Bilo je svega, pa i fudbala: Analiza prve dve utakmice osmine finala EURO 2024 1Foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Prve utakmice osmine finala EURO 2024 donele su očekivani epilog – Švajcarska i Nemačka ostaju, Italija i Danska „pakuju kofere“.

Za neke, čak za kladionice, Italija je bila favorit u duelu sa Švajcarskom. Epitet favorita „azuri“ sigurno nisu zaslužili igrama u Nemačkoj, možda je (pogrešna) procena doneta na osnovu „starih zasluga“, činjenici da su oni branioci titule.

Upravo to, da su aktuelni prvaci, trebalo je da bude prvo upozorenje da se ne treba kladiti na Italijane – u istoriji EP samo je Španija uspela da odbrani titulu.

Kao drugo, ali i mnogo važnije, Italija se, kao i obično, provukla u „grupi smrti“ – protiv Hrvata spasli su se poraza u poslednjim sekundama (90+8).

Sa druge strane Švajcarska ne samo da je bez većih problema prošla takmičenje u svojoj grupi, već je u zaustavnom vremenu u susretu sa Nemačkom izgubila dva boda a samim tim i prvo mesto.

Švajcarska je učesnik završnice poslednja tri Svetska i Evropska prvenstava (pamtimo ih i mi, ne po dobru) dok su Italijani propustili poslednja dva Svetska prvenstva.

Dakle, nikakvo iznenađenje, bar po meni, nije što je Lučano Spaleti svoje pulene vratio u Italiju.

U meču između Nemačke i Danske videli smo sve ono što fudbal čini „najvažnijom sporednom stvari na svetu“ pa i više. Fantastične dijagonale Krosa, prijem lopte spoljnom Eriksona, driblinge Sanea…

Nažalost, videli smo i prekid utakmice zbog nevremena (nije to prvi put, na EP 2012. koje su organizovale Ukrajina i Poljska zbog kiše je u 5. minutu prekinut meč Ukrajina – Francuska).

Videli smo i dva gola koja su priznata i čak tri koja nisu.

Engleski sudija Majkl Oliver, koji važi za jednog od najboljih arbitara u Evropi, dozvolio je sebi taj luksuz da mu VAR poništi golove Nemaca (4. minut), Danaca (48.) i Nemaca u zaustavnom vremenu. Tek na intervenciju iz VAR sobe dosudio je penal za „pancere“.

Dakle, samo zhvaljujući sudijama koje su bile u VAR sobi Oliver nije uticao na konačan ishod.

Nije se Englez proslavio ni u duelu Španija – Hrvatska kada je takođe VAR morao da interveniše pa je poništen gol „kockastih“.

Verujem da će šef sudijske komisije UEFA Roberto Roseti zadržati svoj kriterijum i da će posle Danija Makelijea na saradnji se „zahvaliti“ i Oliveru.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Tekstove Žive Vekeckog o EURU čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari