Bivši trener Zvezde očekuje trijumf Španije u finalu Evropskog prvenstva: Kod Srbije ima puno stvari koje nemaju veze sa terenom 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Slovenački stručnjak Slaviša Stojanović, nekadašnji trener Crvene zvezde, kaže da je Evropsko prvenstvo bilo zanimljivo, ali da kvalitet utakmica nije bio na nivou nekih prethodnih takmičenja.

On dodaje da je Španija izuzetak i dodaje da i u finalu, koje se igra 14. jula u Berlinu (21.00), očekuje da će ekipa selektora Luisa de la Fuentesa biti favorit u duelu sa Engleskom.

– Finale je uvek specifično, jedna utakmica odlučuje i ne pobeđuje ekipa koja je u boljoj formi. Španci su do sada prikazali najviše, ali, kao što sam rekao, može se desiti da u najvažnijem trenutku ne budu na optimalnom nivou. Ipak, očekujem da budu dominantni. S druge strane, Englezi se tokom celog šampionata provlače, ali su došli do kraja. Kad jedan tim ima takav ritam ne bi bilo čudo ni da završe prvenstvo još jednom sličnom pobedom. Ako moram da prognoziram, blagu prednost dajem Špancima – kaže Stojanović u razgovoru za Danas.

Stojanović kaže da očekuje atraktivnu utakmicu, pre svega zbog Španaca.

– Ne mislim da će nešto menjati, što znači igraće brzo, poletno i agresivno. Englezi ne mogu da iznenade, jer, koliko god mi bili pomalo razočarani njihovim partijama, činjenica je da su stigli u finale. Oni su ubojiti kod kažnjavanja protivnika u bitnim trenucima, ali je pitanje za njihovog selektora zašto ne koristi kvalitet svojih igrača. Drugim rečima, ne očekujem da će se u finalu desiti nešto što već nismo videli od te dve ekipe – napominje naš sagovornik.

Slovenački trener kaže da je šampionat bio zanimljiv zahvaljujući selekcijama od kojih se nije puno očekivalo, a uspevale su da iznenade favorite.

– Utakmice su bile veoma zanimljive, ali je kvalitet igre bio često na nižem nivou. Utakmice su bile interesantne pre svega zato što su neke reprezentacije, koje nisu bile među favoritima, pokazali više od ekipa koje su trebale da budu superiorne. Tu izdvajam Špance, koji su u svakom meču bili na visokom nivou. Neke reprezentacije koje se pre šampionata nisu kotirale dobro su bile veliko iznenađenje – tu mislim na Austriju, Gruziju, Slovačku, pa i Sloveniju – ističe Stojanović.

Srbija i Slovenija su igrale u istoj kvalifikacionoj grupi, pa je i učinak ova dva tima mogao jasnije da se uporedi.

– Slovenačku reprezentaciju nije trebalo potcenjivati, jer se i očekivalo da će na svakoj utakmici igrati maksimalno motivisano, znalo se da imaju pragmatizam u igri i da će čekati i koristiti svaku priliku. Ne potcenjuju ni jednu loptu i izvukli su maksimum.

Kod Srbije ima puno stvari koje nemaju veze sa terenom. Već posle prve utakmice protiv Engleske su isplivale neke stvari na površinu koje su uticale na ekipu. Imali su šansu da u grupi prođu dalje, a o razlozima ne mogu da pričam. Kad bih morao da u jednoj reči opišem tim selektora Stojkovića rekao bih da je neizbalansiran. Puno igrača istih trkačkih kvaliteta, odnosno malo onih koji su brzi – smatra bivši trener Crvene zvezde.

On ističe da je šampionat pokazao nove trendove u fudbalu.

– Puno igrača iz zadnje linije ima bitnu ulogu u organizaciji napada. Spuštaju se na pozicije koje su predodređene za vezni red i učestvuju u kreaciji napada. Vraća se igra “jedan na jedan”, naročito su Španci pokazali da imaju igrače koji to smeju i umeju. Takođe, u zonama blizu gola aut se koristi kao centaršut, lopte se ubacuju u šesnaesterac, a ono što me je neprijatno iznenadilo je da ima malo kreacije u prekidima, čini mi se da nismo videli pogodak direktno iz slobodnog udarca – rekao je Stojanović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari