Živa lopta, Živa Vekecki, Kolumna EURO 2024Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI, Ilustracija: Danas

Utakmicom Belgija – Rumunija završeno je drugo kola na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Priznajem da nisam očekivao ovako dobar fudbal na početku šampionata. Mislio da će biti mnogo više taktičkog nadmudrivanja, da će se igrati oprezno, sa mnogo više defanzivnih postavki u igri, da će se čekati greška protivnika. Igra se, bar za sada, za gol više.

U trećem kolu neke reprezentacije koje su već obezbedile plasman u osminu finala (Španija, Nemačka, Portugalija, Engleska, Francuska…) će sasvim sigurno kalkulisati – čuvati najbolje igrače od povreda, kartona, pružiti šansu fudbalerima koji su bili u drugom planu da dokažu da su zaslužili da budu učesnici smotre najboljih fudbalera Evrope…

Naravno, i pokušati da „biraju“ protivnike za narednu fazu takmičenja. Sa druge strane većina reprezentacija neće imati tu privilegiju. Moraće da idu na sve ili ništa – osvajanje bodova ili pakovanje kofera.

U grupi A Nemačka i Švajcarska idu dalje, Škoti i Mađari u međusobnom susretu odlučuju ko o(p)staje. Španija je sa dve pobede siguran učesnik osmine, a Hrvatska mora da pobedi Italiju ili sledi pakovanje kofera.

U grupi D Francuska i Holandija idu dalje, vrlo verovatno i Austrija dok bi Poljaci morali da naprave senzaciju, pobede „trikolore“ i da se nadaju da će im se poklopiti i rezltati ostalih utakmica.

Najneizvesnija situacija je svakako u grupi E gde sve četiri reprezentacije imaju po tri boda pa će tek poslednje kolo (Slovačka -Rumunija i Ukrajina – Belgija) odlučiti o tom ko će nastaviti takmičenje.

U grupi F Portugalija je siguna, Turska, Češka pa i Gruzija se nadaju. Gotovo identična situacija je i u našoj C grupi. Englezi su sigurni, Danci, Slovenci i mi se nadamo.

Posle prva dva kola Španija, Nemačka i Portugalija imaju po dve pobede i opravdale uloge favorita (baš tim redosledom). Najprijatnije iznađenje za mene su reprezentacije Gruzije i Albanije za koje su mnogi tvrdili da su „zalutali“ na Evropsko prvenstvo. Najnepreijatnije iznenađenje je Engleska – od reprezentacije koja je sastavljena od najskupljih fudbalera i čiji je selektor Geret Sautgejt obećao ostavku ako ne osvoji titulu – očekivalo se mnogo više.

Najveći tragičari ovog prvenstva su defanzivac Češke Robin Hranač (dao autogol protiv Portugalije i skrivio jedanaesterac u duelu sa Gruzijom) i napadač Belgije Romel Lukaku ( VAR mu je poništio tri gola – dva protiv Slovačke i jedan u susretu sa Ruminijom).

Naših za sada nema nigde. U koju kategoriju će se sami svrstati videćemo posle duela sa Danskom.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Tekstove Žive Vekeckog o EURU čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari