Boško Đurovski: Protiv Danske se treba osloniti na iskusnije igrače 1Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Fudbaleri Srbije igraju protiv Danske u poslednjem kolu C grupe na Evropskom prvenstvu, a „orlove“ u osminu finala vodi samo pobeda u tom susretu, a bivši fudbaler i trener Crvene zvezde, Boško Đurovski, ističe da bi se u toj utakmici trebalo osloniti na proverene snage.

Boško Đurovski kaže za Danas da je potrebno izvući maksimum iz ove generacije fudbalera Srbije.

– Nismo zadovoljni onim što smo videli. Ipak, ako ima ičeg dobrog je to da utakmice završavamo dominacijom. Stihijski smo napadali, ali smo svakako mogli da damo gol i Englezima, kao što smo ga dali Sloveniji. Ovo je najvažnija utakmica ove generacije. Ja sam iskreno za iskusnije igrače u ekipi protiv Danske. Za one igrače koji su izneli ove kvalifikacije, a to su pre svih Živković, Mladenović, Gudelj, Sergej Milinković-Savić – ukazuje Đurovski.

On dodaje da neki navijači prigovaraju da su oni možda sporiji, ali njihovo iskustvo u ovakvoj situaciji je od ključne važnosti.

– Volim ja i Samardžića i Ilića, naravno, ali mislim da je ipak ovo dobitna kombinacija. Od zavisnosti od rezultata bih menjao igrače, ali mi ne znamo kakav će biti tok utakmice. Želeo bih da izvučemo maksimum iz ove generacije, jer je za neke možda ovo i poslednje Evropsko prvenstvo u karijeri – naglašava Đurovski.

On objašnjava koja je najveća snaga Danske, ali i kako bi trebalo napasti Skandinavce.

– Počeo bih utakmicu sa dva klasična napadača. Ako bi se meč započeo sa jednim špicem, osećao bih se znatno slobodnije da sam na mestu Danaca i baš tako bih i ušao meč. A kada bih video prekoputa sebe i Mitrovića i Vlahovića, ne bi mi bilo svejedno. Naravno, ja ovde govorim o taktici, a ne o imenima, pa bi tako utakmicu mogli početi i Jović i Mitrović ili Jović i Vlahović, zašto da ne? Ali ovde je reč o formaciji sa dva klasična napadača koja mislim da nam je neophodna u utakmici protiv Danske – ističe naš sagovornik.

On dodaje da Danci imaju sjajne bekove, kakve mi na primer nemamo, a posebno bi istakao Melea, izvrstan vezni red, i igru protiv koje ćemo imati dosta problema.

– Dakle, oni stoje veoma visoko, ne plaše se da izađu visoko i napadnu protivničku odbrambenu liniju. Zato je tako teško igrati protiv njih, teško je izneti loptu sa svoje polovine protiv raspoloženih Danaca. Ipak, i za takvu igru ima leka, a to je visoki presing, odnosno potpuno identično odgovoriti na njihovu igru. Dakle izlaziti visoko i remetiti im mir i organizaciju napada i pokušati ukrasti loptu na njihovoj polovini terena – poručuje Đurovski.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari