Bolje šetnja Kalemegdanom nego televizor kroz prozor: U susret meču Srbija - Danska 1EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Gledanje utakmica na Evropskom prvenstvu u fudbalu ne preporučuje se ljudima sa slabim živcima.

Video sam tri-četiri video klipa gde razočarani navijači iz Srbije i Hrvatske, nakon poraza svojih ljubimaca, bacaju televizore iz svojih kuća.

Nimalo se ne bih iznenadio da je posle utakmice u nedelju uveče neki navijač Mađarske ili Škotske doživeo infarkt kada je Kevin Čobot u 90+10 postigao gol koji je Mađarima ostavio nadu da će opstati na Evropskom prvenstvu, a Škote poslao kući.

Ona čuvena rečenica Garija Linekera da je „fudbal igra u kojoj 22 muškarca šutiraju loptu a na kraju pobede Nemci“ odavno više ne važi.

Jesu domaćini EURO 2024 još uvek (uz Španiju) najtrofejnija reprezentacija (po tri titule), ali zapaženiji rezultati na poslednjim prvenstvima Evrope (isto važi i za Svetska prvenstva) su izostali.

Igrama u prva dva kola Nemci su nagovestili povratak u sam vrh evropskog fudbala, a postizanjem gola protiv Švajcarske osvojili su bod za prvo mesto u grupi i potvrdili ono staro (ne samo) fudbalsko pravilo „igra se dok sudija ne svira kraj“.

Na EURO 2024, zaključno sa utakmicama u nedelju, na 26 odigranih utakmica postignuto je 60 golova (u proseku 2,3), a čak osam u zaustavnom vremenu, od kojih je šest bilo odlučujuće za konačan ishod. Najuzbudljivije je bilo u grupi A gde su čak četiri gola postignuta u zaustavnom vremenu.

Istina, golovi Džana (90+3) na utakmici Nemačka – Škotska (5:1) i Emboloa (90+3) u susretu Mađarska – Švajcarska (1:3) nisu uticali na konačan ishod, ali su zato golovi koji su postigli Filkurg (90+) i pomenuti Čobot odlučivali ne samo o konačnom ishodu tih mečeva, već i konačnom plasmanu u grupi.

Mreže su se tresle u zaustavnom vremenu i u duelima Hrvatska – Albanija 2:2 (Đasula 90+5), Turska – Gruzija 2:2 (Akturkoglu 90+7), Portugalija – Češka 2:1 (Konseisao 90+1) i Srbija – Slovenija 1:1 (Jović 90+5).

Elem, ljubiteljima fudbala u Srbiji koji se i zbog sitnice lako iznerviraju, a pogotovu onima sa kardiovaskularnim problemima, savetujem da utorak uveče izađu u šetnju na Kalemegdan, Košutnjak, Kej…

Ili da odu, ako takvi postoje, u neki kafić ili kafanu gde nema televizora, nikako da ne gledaju utakmicu između Danske i Srbije. Pričaće im oni koji prežive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari