Danas na EURU: Turska i Portugal u centru pažnje 1EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Danas su na programu mečevi grupa E i F, a derbi dana odigraće Turska i Portugal u Dortmundu.

Prvi susret odigraće Gruzija i Češka, a potom će sva pažnja biti usmerena ka derbiju Grupe F u Dortmundu.

Večerašnji program rezervisan je za duel Belgije i Rumunije.

Grupa F

Gruzija – Češka, 15h,

Hamburg, RTS

Gruzija je u Nemačku doputovala kao debitant na prvenstvima Evrope. Na debiju je poražena od Turske (3:1), ali je odigrala sasvim korektno, pogotovo ako se u obzir uzme da nijedan reprezentativac nije imao iskustvo igranja na velikim takmičenjima. Selektor Vili Sanjol nastupio je u poprilično defanzivnoj formaciji 5-3-2 i moguće je da će za današnji susret izvršiti određene taktičke ali i kadrovske korekcije. Najbolji fudbaler Hviča Kvarachelija nije igrao na svojoj omiljenoj poziciji levog krilnog napadača, već je činio tandem najisturenijih sa Mikuatadzeom. Gruzini su u većini fudbalskih segmenata uspeli da isprariraju Turcima i neće biti iznenađenje ako u tom smilsu budu uspeli da se nose i sa neuporedivo iskusnijom reprezentacijom Češke. Izabranici selektora Ivana Hašeka poprilično su razočarali u meču sa Portugalijom (2:1). Bili su u podređenom položaju, naročito u drugom poluvremenu i jedva da su uspevali da pređu centar. Tandem Vest Hema Souček-Cufal trebalo bi i danas da predstavlja oslonac ekipe, dok se više očekuje od prekaljenog napadača Bajer Leverkuzena Patrika Šika koji je protiv Portugalije bio poprilično bezopasan. Zanimljivo je da će meč drugog kola u Grupi F biti i prvi međusobni susret dveju reprezentacija.

Grupa F

Turska – Portugalija, 18h,

Dortmund, RTS

I pre početka šampionata, Portugalija i Turska percipirane su kao favoriti u Grupi F. Nakon uvodnih trijumfa, večerašnji međusobni susret mogao bi da odredi i prvog učesnika eliminacione faze na Evropskom prvenstvu. Portugalija je kvalitetnija reprezentacija, popunjena svetskim asovima gotovo na svim pozicijama. „Navigatori“ su izdominirali protiv Češke, bili su superiorni na sredini terena, a novi selektor Roberto Martinez imao je i neke zanimljive taktičke finese sa bekom Daloom na poziciji desnog štopera, odnosno Kanselom, kao bekom na mestu veznog igrača. Portugal je na startu šampionata uputio 19 šuteva na gol rivala, očekivana mogućnost gola bila je 1,82 (XG) naspram protivničkih 0,22 (XG) i samo sticajem okolnosti i manjka sreće rezultat nije bio ubedljiviji. Selektor Turske Vićenco Montela, možda i neočekivano, protiv Gruzije je pružio šansu velikom broju fudbalera iz domaćeg šampionata (šestorica u startnoj postavi) ali se može pretpostaviti da će večeras nastupi malo opreznije, sa više opcija u manevru. Pretalentovani Arda Guler pokazao je na delu zbog čega su se prošlog leta za njegove usluge utrkivali Barselona i Real (na kraju je potpisao za Madriđane). Postigao je prelep gol protiv Gruzije i time najavio kakav bi spektakl mogao da bude odigran u Dortmundu. Poslednji put reprezentacije su se sastale na Svetskom prvenstvu u Kataru kada je Portugalija slavila ubedljivo sa 3:1.

Grupa E

Belgija – Rumunija, 21h, Keln, RTS

Belgija se obrukala na startu šampionata protiv Slovačke (1:0). Doduše, nije imala ni sreće jer su Lukakuu poništena dva gola zbog ofsajda. Fudbaler Čelsija, koji je prošle sezone bio na pozajmici u Romi, pošteno se ispromašivao protiv borbenih Slovaka i u danima nakon kiksa bio je pod ogromnim kritikama belgijske fudbalske javnosti. U odnosu na Belgiju, Rumuni su apsolutni hit prvenstva nakon ubedljive pobede nad Ukrajinom (3:0). Nikole Stančiju, Razvan Marin i Denis Draguš postali su junaci nacije koja je još uvek u stanju potpune euforije. Denis Man je takođe pružio odličnu partiju i njih četvorica trebalo bi da budu okosnica ekipe i na večerašnjem meču. U slučaju da ne izgube, Rumuni bi drugi put u istoriji obezbedili prolaz u eliminacionu fazu kontinentalnog šampionata, posle 1996. i prvenstva koje je održano u Engleskoj. De Brujne, Doku i Trosar trebalo bi da pruže najveću podršku Lukakuu, od kojeg se očekuje da bude mnogo konkretniji u samoj završnici, u odnosu na meč sa Slovačkom. Dugih dvanaest godina ove dve reprezentacije nisu odigrale međusobni susret.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari