Eskalira bitka za fotelje u FSS 1Milan Karadžić foto: Srđan Stevanović /Starsport

Dan posle održavanja, Fudbalski savez Srbije podelio je sa javnošću brojne odluke donete na prvoj ovogodišnjoj sednici Izvršnog odbora FSS, objavivši između ostalog da su „izvršene korekcije liste posmatrača Super i Prve lige Srbije“, ali ne imenujući smenjene kadrove.

Međutim u etar je dospela informacija o brisanju sa iste bivšeg  predsednika Sudijske komisije i (i dalje) člana IO FSS, Milana Karadžića, i, takođe nekadašnjeg arbitra a sada prvog čoveka sudijske organizacije FS Regiona Istočne Srbije, Ninoslava Spasića.

Odnosno aminovanju ranije ostavke na identičnu funkciju u sudijskoj organizaciji,  prošlog novembra iz IO FSS oteranog, Dušana Mrakića. Kao i odstupanju Nenada Santrača iz članstva Sudijske komisije i imenovanju Marka Popovića za naslednika.

Na prvi pogled ništa epohalno, jer kadrovi odlaze i dolaze, svuda pa i u Savezu, međutim u našem fudbalu retko šta nema prikrivenu pozadinu ili širi kontekst, pa je na taj način odjeknulo i poslednje kadriranje u vrlo osetljivoj i javnosti maksimalno izloženoj kategoriji.

– Nikakva šteta od odlaska Karadžića i sličnih, on je bio svačiji fikus i nedostojan svog posla. Likom i delima nije  zasluživao i ne zaslužuje nijednu funkciju u sudijskoj organizaciji, niti u bilo kom fudbalskom organu, a upitna je i njegova pređašnja karijera delioca pravde. Jednak odnos imam i prema odlasku Santrača, bio on dobrovoljan ili iznuđen, jer se radi o sličnom tipu ličnosti. Dovoljno je reći da je važio za „ubicu“ na terenu, pošto je radio protiv fudbalske igre i pravde. Dolazak Popovića? Što bi rekao naš narod – sjaši Kurta da uzjaši Murta, s obzirom da se radi o čoveku kratke i limitirane sudijske karijere. Ne znam koliko još treba da dođe i prođe nerelevantnih da bismo konačno imali prave ljude na pravim mestima – komentariše za Danas eks sudija Miroslav Radoman, jednako negativnog stava prema smenjivačima.

– Nemam nijednu lepu reč ni za one koji vuku konce u FSS, jer smenjuju prema svom ćeifu, vodeći se samo ličnim i grupacijskim interesima. U redu je što su se zahvalili pomenutim kadrovima, samo što se u ovom slučaju, nekim pre i onima što tek dolaze, radi o vrlo očiglednom prestrojavanju pred izbore – smatra naš sagovornik i vapi za vremenom kada će srpski fudbal voditi „neukaljani i mlađi fudbalski kadrovi, od imena i autoriteta, poput Nemanje Vidića i Nemanje Matića“.

I Rade Đurović ima vrlo sličnu percepciju poslednjeg komešanja u FSS, iz vizure bivšeg čoveka sa pištaljkom, svojevremeno angažovanog i u Sudijskoj komisiji FSS.

– Fokusiraću se na gospodina Karadžića, kao najviše pozicioniranog u ovoj trojci i nekoga s kim sam ranije sarađivao u Sudijskom komisiji. Trebalo ga je tada smeniti, jer je u to vreme lošije radio nego sada, a ne u susret fudbalskim izborima. Skinuti ga sa liste u mrtvoj sezoni, bez konkretnog poznatog povoda, smo ostali uskraćeni za obrazloženje odluke, može biti samo poruka glasačima. Vidite ko je moćniji, pa gledajte na čiju ćete stranu kada dođe vreme za opredeljivanje. Smenjeni kadrovi su samo kolateralna šteta u sukobu grupacija oko zamenika predsednika FSS Nenada Bjekovića i suspendovanog člana IO FSS Novice Tončeva. Prvo su zajedničkim snagama oterali Marka Pantelića iz Saveza, a sada se međusobno glože oko primata u Savezu – kategoričan je naš sagovornik, inače „zbunjen odlaskom Santrača iz Sudijske komisije“.

– Šire i dugoročno gledano, tužno i ružno je što su promene u našem fudbalu gotovo uvek personalne prirode. Bez jasnih kriterijuma za nečije angažovanje i otpuštanje. Čak i oni što daju ostavke retko, glasno i jasno, objasne zbog čega su se odlučili na takav potez – zaključuje Đurović.

Karadžić bez komentara

Pokušali smo da čujemo i šta Milan Karadžić misli o razlozima i okolnostima njegovog udaljavanja sa liste posmatrača, ali je prvi čovek sudijske organizacije i član organa koji ga je smenio najpre bio na sastanku, a onda nam se nije javljao na pozive.

Spasića ubila prejaka reč

Uklanjanje Ninoslava Spasića sa liste posmatrača ima javnu predistoriju, s obzirom da se protiv prvog čoveka sudijske organizacije FS Regiona Istočne Srbije vodi disciplinski postupak zbog medijskog pozivanja ljudi iz samog vrha FSS da iznesu na videlo podatke o svojim zaradama, kao što je on uradio sa svojom. Smatrajući da je nedopustivo da budu plaćeniji nego mnogi u zemlji, poput lekara i predsednika države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari