Ekonomija fudbala: Arsenal ima tim najveće tržišne vrednosti, Real jedini sa četiri "teškaša" 1Foto: EPA-EFE/ NEIL HAL

Iako se fudbalski prelazni rok zahuktava, specijalizovani sajt za tržišnu vrednost igrača „Transfermarkt“ je izvadio kantar da izmeri koliko je ko trenutno težak u milionima evra.

Ispostavilo se da prednjači Arsenal (1,21 milijarda). To je pre svega zato što je onomad iz Vest Hema doveo radilicu na sredini terena Deklana Rajsa, engleskog reprezentativca, koga procenjuje na 90 miliona. Značajnu vrednost imaju još dvojica novajlija: nemački napadač Kai Haverc (55), koji je došao iz Čelsija, i holandski bek iz Ajaksa Jurijen Timber (42). Londonske „tobdžije“ imaju dvanaestoricu s vrednošću od po najmanje 40 miliona.

Na listi među prvih deset slede Mančester siti (1,19), Pari Sen Žermen (1,03), Real (0,99), bajern (0,9), Čelsi (0,87), Barselona (0,87), Liverpul (0,85), Mančester junajted (0,83) i Totenhem (0,77). Vidi se da je šest klubova iz engleske Premijer lige. Zbirno vrede 5,5 milijardi.

U Top 10 nema klubova iz italijanske Serije A. Tamo najviše vredi Napoli (0,63), koji je na 11. mestu.

Real ima četvoricu kojima je cena na tržištu najmanje 100 miliona: Brazilac Vinisijus (150), novajlija iz dortmundske Borusije Englez Džud Belingem (120), Urugvajac Federiko Valverde i Brazilac Rodrigo (po 100). U ostalim klubovima koji su među prvih deset najviše je po dvojica „teškaša“.

Mančester siti ima najveću prosečnu vrednost igrača (44). Slede Real (38) i Arsenal (36,5).

Devet od deset najvrednijih igrača je iz Top 10 klubova. Samo nigerijski napadač, koji ima cenu oko 120 miliona, igra (i dalje) u Napoliju na Apeninima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari