Ko je Dušan Tadić: Kapiten i rekorder koji ne trpi autoritete 1Foto: EPA-EFE/Robert Hegedus, Ilustracija: Danas

Dušan Tadić je u meč sa Engleskom, u prvu utakmicu u dresu Srbije na evropskim prvenstvima ikad, ušao u 61. minutu, kao zamena za Aleksandra Mitrovića. To je rekorderu po broju odigranih utakmica za reprezentaciju (109) očigledno teško palo, jer  je odmah po završetku meča koji je Srbija izgubila 1:0 to poželeo da podeli sa javnošću.

„Teško sam to primio. Smatram da je to normalno jer se igralo protiv Engleske. Ja sam kapiten, lider. Mislim da sam najbolji igrač ovog tima. Smatram da je trebalo da počnem, ali naravno da poštujem odluku selektora. Siguran sam da bih uradio mnogo više da sam igrao 90 minuta“, rekao je Tadić odmah po završetku meča.

Mini sukob sa selektorom Draganom Stojkovićem danas je glavna tema u medijima, ali i među navijačima, bacajući senku na priču o samoj utakmici. Dušanu Tadiću, međutim, ovo nije bilo jedino neslaganje sa autoritetom.

Svojevremeno je raskrstio s reprezentacijom sve dok je vodi Radovan Ćurčić.

U prvim utakmicama u 2016, posle svežih rana od neuspeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj te godine, Ćurčić ga nije pozvao za prijateljske mečeve u gostima protiv Poljske i Estonije.

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić postao je igrač s najviše nastupa u dresu nacionalnog tima – ima ih ukupno 109, čime je iza sebe ostavio Branislava Ivanovića, Dejana Stankovića, Savu Miloševića.

Vezni fudbaler debitovao je u dresu Srbije još za vreme selektora Radomira Antića, protiv Poljske u Antaliji, 2008. godine.

Od Bačke Topole do Amsterdama

Dušan Tadić je rođen 20. novembra 1988. u Bačkoj Topoli, gde je u lokalnom AIK-u počeo uspešnu fudbalsku karijeru.

U Vojvodini je od 2002, a osam godina kasnije prelazi u holandski Groningen i to za 1,55 miliona američkih dolara. U njemu se zadržao dve godine, a 2012. potpisao je za Tvente i u svom debiju za taj klub dao je dva gola.

Krajem te godine proglašen je za najboljeg fudbalera. Srpski vezista je potom četiri godine, od 2014. do 2018, proveo u engleskom Sautemtponu, da bi potom pet godina igrao za Ajaks.

U Holandiju se vratio 2018. za 11,4 miliona evra i te godine je stigao sa Ajaksom do četvrtfinala Lige šampiona, osvojio duplu krunu i bio na kraju sezone izabran u najbolji tim lige.

Dok je bio u Ajaksu desio se incident, kada su ga razbojnici napali ispred kuće u Amsterdamu. Bilo je to pre dve godine, a Tadić je posle toga medijima prepričao i kako se to desilo.

„Bio sam na večeri sa prijateljem, a oni su ispod mog automobila postavili uređaj za praćenje. Kada sam stigao kući, dvojica razbojnika su me napali. Bio sam u odelu i cipelama, ali sam bio brži od njih. Trčao sam 400 metara i nisu mogli da me stignu, ali su imali skuter. Uspeli su da me stignu i izbila je tuča. Kretao sam se levo i desno kako bih izbegavao konflikt, a uspeo sam i da zadam nekoliko udaraca vođi bande. Drugi me je uhvatio sa leđa za vrat, ali sam ga udario laktom. Uspeo sam ponovo da pobegnem i tada sam ih izgubio iz vidokruga“, rekao je nakon toga Tadić, prenela je Nova.

Od prošle godine Tadić igra za turski Fenerbahče, kapiten je fudbalske reprezentacije od 2021, a od 2013. je u braku sa Draganom, sa kojom ima troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari