Česi se sakrili u bunker, ali Hranac pomogao Portugalcima da osvoje sva tri boda 1Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Fudbalska reprezentacija Portugalije pobedila je Češku sa 2:1 (0:0) u meču prvog kola Grupe F na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Pred oko 40.000 gledalaca na “Red Bul areni” u Lajpcigu prvi gol za ekipu selektora Roberta Martineza postigao je odbrambeni igrač Čeha Hranac u 69. minutu, a drugo Konseisao u nadoknadi vremena, dok je strelac za tim Ivana Hašeka bio Provod u 62. minutu.

U poslednjem meču prve runde šampionata Portugalci su napali od prvog trenutka, dok su se Česi povukli duboko na svoju polovinu.

Zatvorili su sve prilaze šesnaestercu kroz sredinu, pa je Rafael Leao prešao na levu stranu i on je bio jedini koji je uspevao da u igri “jedan na jedan” sa Krejčijem probija odbranu rivala, ali bez puno uspeha.

Portugalci su stvorili samo jednu dobru šansu, kada je u 33. minutu Ronaldo petom dodao do Vitinje, ali je Hranač izbacio loptu u korner.

S druge strane Česi su u prvom poluvremenu samo jedanput stigli do kaznenog prostora protivnika, Coufal je centrirao sa desne strane, ali Šik nije uspeo da loptu zahvati glavom.

Slično se igralo i u nastavku, Portugalci su napadali nešto agresivnije, stvarali šanse uglavnom šutevima sa distance, međutim, nisu uspevali da postignu gol.

F GRUPA

Portugalija – Češka 2:1 (0:0)

Stadion: Red Bul arena. Gledalaca: 40.000.

Sudija: Marko Gvida (Italija).

Strelci: 0:1 Provod 62, 1:1 Franač (autogol) 69, 2:1 Konseisao 92.

PORTUGALIJA: Košta, Dalo (od 63. Inasio), Dijas, Pepe, Kanselo (od 90. Semedo), Mendes (od 90. Neto), Silva, Vitinja (od 90. Konseisao), Fernandes, Leao (od 63. Žota), Ronaldo.

ČEŠKA: Stanek, Holeš, Krejči, Hranac, Coufal, Doudera, Šulc (od 79. Ševčik), Provod (od 79. Barak), Souček, Kuhta (od 60. Lingr), Šik (od 60. Hitil).

I kao što se to u fudbalu obično desi, u 61, minutu Česi su prvi put u nastavku stigli sa loptom na polovinu protivnika i kad se činilo da od te akcije neće imati nikakvu korist osim što su potrošili vreme, lopta se odbila na ivicu šeasnaesterca, na nju je naleteo Provod i sjajnim udarcem pogodio desni gornji ugao.

Samo osam minuta kasnije Portugalci su izjednačili, ali zahvaljujući tome što je golman Stanek nespretno intervenisao, odbio loptu koja je pogodila Hranaca i ušla u mrežu.

U 87. minutu Žota je savladao Staneka, međutim, prethodno je Ronaldo bio u ofsajdu i činilo se da će Česi uspeti da izvuku bod.

Ipak, u drugom minutu nastavka Konseisao, koji je samo nekoliko trenutaka ranije ušao u igru sa klupe, iskoristio je grešku Hranaca i doneo trijumf svom timu.

U drugoj danas odigranoj utakmici u ovoj grupi Turska je pobedila Gruziju sa 3:1.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari