Engleska nikad nije izgubila u Berlinu, a pobedu je odnela i kada je publiku ozarila nacističkim pozdravom 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Finale 17. evropskog prvenstva igra se na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Iz toga engleska reprezentacija može da se napaja optimizmom uoči duela sa Španijom jer joj to za pravo daje tradicija – na čuvenom objektu sagrađenom za Letnje igre 1936. nijednom nije poražena.

Naravno, svih šest duela su bili s Nemcima, a ostvarene su četiri pobede i dva remija.

Prvi meč je igran 1930. i bilo je 3:3.

U sledećem, 1938, gosti su slavili sa 6:3, a 1956. sa 3:1.

Prve tri utakmice su bile prijateljske.

Zatim, 1972. nije bilo golova u četvrtfinalu kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo te godine. Nemcima je to odgovaralo jer su u prvom okršaju pobedili na Vembliju sa 3:1. Evropski prvaci su i bili na šampionatu u Belgiji.

I poslednja dva duela u Berlinu su bila prijateljsko odmeravanje snaga, a Englezi su bili uspešniji  i 2008. sa 2:1 i 2016. sa 3:2.

Jedna od tih šest berlinskih utakmica se izdvaja.

Igrana je 14. maja 1938, u predvečerje Drugog svetskog rata, baš u dane kada je graditelj Olimpijskog stadiona prof. Verner Marh boravio u Beogradu da prouči pitanje izgradnje olimpijskog stadiona u vezi s predviđenom Olimpijadom 1948. u jugoslovenskoj prestonici.

Engleski reprezentativci su na tom susretu publiku pozdravili nacističkim pozdravom, sa ispruženom rukom.

Englezi, navodno, to nisu hteli ali su ih njihov ambasador u Berlinu i sekretar njihovog saveza Stenli Raus, kasnije predsednik FIFA (1961-74) ubedili da je to dobro zbog britansko-nemačkih odnosa.

Na tribinama nije bio Hitler. Jesu Gering i Gebels, koji su, nesumnjivo, bili vrlo zadovoljni što su gostujući fudbaleri pozdravili publiku na isti način kao i domaći igrači.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari