Ener Valensija sam izbacio Bolivar u Kupu Libertadores: Junak Internasionala i na 3.600 metara nadmorske visine i u „veseloj luci” na 10 (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/Ricardo Rímoli

Internasionalu ne cvetaju ruže u brazilskom fudbalskom prvenstvu.

U donjem je delu tabele, s pet remija i četiri poraza u poslednjih devet utakmica.

Nije pošlo nabolje ni pošto je pre mesec i po smenjen trener Mano Menezes, nekadašnji selektor Brazila, a postavljen Argentinac Eduardo Herman Kude, koji je vraćen na klupu posle tri godine.

Kude još ne zna za pobedu u Seriji A (šest mečeva), ali su „crveni” pod njegovim vođstvom prebrodili i osminu finala i četvrtfinale u Kupu Libertadores.

Klecanje u domaćem šampionatu, a napredovanje u vodećem klupskom takmičenju Južne Amerike praćeno je oprečnim učinkom ekvadorskog asa Enera Valensije (33), koji je posle tri uspešne sezone u Fenerbahčeu otišao iz Istanbula kao pobednik turskog kupa i najbolji strelac lige (29 golova).

Internasionalovo najveće pojačanje ovog leta i dalje iščekuje prvenac u brazilskom fudbalu (sedam utakmica u Seriji A), a u Kupu Libertadores se leti na krilima njegovog nadahnuća.

Dok je igrao u Emeleku iz Gvajakila (2010-13), u kojem je kročio u seniorski fudbal, nije zatresao mrežu u 26 utakmica u četiri sezone, a po povratku u glavno takmičenje posle deset godina izrastao je u junaka.

Njegov vodeći pogodak na Internasionalovom prvom meču u osmini finala s River Platom na Monumentalu u Buenos Ajresu bio je gol nade za revanš u porazu s 2:1.

Na Beira Riju brazilski tim je vodio s 2:0, ali je više od 50.000 duša sledio paragvajski half Robert Rohas na izdisaju utakmice.

Pristupilo se izvođenju pnala. U prvih šest serija svi su bili nepogrešivi, među njima i Valensija.

Zatim Urugvajac Karlos de Penja nije iskoristio prvu meč-loptu, ali kad je domaćin u desetoj seriji stekao i drugu, hladnokrvno se s bele tačke proslavio golman Serhio Ročet, De Penjin zemljak – 9:8.

Internasional je u četvrtfinalu prvo bio gost Bolivara. U La Pazu, na 3.600 metara nadmorske visine, Valensija je vešto u 16. minutu postigao jedini gol u duelu.

 

Ener Valensija sam izbacio Bolivar u Kupu Libertadores: Junak Internasionala i na 3.600 metara nadmorske visine i u „veseloj luci” na 10 (VIDEO) 2
Foto: AP/Juan Karita

 

I u revanšu u Porto Alegreu, što na portugalskom znači vesela luka, u gradu posađenom na deset metara od nivoa mora u laguni na Atlantskom okeanu, novajlija je bio jedini strelac, ali s dva pogotka, u 11. i 60. minutu.

 

 

Ponovo se istakao i Ročet, koji je u 85. minutu odbranio penal.

 

Valensija je drugi u istoriji Kupa Libertadores koji je dao sve golove u dvomeču na ispadanje, gledano da su to bila najmanje tri.

U polufinalu 2021. Brazilac Bruno Enrike je doneo Flamengu pobede s 2:0 protiv Barselone i na Marakani i u Gvajakilu.

Valensija je i prvi Ekvadorac koji je postigao najmanje tri gola u dvomeču od četvrtfinala nadalje.

Alberto Spenser je u četvrtfinalu 1960. pokopao nade bolivijskog tima Horhe Vilsterman s četiri pogotka u Penjarolovoj ubedljivoj pobedi sa 7:1 na Sentenariju u Montevideu (u revanšu u La Pazu 1:1). Taj igrač je po najmanje tri gola imao i u polufinalu i finalu 1962. i u finalu 1966, ali je urugvajski velikan tada sva tri puta igrao i „majstoricu” (treća utakmica ako su oba tima imali po pobedu u prve dve).

Internasional, prvak Južne Amerike 2006. i 2010, koji je prethodni put bio polufinalista 2015 (dalje otišao Tigres iz Montereja; meksički timovi učestvovali od 1998. do 2016), imaće za sledećeg rivala uspešnijeg iz dvoboja Fluminensea i Olimpije.

Brazilski tim je na Marakani pobedio s 2:0. Revanš u Asunsionu je u noći između četvrtka i petka po našem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari