(VIDEO, FOTO) Aplauz za fudbalere Srbije i psovke za sudije: Kako su navijači u beogradskim kafićima ispratili utakmicu sa Engleskom? 1FOTO: Danas/Luka Lukić

Navijači fudbalske reprezentacije Srbije napravili su gužvu pred prepunom baštom jednog od kafića na Obilićevom vencu u iščekivanju početka televizijskog prenosa utakmice prvog kola grupne faze Evropskog prvenstva između Srbije i Engleske.

Srpski navijači ogrnuli su se šalovima i zastavama Srbije koje su kupili od uličnog prodavca na šetalištu. Isti taj ulični prodavac trubi navijačkim rekvizitima i neprestano skandira: „Srbija, Srbija“.

Gledaoci pokazuju netrpeljivost prema sudijskom zvižduku od onog trenutka kada je označio početak utakmice. Navijači svaku sudijsku odluku u korist Engleske dočekuju uz krajnje kreativne psovke.

„Daj više, brate! Šta sudiš to?“, jedna je od blažih primedbi koju su gledaoci u kafiću uzviknuli kada je Sergej Milinković-Savić napravio prvi faul na utakmici.

Englezi dominiraju terenom, ali navijači okupljeni pred malim ekranom ne nalaze zamerke igri Orlova. Bodre ih kao da su na stadionu u Gelzenkirhenu, a ne u kafiću u centru Beograda.

„Naša, bre! Idemo!“, publika je pozdravila prvi izboren aut u korist Srbije na protivničkoj polovini terena.

Bolju igru Engleske na početku utakmice krunisao je Džud Belingem svojim pogotkom u 13. minutu, na opšte razočaranje publike u kafiću na Obilićevom vencu.

„Evo ga gol“, svi u kafiću su poskočili u nadi da će šut Aleksandra Mitrovića da zatrese mrežu engleske reprezentacije. Lopta prolazi pored stative, a navijači se hvataju za glavu zbog prve propuštene šanse koju je Srbija imala na utakmici.

Srbija je bolje zaigrala u nastavku. Srpski fudbaleri su se vidno borili da dođu do svake lopte. Filip Kostić i Džud Belingem u žaru borbe stupaju u konflikt, na šta gledaoci skaču sa svojih stolica kao da pokušavaju da odbrane Kostića.

„Ej bre, koga ti udaraš?“, uzvikuju navijači u beogradskom kafiću, zaštitnički nastrojeni prema svom sunarodniku, iako su stotinama kilometara daleko od Feltins arene.

Filip Kostić se povredio u 40. minutu i morao je da napusti teren, ali zbog njegove požrtvovanosti su mu aplaudirali čak i gledaoci ispred malih ekrana.

Aplauz uprkos porazu

Kiša je počela lagano da pada u Beogradu pred početak drugog poluvremena utakmice između Srbije i Engleske. Umesto da se gužva pred beogradskim kafićem raziđe zbog kiše, zapravo se sve više ljudi skuplja da gleda neizvesni nastavak utakmice.

Srbija nastavlja da preti, a atmosfera u kafiću postaje sve napetija.

Prodor reprezentativaca Srbije po levoj strani, dolazi do kontakta i srpski fudbaler pada u šesnaestercu.

„Penal!“, vikali su srpski navijači, ali sudija tu situaciju nije gledao istim očima. Jedanaesterac nije dosuđen.

„Samo nemoj Mitrovića da vadiš“, začulo se među gledaocima u kafiću kada je selektor Stojković u 61. minutu spremio izmenu.

Navijači su se nadali da će najbolji strelac u istoriji reprezentacije Srbije imati priliku da postigne gol Englezima. Upravo je Aleksandar Mitrović tada i napustio teren, a u publici su zbog toga nezadovoljno prevrtali očima i odmahivali rukom.

Meč ulazi u neizvesnu završnicu. Reprezentacija Srbije je u napadu. Srpski navijači su „na iglama“. Sergej Milinković-Savić šutira iz daljine, ali lopta prolazi pored gola.

Bila je to poslednja prilika da Srbija izjednači rezultat. Gotovo je, sudija je odsvirao kraj i Engleska je slavila golom Belingema u 13. minutu.

Navijači Srbije koji stoje pred televizorom u kafiću na Obilićevom vencu nisu razočarani porazom, već aplaudiraju svojim fudbalerima koji su pružili veoma dobar otpor favorizovanoj reprezentaciji Engleske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari