Belgija bolja od Rumunije na Evropskom prvenstvu u fudbalu 1Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Fudbalska reprezentacija Belgije pobedila je večeras u Kelnu Rumuniju 2:0, u utakmici drugog kola Grupe E na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Belgija je povela golom koji je Juri Tielmans postigao u drugom minutu, a pobedu je obezbedio Kevin De Brujne pogotkom u 80. minutu.

Belgija je povela već u drugom minutu golom Tielmansa sa ivice šesnaesterca, posle povratne lopte Romelua Lukakua.

Dva minuta kasnije Rumunija je zapretila kada je šutirao Radu Dragušin, a belgijski golman Kun Kastels odbranio.

U 14. minutu šutirao je Lukaku iz okreta, a jedan rumunski fudbaler blokirao je šut i izbacio loptu u korner.

Dobru akciju Belgija je izvela u 19. minutu kada je De Brujne dobro pronašao Dodija Lukebakija, čiji je udarac odbranio golman Florin Nica.

Belgijanci su imali inicijativu, a Rumunija je pokušavala na kontranapade. U 25. minutu Valentin Mihaila je došao do šesnaesterca, ali su ga tu okružili protivnički igrači, a zatim je napravljen prekršaj nad Amaduom Onanom.

U 30. minutu Nica je odbranio šut Žeremija Dokua, a tri minuta kasnije pokušao je i Lukebakio, ali je njegov šut blokiran.

Rumuni su uzvratili preko Denisa Mana u 37. minutu, kada je belgijski golman bez problema intervenisao, a posle toga pokušao je i Denis Draguš.

Belgija je do kraja poluvremena imala šansu preko De Brujnea, koji je šutirao pravo u protivničkog golmana. Poslednju šansu u prvom delu igre za Rumuniju propustio Andrej Burka, koji je glavom poslao loptu pored gola.

Na početku drugog poluvremena Rumunija je imala dve šanse preko Mana i Mihaila, ali su obojica bili neprecizni.

U 52. minutu De Brujne je dobro šutirao a lopta otišla pored stative, a u šansi je bio i tri minuta kasnije, kada je odbranio rumunski golman.

Posle njega šanse su imali i njegovi saigrači Doku i Lukaku, ali nisu uspeli da zatresu mrežu Nice.

Lukaku je u 64. minutu postigao gol, ali je posle upotrebe VAR tehnologije pogodak poništen zbog ofsajda. Belgijski napadač bio je u šansi i dva minuta kasnije, ali je Nica odbranio.

Rumunija je mogla da izjednači u 68. minutu kada je posle greške Onane Man izašao pred golmana, ali je Kastels odbranio. U 75. minutu sa distance je pokušao Marijus Marin, ali neprecizno.

Belgija je udvostručila prednost u 80. minutu golom De Brujnea. Belgijski golman ispucao je loptu, do nje nije došao Lukaku, ona se odbila do De Brujnea koji je izdržao duel sa protivničkim igračem i poslao je u mrežu.

Tri minuta kasnije Leandro Trosar je propustio priliku za treći gol Belgije kada je umesto da šutne, pokušao da doda loptu do Lukakua. Do kraja utakmice, Lukaku je imao šansu u 88. minutu, ali je njegov udarac odbranio rumunski golman.

Na tabeli Grupe E sve četiri ekipe imaju po tri boda, Rumunija, Belgija, Slovačka i Ukrajina.

U trećem kolu 26. juna Belgija će igrati protiv Ukrajine, a Rumunija protiv Slovačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari