija

6. septembar Srbija – Turska

9. oktobar Srbija – Mađarska

12. oktobar Turska – Srbija

14. novembar Mađarska – Srbija

17. novembar Srbija – Rusija

* svi mečevi igraće se od 20.45 časova

Tržišna vrednost protivnika

Turska

timska „cena“ 289.800.000

najskuplji igrač Čaglar Sojundžu 40.000.000

Rusija

timska „cena“ 198.400.000

najskuplji igrač Mario Fernandes 30.000.000

Mađarska

timska „cena“ 49.750.000

najskuplji igrač Vilmoš Orban 20.000.000

* vrednost je izražena u evrima

* u slučaju ekipa – sa poslednjeg meča

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari