Austrijanci pobedili Holandiju i sa prvog mesta u grupi idu u osminu finala 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Reprezentacija Austrije pobedila je Holandiju rezultatom 3:2 (1:0) i tako osvojila prvo mesto u Grupi D na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Kao prvoplasirana ekipa u svojoj grupi oni će za protivnika u frugoj fazi takmičenja imati drugoplasiranu ekipu iz Grupe F, odnosno Tursku, Češku ili Gruziju.

U duelu koji je odigran u Berlinu Austrijanci su do trijumfa stigli pogotcima Malena (autogol) u 6, Šmida u 59. i Zabicera u 80. minutu, dok su strelci za Holnđane bili Gakpo u 47. i Depaj u 75. minutu.

Austrija je u duelu sa jednim od favorita za trofej na ovom turniru,ž dokazala da je jedno od potencijalnih iznenađenja u nokaut fazi takmičenja.

Ekipa Ralfa Ragnika je u prvom poluvremenu dominirala terenom, i školskim „gegenpresingom“, taktikom koju je austrijski selektor podario ovom sportu, nadigrala protivnika na sredini terena.

Već u uvodnim minutima duela isplatila se Ragnikova ideja da na poziciju levog beka stavi klasično levo krilo Prasa, posle čijeg centaršuta po zemlji je Malen pogodio sopstvenu mrežu.

Holandija je jedinu šansu napravila preko Malena i bilo je očigledno da ima puno problema u organizaciji napada, pa je njihov selektor Ronald Kuman bio prinuđen da već u 35. minutu izvrši taktičku izmenu i umesto Vermana u igru uvede Simonsa.

Ipak, to nije dovelo do promene odnosa na terenu i Austrijanci su do odmora zadržali kontrolu nad ritmom utakmice i veći posed lopte.

D GRUPA

Holandija – Austrija 2:3 (0:1)

“Olimpijski stadion“ u Berlinu. Gledalaca: 71.000.

Sudija: Ivan Kružlijak (Slovačka).

Strelci: 0:1 Malen (autogol) 6, 1:1 Gakpo 47, 1:2 Šmid 59, 2:2 Depaj 75, 2:3 Zabicer 80.

HOLANDIJA: Ferbrugen, Gertruijda, Ake (od 66. Van de Ven), Van Dajk (k), De Fraj, Reijnders (od 66. Vajnaldum), Verman (od 35. Simons), Shouten, Malen (od 72. Veghorst), Gakpo, Depaj. Selektor: Ronald Kuman.

AUSTRIJA: Penc, Poš, Vober, Linhart (od 64. Kverfeld), Pras, Zivald. Grilič (od 64. Lajmer), Vimer (od 64. Baumgartner), Zabicer, Šmid (od 90. Veiman), Arnautović (k) (od 78. Gregorič)). Selektor: Ralf Ragnik.

Tabela: Austrija 6 (6:4), Francuska 5 (2:1), Holandija 4 (4:4), Poljska 1 (3:6).

Iako se činilo da se ništa nije promenilo u načinu igre dva tima u nastavku meča, jer je u prva dva minuta Holandija imala samo dva tačna dodavanja, ipak je ekipa Ronalda Kumana stigla do izjednačenja.

Posle brzog kontra napada Simonsa je u kaznenom prostoru pronašao Gakpa, koji je pogodio desni donji ugao.
Nakon izjednačujućeg gola činilo se da je Holandija preuzela kontrolu nad utakmicom,međutim, desetak minuta kasnije Grilič je centrirao, a Šmid, jedan od najnižih igrača na terenu, najviše skočio u kaznenom prostoru i glavom poslao loptu u mrežu.

Ovo je bio i jubilarni, 900. pogodak na Evropskim prvenstvima.

Holanđani su do novog izjednačenja stigli 15 minuta pre kraja, nakon što je Veghorst glavom asistirao Depaju, ali je samo pet minuta kasnije Baumgartner sjajno asistirao Zabiceru za pobedonosni pogodak Austrijanaca.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari