Persona non grata za Vučića, trener na koga su Delije digle bunu: Ko je Ergin Ataman, osvajač-paša evropske košarke? 1Foto: EPA-EFE/L. Rico

Probao je Panatinaikos s mnogim trenerima da obnovi svoj ugled prvaka evropske košarke, ali posle rastanka sa Željkom Obradovićem, koji ga je pet puta uzdigao na tron (2000, 2002, 2007, 2009, 2011), nije, između ostalih, išlo ni s Duškom Ivanovićem ni s Aleksandrom Đorđevićem ni s Dejanom Radonjićem.

Nedosežan je bio i završni turnir Evrolige. Atinski „zeleni“ su poslednji put igrali na fajnal foru u Obradovićevoj oproštajnoj od 13 sezona (2011/12).

Ekscentrični vlasnik kluba Dimitrios Janakopulos je presekao prošlog leta da posegne za poslednjim adutom da bi najzad postao istinski naslednik oca Pavlosa i strica Tanasisa, tvoraca košarkaške imperije u Olimpijskom atletskom centru Atine (OAKA).

U zelenom bolidu formule 1

Na to ga je naterala i očajna godina u Evroligi jer je Panatinaikos zauzeo pretposlednje mesto među 18 timova, s devet pobeda i 23 poraza i s jedva tri-četiri hiljade duša na domaćim utakmicama u završnici razočaravajuće sezone.

U Grčku je za obnovitelja došao Turčin.

Ugovor na dve godine je potpisan s Erginom Atamanom, koji je reputaciju jednog od najboljih trenera Starog kontinenta stekao s dve uzastopne titule evropskog prvaka s Efesom.

U Beogradskoj areni 2022. možda tron i ne bi bio sačuvan da je Vasilije Micić promašio trojku u zvuk sirene, ali nije. Olimpijakos, koji je izjednačujućim pogotkom nedugo pre već video sebe u produžetku, šokiran je u polufinalu (77:74).

Persona non grata za Vučića, trener na koga su Delije digle bunu: Ko je Ergin Ataman, osvajač-paša evropske košarke? 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Panatinaikosov tim je potpuno renoviran.

Od domaćih igrača su ostali Panajotis Kalaicakis i Elefterios Madzukas, a od stranaca samo Litvanac Marijus Grigonis.

Atamanu je dovedeno skoro sve što je poželeo. Iz Partizana je vraćen Joanis Papapetru, a iz Beograda su put Atine pošla još dvojica – francuski centar Matijas Lesor iz redova crno-belih i argentinski bek Luka Vildoza iz Crvene zvezde.

Evroliga je predviđala da će osnaženi slavni PAO biti prvoplasirani u osnovnom delu, a za pol poziciju je dala ilustraciju stavljanjem Atamana u zeleni bolid formule 1.

Trolisna detelina iz Panatinaikosovog grba nije se zapatila od početka po željama temperamentnih navijača, ekstravagantnog gazde i novog trenera, ali je tim podizao formu i nivo igre do drugog mesta, iza Reala koji je od prvih utakmica krenuo da stvara neuhvatljivu prednost (sve pobede u prvih deset kola).

U četvrtfinalu plej-ofa, u bitkama za odlazak u Berlin, grčki velikan je bio favorit protiv Makavija iz Tel Aviva, podstanara u beogradskoj hali „Aleksandar Nikolić“, ali se pretrnulo kad je Ponosu Izraela u Atini pripao prvi meč.

„Obećavam svima da ćemo ići na fajnal for. Nije važno 0:1, ići ćemo na fajnal for. Ne desi li se to, sledeće godine neću biti trener Panatinaikosa“, pokušao je Ataman da umiri armiju navijača, predočavajući da će snositi punu odgovornost za neuspeh.

Panatinaikos je jednom izgubio i u „Pioniru“, ali je turski trener obećanje održao.

Danas, zahvaljujući i Atamanovoj trenerskoj pronicljivosti u polufinalu s Fenerbahčeom i u finalu s Realom, grčki velikan se ponovo uselio u Akropolj evropske košarke, a Atamanu je Evroliga odala priznanje za osvajanje gran prija, podsećajući na onu formulu od pre godinu dana.

 

Ataman je rođen u Istanbulu 7. januara 1966.

Igrao je u gradskom Ezačibašiju, sportskom društvu nama poznatijem po odbojkašicama.

Erdoganovo košarkaško neznanje o Koraću

Kad je sredinom devedesetih završio igračku karijeru, preuzeo je klupski podmladak, ali ga je ubrzo uzeo Efes za svoj novi naraštaj.

Efes je 1996. postao prvi turski tim koji je osvojio neki evropski trofej, pošto je trijumfovao u Kupu Koraća, trećestepenom klupskom takmičenju pod okriljem FIBA, nazvanom u čast Radivoja Koraća, legende jugoslovenske košarke i OKK Beograda.

Ataman je bio uključen u stručni štab trenera Ajdina Orsa.

Efes se u finalu sreo sa Adekom iz Milana, današnjom Olimpijom, koga je predvodio trener Bogdan Tanjević, a na terenu su glavni oslonci bili Dejan Bodiroga, Gregor Fućka i Nando Đentile.

Turski tim je imao svoju zvezdu – Makedonca Petra Naumovskog. Veliki talenat je ispoljavao Mirsad Turkdžan.

Efes je u Istanbulu pobedio sa 76:68. U Milanu je izgubio sa 77:70. Imao je bolju koš-razliku.

 

U znak zahvalnosti što je na 20-godišnjicu kluba doneo trofej u deo Istanbula u kojem je smešten, načelnik te gradske opštine Safet Bulut je došao na ideju da se na javnom mestu postavi statua Žućkove levice, pehara koji predstavlja dve Koraćeve ruke koje drže košarkašku poluloptu.

Tu zamisao je isprva pokopao gradonačelnik Istanbula u to vreme Redžep Tajip Erdogan, danas moderni sultan Turske.

Gradske službe su odmah uklonile postament na koji je trebalo postaviti statuu.

Kad su se Bulut i Erdogan jednom ubrzo sreli, niži u prestoničkoj hijerarhiji je pitao najvišeg zbog čega je to učinjeno.

Erdogan mu je odgovorio da je to zato što neće dozvoliti da se na javnom prostoru pravi reklama za Efes (turska pivara), budući da je mislio da košarkaška polulopta predstavlja putir za pivo.

Kad je gradonačelniku obrazloženo o čemu se radi, ovaj je primetio: „Izgleda kao pehar za pivo, ali neka vam bude“.

Statua je kasnije zaživela na Bulevaru Talat paše.

 

Ataman je bio i osvajač nekadašnjeg Kupa Saporte sa Sijenom 2002, Evročelendža sa Bešiktašom 2012. i Evrokupa s Galatasarajom 2016.

Po četiri evrotrofeja imaju još samo Dušan Ivković i Španac Aito Garsija Reneses.

U Beogradu kao Obama

Dok je vodio Galatasaraj, turski tim se u jesen 2014. sreo u Istanbulu s Crvenom zvezdom. Pre utakmice u sukobu pristalica dva kluba ispred dvorane ubijen je navijač crveno-belih Marko Ivković.

Na pres-konferenciji posle meča Ataman je gostujuće navijače, njih 300-400, nazvao teroristima koji su na silu, bez karata, hteli da prodru u halu.

Incident je dobio neslućene razmere.

Na telefonskoj vezi su bili predsednik turske vlade Ahmet Davutoglu i u to vreme premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je kolegi poručio da Ataman nije više dobrodođao u Srbiju, prenela je tada Vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Ataman je kroz nekoliko meseci ipak došao na sledeći megdan sa Zvezdom.

„U Beogradu sam bio čuvan bolje od Obame“.

U kvalifikacijama za odlazak na Svetsko prvenstvo 2023. Srbija je u finišu dočekala Tursku, a pobeda, koju je i ostvarila u „Pioniru“ u novembru 2022. sa 77:76, bila joj je vrlo dragocena za put na Mundobasket.

Ataman, koji je i turski selektor, nije dao Miciću da se iz Efesa stavi na raspolaganje Svetislavu Pešiću, pravdajući to isključivo klupskim interesima, a ne kao olakšavajuću okolnost za Turke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari