Zbogom Ronaldu, Pepeu, Krosu, Gundoganu, Mileru... Stižu neki novi klinci 1EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Dobili smo prve polufinaliste EURO 2024 – Španiju i Francusku, istina mnogo teže nego što sam očekivao, tek posle produžetaka odnosno penala, plasirale su se među četiri najbolje reprezentacije.

Za 240 minuta videli smo „samo“ tri gola, ali smo svakako uživali igri sve četiri reprezentacije.

Bilo je fantastičnih poteza. Mene lično oduševljavali su prijemi lopte (pogotovo španskih klinaca). Ne samo da im nije potrebno tri-četiri dodira da smire loptu, već prijemom lopte istovremeno daju i sebi fore.

Bilo je fantastičnih dugih lopti ili dubinskih pasova (Krosa, Grizmana), odličnih šuteva na gol, izvanrednih odbrana golmana. Naravno, bilo je i taktičkog nadmudrivanja trenera. Nažalost, bilo je i sudijskih grešaka.

U najavi duela Španija – Nemačka, finalu pre finala, blagu prednost sam dao „crvenoj furiji“. Više sam verovao u mladost (Jamal, Vilijams, Pedri) nego u iskustvo (Kros, Gundoan, Miler).

Dok su igrala „deca“, Španija je igrala lepršav fudbal, povela… I onda je Luis de la Fuente odlučio da čuva rezultat, izveo je iz igre Jamala i Vilijamsa, na teren poslao „radilice“ Ojrazabala i Merina i, kako to obično biva, bio je kažnjen.

Po ko zna koji put na ovom prvenstvu dokazano je pravilo da se igra sve dok sudija ne svira kraj. Nemci su izjednačili u 89. minutu, ali je u poslednjem minutu produžetaka „radilica“ Merino postigao gol i pokazao da selektor Španaca nije (mnogo) pogrešio.

Fuente možda nije pogrešio, ali je zato sudija Entoni Tejlor grešio više nego što je to dozvoljeno na ovako velikim takmičenjima.

Englez je izgubio konce igre već na samom početku utakmice (u trećem i šestom minutu), kada nije imao hrabrosti da pokaže žute kartone Toniju Krosu.

Posle toga ih je delio i šakom i kapom – čak 16 žutih i jedan crveni. Špancima je ispostavljen (pre)veliki ceh za plasman u polufinale – i timu zbog kartona neće biti Karvahala, Morate i La Normanda, i Pedrija zbog povrede.

U drugoj utakmici gledali smo za nijansu manje kvalitetan fudbal, pogotovo u prvih 45 minuta.

Igrao se fudbalski šah, svaki fudbaler pomerao se na terenu kao šahovska figura, taktičke zamisli trenera su striktno poštovane. U drugom poluvremenu igra se rasplasala, bilo je po dve-tri šanse sa obe strane, ali Francuzi ni u petoj utakmici na ovom prvenstvu nisu dali gol iz igre.

Ipak, idu u polufinale. Diogu Kosti, junaku penal serije protiv Slovenije, Francuzi nisu dali ni promil šanse da zaustavi njihove udarce sa bele tačke.

U petak uveče od evropskih prvenstava oprostili su se Ronaldo, Pepe, Kros, Gundogan, Miler…

Ali evropski fudbal ne treba da brine za budućnost, stižu neki novi klinci: Jamal, Vilijams, Musijala, Virc…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari