Egzotika ili cirkus na Univerzijadi u Kini: Da li je ovo najsporija "sprinterka" na 100 ikada (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

I na XXXI letnjim svetskim studentskim igrama koje su počele u kineskom gradu Čengduu posebnu pažnju privlači atletska trka na 100 metara, lraljica „kraljice sportova“.

Da li se u kvalifikacijama, u iščekivanju sprinterskog vrhunca Univerzijade, desila najsporija trka ikada, ali i najegzotičnija?

Nasra Ali Abukar, 20-godišnja takmičarka iz Somalije, pretrčala je stazu za nepune 22 sekunde (21,81), što je, naravno, najlošije vreme među 50 učesnica.

Video-snimak njenog pregnuća postao je viralan na tviteru. Pogledalo ga je više od 20 miliona ljudi.

Nekima je njeno izdanje smešno, kod nekih je izazvalo podsmeh, a neki, naročito njeni sunarodnici, smatraju da je sramota poslati sportistkinju s tako skromnim mogućnostima na veliko takmičenje.

Sportski oci u Somaliji, međutim, videli su u njoj adut u svojoj ekspediciji . Na ispraćaj u Čengdu su pozvali kineskog ambasadora. Odlazak u Kinu su nazvali „prekretnicom u odnosima dve zemlje i demonstracijom njihove snažne povezanosti“.

Zbog poređenja, rekord univerzijade na 200 metara je 21,91. Postavila ga je Marita Koh iz Istočne Nemačke 1979. u Meksiku. Godinu kasnije u Moskvi bila je olimpijski pobednik na 400, a 1983. svetska šampionka na 200 u Helsinkiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari