A Mađari već znaju svojih 26 za Evropsko prvenstvo: Da li će Piksi obelodaniti preliminarni spisak ili opet ne? 1Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Evropska fudbalska unija (UEFA) ispoljila je predusretljivost za 24 reprezentacije sa prošlog Evropskog prvenstva, 2021, jer im je, uzimajući u obzir pandemiju virusa korona, omogućila da, zlu ne trebalo, imaju po 26 igrača umesto 23 (od 2004).

Uvećan broj članova nacionalnih timova bio je dozvoljen i na Svetskom šampionatu u Kataru 2024, jer se Svetska fudbalska federacija (FIFA) rukovodila da treba izaći u susret učesnicima zbog većeg rizka od povreda igrača, pošto je takmičenje prvi put održano usred ligaške sezone, u kasnu jesen na severnoj polulopti.

Po 26 imena biće i na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj (14. jun-14. jul).

Budući da je Srbija igrala na prvom mundijalu u arapskom svetu pre dve godine, selektor Dragan Stojković je to sito već držao u rukama, a kroz njega je za utakmice s Brazilom, Kamerunom i Švajcarskom prosejao po tri golmana i izrazita golgetera.

Vodio je Vanju Milinkovića Savića (Torino), Predraga Rajkovića (Majorka) i Marka Dmitrovića (Sevilja) i Aleksandra Mitrovića (Fulam), Dušana Vlahovića (Juventus) i Luku Jovića (Fiorentina).

Kakav je bio Piksijev preliminarni spisak sa 35 reprezentativaca, a FIFA je dozvolila da ih ima i najviše 55, srpska javnost nikada nije saznala.

Na preliminarnom spisku za predstojeći šampionat Starog kontinenta s 35 imena, među kojima četiri mora da budu golmani, jeste, po saznanjima Mozzart Sporta, i Mile Svilar, iako se čuvar mreže Rome svojevremeno izjasnio da ne želi da brani za Srbiju.

Kad Stojković, najkasnije do 6. juna u minut do ponoći, saopšti na koga računa za duele s Engleskom u Gelzenkirhenu (16. jun, 21 čas), Slovenijom u Minhenu (20. jun, 15) i Danskom, opet na Bajernovom stadionu (25. jun, 21), možda se među njegovih 26 zaista nađe i četvrti golman, budući da selektori, kao na Evru 2021. i Mundijalu 2022, imaju pravo da žrtvuju jednog igrača u polju zarad još jednog između stativa ako procene da nije zgoreg.

Švajcarska je, recimo, u Kataru imala četiri i upravo njoj se desilo da glavnog Jana Zomera zbog prehlade na meču protiv Srbije odmenjuje Gregor Kobel.

Sva je prilika da će i u Nemačku ići Milinković Savić, koji je na Mundijalu branio u sve tri utakmice, i Rajković, a uz njih i Đorđe Petrović (Čelsi), koji je dobio priliku da bude uzdanica londonskih „plavaca“, dok se Dmitrović preselio na klupu Sevilje.

Selektor se pohvalno izrazio o Aleksandru Jovanoviću, koji je nekoliko puta vanserijski zablistao ne golu crno-belih.

Pre dve godine za mećeve u Ligi nacija među rezervama je bio i dete Vojvodine Marko Ilić dok je branio u Kortrajku u Belgiji. Put ga je zatim odveo preko Atlantika, u MLS ligu, a sada je u najboljem društvu norveškog fudbala.

Pitanje je i hoće li se Piksi opredeliti da vodi četiri rasna napadača.

Upravo u Kataru glavobolju mu je zadavala rovitost Mitrovića i Vlahovića.

Uz Mitrovića i Jovića, lišen povređenog Vlahovića, na prijateljske mečeve s Rusijom i Kiprom u martu vodio je 20-godišnjeg Sameda Baždara, novog izdanka Partizana.

Da li je Dejan Joveljić, koji igra i daje golove u Galaksiju iz Los Anđelesa, daleko od očiju? Doskorašnja Zvezdina nada 18-godišnji Jovan Mijatović se tek prilagođava na Njujork siti.

Piksi je ranije zvao i Petra Ratkova, nekadašnjeg golgetera TSC-a, koji ima varljivu debitantsku sezonu u Salcburgu, odakle će sigurno u reprezentaciju i half Strahinja Pavlović i levi bek Aleksa Terzić.

Pitate li bilo kog od šest miliona selektora u Srbiji treba li nam četvrti napadač u Nemačkoj, reći će vam da bespotrebno imamo gomilu zadnjih veznih…

Ima i onih miliona selektora koji već znaju koje igrače njihovi pravi selektori vode na Evropsko prvenstvo.

Italijan Marko Rosi, kormilar Mađarske, saopštio je svojih 26 (tri golmana), prilažući i koja će petorica biti rezerve u slučaju da se neko iz glavnih snaga povredi.

Nemac Julijan Nagelsman, koji ima obavezu da Nemačka zauzme evropski tron prvi put u poslednjih 28 godina i prvi put kod kuće, objavio je 27 imena (četiri golmana, pet golgetera), pa će jedno otpasti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari