Balkanci, sram nas bilo 1Foto: EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro

Evropsko fudbalsko prvenstvo je idealna prilika da na jednom mestu vidimo sve najbolje reprezentacije na Starom kontinentu, najveće „zvezde“ najpopularnije igre na svetu.

U Nemačku je zbog „najvažnije sporedne stvari na svetu“ došlo nekoliko stotina hiljada ljudi iz cele Evrope jer je ovo idealna prilika da se druže, upoznaju sa drugim narodima, steknu nove prijatelje.

Domaćin je uložio ogroman novac da bi organizovao ovo takmičenje, ali i očekuje još veći profit.

Dobroj zaradi se pre svega nadaju turističke organizacije i ugostitelji. Zapravo ugostitelji se plaše da u njihov lokal ne „zalutaju“ Balkanci.

Navijači iz drugih zemalja sretnu se pre utakmice, popiju pivo-dva, odu zajedno do stadiona, raziđu se svako na svoju tribinu gde bodre svoje ljubimce i posle utakmice nađu se na istom mestu sa novim prijateljima, analaziraju ono što su videli, zadirkuju jedni druge i posle jednog – dva pića, možda i otpevane poneke pesme, pošto razmene brojeve telefona, dogovore viđenje u finalu Evropskog prvenstva ili na nakoj drugoj utakmici.

Mi Balkanci takođe znamo da odemo u kafić, znamo i da popijemo piće jedno, dva… znamo i da pevamo, ali što znamo da se svađamo, vređamo, tučemo (i predsednikovog sina su jedva obuzdali da ne pokaže svoje umeće u tuči), to ne zna niko na svetu.

UEFA je do sada izrekla tri novčane kazne zbog neprimerenog ponašanja navijača.

Nije teško pogoditi da su sve tri izrečene savezima država sa Balkana – Srbiji, Hrvatskoj i Albaniji.

Nove kazne istim državama slede i posle utakmica Hrvatska – Albanija i Srbija – Slovenija.

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović „zapretio“ je UEFA da će se Srbija povući sa Evropskog prvenstva ako se Hrvatska i Albanija „rigorozno“ ne kazne.

Nije Šurbatović objasnio šta je to „rigorozna kazna“, 10, 50 ili 100.000 evra, ali znam da bi UEFA izrekla za evro manju kaznu samo da i našim „dženlmenima“, kako je gensek nazvao naše navijače, vide „leđa“.

Jer, ti „džentlmeni“ su učestvovali u najmanje dve tuče, vređali protivnike na i van terena, gađali fudbalere rivala, utračavali na teren…

Članice UEFA se, uglavnom, uspešno bore protiv huligana na tribinama, odvajaju „kukolj“ od „žita“. Na Balkanu preti opasnost da ćemo u „kukolju“ tražiti „žito“.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Tekstove Žive Vekeckog o EURU čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari