Dostignuća Belingemovog prvenca na evropskom prvenstvu pre 21. rođendana 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Englesku je u vođstvo s 1:0 na meču protiv Srbije na 17. evropskom prvenstvu u Nemačkoj doveo Džud Belingem, delujući u 13. minutu onako kako je i najopasniji.

Iz drugog plana, vrebajući kao igrač sredine terena priliku koju po pravilu dočekuju najistureniji napadači, reagovao je glavom na centaršut u stilu centarfora najviše klase.

Njemu je to prvenac na evropskim šampionatima, a prošli put, na debiju 2021, igrao je u tri utakmice, ulazeći sva tri puta kao rezerva.

Novi as Reala 29. juna slavi 21. rođendan.

Budući da je na Mundijalu u Kataru 2022. jednom zatresao mrežu, u utakmici osmine finala protiv Senegala (3:0), postao je drugi evropski igrač svih vremena koji je pre nego što je napunio 21 godinu dao gol i na svetskom i na evropskom šampionatu.

To je pošlo za rukom još samo njegovom zemljaku Majklu Ovenu, koji je prvo dvaput bio strelac na Mundijalu u Francuskoj 1998, a onda jednom, s 20 godina i 189 dana i na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji 2000, u porazu protiv Rumunije (3:2) u grupi.

Dostignuća Belingemovog prvenca na evropskom prvenstvu pre 21. rođendana 2
Foto: EPA/MICHELE LIMINA

Gledajući samo na evropskim šampionatima mlađi engleski strelac i od Belingema i od Ovena jeste samo Vejn Runi, kome je bilo 19 godina i 237 dana kada je u Portugaliji 2004. dvaput zatresao švajcarsku mrežu (3:0). Zatim je u grupi dvostruki strelac bio i protiv Hrvata (4:2).

Dostignuća Belingemovog prvenca na evropskom prvenstvu pre 21. rođendana 3
Foto: EPA/NUNO VEIGA

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari