Balkanski fudbalski savezi podneli čak šest međusobnih prijava prve nedelje Evropskog prvenstva, UEFA vredno naplaćuje kazne zbog incidenata navijača “iz regiona” 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Evropska fudbalska federacija (UEFA) je u prvih sedam dana Evropskog prvenstva dobila šest prijava balkanskih fudbalskih saveza, koje su se žalile na incidente koje su napravili navijači i fudbaleri reprezentacija “iz regiona” koje nastupaju na šampionatu Starog kontinenta.

Na tabeli prijava trenutno vodi Fudbalski savez Srbije sa tri prijave, dve je podneo kosovski savez, a jednu makedonski, iako poslednja dva nemaju svoje ekipe na turniru.

Već drugog dana takmičenja Fudbalski savez Srbije tužio je Albance zbog ponašanja njihovih navijača tokom meča protiv Italije.

UEFA je kaznila FS Albanije sa 37.375 eura zbog paljenja pirotehnike, ubacivanja objekata na teren, uletanja navijača na teren i zbog prikazivanja provokativnih poruka koje nisu prikladne sportskom događaju, odnosno transparenta sa mapom „Velike Albanije“.

Nakon toga na utakmici između Srbije i Engleske je na tribinama bilo istaknuto nekoliko transparenata na kojima je bila mapa južne srpske pokrajine i preko koje je ispisan slogan „Nema predaje“.

Zbog toga je prijavu podneo Fudbalski savez Kosova, a UEFA je zbog toga i bacanja plastičnih čađa u teren kaznila Fudbalski savez Srbije sa 14.500 evra.

Balkanski fudbalski savezi podneli čak šest međusobnih prijava prve nedelje Evropskog prvenstva, UEFA vredno naplaćuje kazne zbog incidenata navijača “iz regiona” 2
Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Potom su na utakmici između Hrvatske i Albanije navijači ove dve reprezentacije skandirali “Ubij Srbina” i “Srbe na vrbe”, dok je posle meča Mirlind Daku uzeo megafon i zajedno sa publikom uzvikivao uvrede na račun Makedonaca.

UEFA je zbog toga dobila prijave Fudbalskih saveza Srbije i Severne Makedonije i pokrenula istragu protiv FS Albanije i Hrvatske.

Poslednja u nizu je tužba Kosova, ovaj put zbog, kako je navedeno, „ponavljanja ponašanja sa nacionalističkom i rasističkom retorikom navijača Srbije na utakmici Grupe C između Slovenije i Srbije, koja je održana u četvrtak u Minhenu“, piše u njihovom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari