Erdogan poručio da dolazi na utakmicu Turske na Evropskom prvenstvu 1Foto: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Turski predsednik Tajip Erdogan poručio je da je zbog sukob oko „vučjeg pozdrava“ odlučio da prisustvuje susretu četvrtfinala Evropskog prvenstva između Turske i Holandije u subotu u Berlinu.

„Pita li se iko zašto nemački nacionalni dres ima orla, a francuski petla? Merih (Demiral) je tim gestom pokazao svoje uzbuđenje,“ rekao je Erdogan novinarima.

„Naše Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je svoje službenike kako bi se preduzeli potrebni koraci. Idemo pobedom da napustimo teren i prođemo u sledeći krug. Ako se ne dogodi neko iznenađenje, odlučio sam da odem na utakmicu,“ rekao je Erdogan, a prenela HINA.

Defanzivac turske fudbalske reprezentacije Merih Demiral suspendovan je na dve utakmice nakon gesta koji je napravio nakon pobede njegove ekipe u osmini finala EP protiv Austrije.

Demiral, koji je postigao oba gola, je pobedu proslavio „vučjim pozdravom“, odnosno simbolom „Sivih vukova“, pokreta koji promoviše desničarsku ekstremističku ideologiju koja veruje u superiornost „turske rase“.

Njihov je rad zabranjen u Francuskoj, njihovi simboli ne smeju da se koriste u Austriji, dok je rad „Sivih vukova“ u Nemačkoj pod posebnim nadzorom.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova smatralo je pokretanje postupka protiv njega neprihvatljivo i kako je reč o ksenofobiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari