Diogo Kosta: Tihi junak Portugala 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT, Ilustracija: Danas

Fudbalska reprezentacija Portugala se plasirala u četvrtfinale Evropskog prvenstva nakon boljeg izvođenja jedanaestereca, a tada se istakao golman Diogo Kosta koji je zaustavio tri vezana penala selekcije Slovenije.

Golman Porta je na taj način postao junak svoje nacije.

Prolazeći kroz omladinsku selekciju Porta, Kosta je u prvi tim ušao 2019. godine, da bi se probio u startnu postavu 2021. godine, a sa 22 godine je bio u timu godine Primeira lige.

Rođen je 19. septembra 1999. u Švajcarskoj, u Rothristu, u kantonu Arau, međutim njegovi roditelji koji su Portugalci nikada nisu imali dilemu za koju će reprezentaciju nastupati u životu.

Kosta je bio deo selekcije, odnosno tima Portugala do 17 godina koji je osvojio Evropsko prvenstvo 2016. godine, zatim tima do 19 godina koji je osvojio Evropsko prvenstvo 2018. i tima do 21 godine koji je završio kao vicešampion na Evropskom prvenstvu 2021. Debitovao je za seniorsku reprezentaciju 2021. godine, a bio je i učesnik Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. u Kataru.

Kosta se sa sedam godina preselio u Santo Tirso, mesto blizu Porta, jer je njegov otac dobio posao u lokalnoj fabrici.

U detinjstvu je igrao fudbal sa svojim rođakom Vitorom, a njihov idol je bio legenda Porta i reprezentacije, čuveni golman, Vitor Baija, na koga su se trudili da se ugledaju.

Počeo je da igra fudbal u lokalnoj akademiji, a kasnije je počeo da prolazi kroz neke treninge sa Benfikom, gde je ostao dve godine, ističući se pored budućeg saigrača iz reprezentacije Vitinje, pre nego što se pridružio Akademiji Porta 2011. godine, uz saglasnost njegovih roditelja.

Na početku sezone 2021/22, Kosta je dobio priliku sa klupe, pošto se prvi čuvar mreže povredio. Bio je golman meseca u septembru 2021. Ubrzo potom je pristao na produženje ugovora do 2026., a njegova otkupna klauzula iznosi 60 miliona evra.

Kosta je prvi put pozvan u seniorski tim Portugala 26. avgusta 2021. za kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo 2022. protiv Republike Irske i Azerbejdžana i prijateljsku utakmicu sa Katarom. Debitovao je 9. oktobra 2021. protiv poslednjeg od tih protivnika, u pobedi od 3-0 na stadionu „Algarve“.

Tadašnji selektor Fernando Santos je Kostu izabrao za prvog golmana za plej-of kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine, poslavši startera Ruija Patrisija na klupu.

On je 24. marta 2022. odigrao je svoju prvu zvaničnu takmičarsku utakmicu u dresu sa nacionalnim grbom u pobedi nad Turskom rezultatom 3-1 u polufinalu plej-ofa; ponovo je nastupio pet dana kasnije u pobedi od 2-0 nad Severnom Makedonijom, čime je Portugal otišao na Mundijal.

Kosta je uvšten u tim od 26 igrača za Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru. Baš tamo je 25. novembra 2022. odigrao svoju prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu u pobedi u grupnoj fazi protiv Gane rezultatom 3-2. To ga je učinilo najmlađim portugalskim golmanom koji je branio na velikom šampionatu.

U tom trenutku je imao 23 godine.

I u narednim utakmicama je proveo svaki minut na terenu na prvenstvu.

Ispali su sa turnira nakon što su izgubili u četvrtfinalu od Maroka, gde je pogrešno procenio jedan centaršut kada je krenuo po loptu, a Jusef En Nesiri je taj kiks iskoristio, te je postigao jedini gol na utakmici.

Uprkos teškom Svetskom prvenstvu, Kosta je zadržao svoje mesto među stativama pod vođstvom novog selektora Roberta Martineza, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Portugal je bio na vrhu njihove kvalifikacione grupe i postavio novi rekord reprezentacije od 10 uzastopnih pobeda.

Samim tim su se našli na ovom takmičenju, a u osmini finala protiv Slovenije Kosta je poneo nagradu igrač utakmice, pošto je u produžecima obranio stoprocentnu šansu „jedan na jedan“ Benjaminu Šešku, a u penal seriji sva tri slovenačka udarca sa „bele tačke“.

Kosta i njegova supruga Katarina Mačado imaju sina rođenog u novembru 2022. koji se zove Tomas Kosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari