Arnautović postao najstariji kapiten Austrije, ne računajući Polstera u crvenom kabrioletu 1Foto: EPA-EFE/MAX SLOVENCIK

Uoči prvog zvižduka sudijske pištaljke na bečkom Prateru na meču Austrije i Srbije, prvog od po dva pripremna i jednih i drugih za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj (14. jun-14. jul), pozdravila su se dva kapitena.

S jedne strane terena je bila „desetka“ Dušana Tadića, a s druge Marko Arnautović, prepečeni napadač koji je naše gore list, a rođen u Beču.

Arnautović, veteran koga Inter ne samo da je doveo na pozajmicu iz Bolonje za prošlu sezonu nego će ga i otkupiti od nje za izazove italijanskog prvaka u Ligi šampiona, postao je s 35 godina i 46 dana najstariji kapiten austrijskog državnog tima – praktično.

Zvanično to je nekadašnji ubojiti golgeter Toni Polster s 36 godina i 175 dana, ali je on poneo kapitensku traku u prijateljskom duelu za koji je pozvan da se oprosti od reprezentacije dve godine posle istinskog poslednjeg meča, slično kao svojevremeno Savo Milošević i Dejan Stanković kod nas.

Arnautović postao najstariji kapiten Austrije, ne računajući Polstera u crvenom kabrioletu 2
Foto: EPA/PATRICK STRAUB

Austrija je tada, 1. septembra 2000, na Prateru preslišala Iran s 5:1, a Polster je uz burne ovacije oko 25.000 gledalaca napustio igralište u 21. minutu, predajući traku Andreasu Hercogu.

U poluvremenu je prošao poslednji krug po atletskoj stazi u crvenom kabrioletu.

I dalje je najbolji strelac Austrije svih vremena s 44 gola na 95 mečeva od 1982.

Prvi pratilac mu je Arnautović s 36 pogodaka, ali je on reprezentativac s najviše utakmica – 113 od 2009.

Češće od Polstera, pored Davida Alabe (105) i Hercoga (103), igrao je i Aleksandar Dragović (100), doskorašnji kapiten Crvene zvezde.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari