Očekuje li iko da će se Dragan Džajić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, "obratiti naciji" i ponuditi ostavku? 1EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Reprezentacija Srbije završila je učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Sa osvojena dva boda i samo jednim postignutim golom, više nisu ni zaslužili.

Srećom pa Englezi nisu igrali za nas, nisu pobedili Sloveniju, ostavili nas da se i dalje nadamo, da maštamo. Vraćeni smo u surovu stvarnost – daleko smo mi od najboljih u Evropi.

Na EURO 2024 naša reprezentacija nije ispraćena sa euforijom poput one pred Svetsko prvenstvo u Kataru. Međutim, upozoravao sam na to, čak i posle poraza od Engleza poverovali su mnogi da naši fudbaleri mogu (zaslužuju) više.

Isto se ponovilo i posle susreta sa Slovenijom i – u odlučujućoj utakmici sa Danskom došlo je do bolnog povratka u realnost.

Bilo bi normalno da posle (još jednog) neuspeha na velikim takmičenjima neko preuzme odgovornost i bar ponudi ostavku. Tako je bar u „normalnim“ državama, savezima.

Očekuje li iko da će se Dragan Džajić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, „obratiti naciji“ i ponuditi ostavku? Ostavku bi morao da ponudi i selektor Dragan Stojković, ne samo iz moralnih razloga već, i pre svega, zbog objektivne odgovornosti.

On je izabrao ove fudbalere, on je postavljao igru onako kako je on mislio da je najbolje. Ispalo je da je pogrešio. Međutim, ima jedan „mali“ problem – imamo li mi bolje trenere koji žele da sednu u selektorsku fotelju?

I na kraju, tj. na početku, za kvalitetniju igru potrebni su nam novi igrači, a njih nema. Velika većina „selektora“ složila se da je Piksi u Nemačku poveo praktično sve najbolje fudbalere Srbije.

Na tom spisku od 26 igrača samo su njih četvorica – Pavlović (2001) Ilić (2001) Samardžić (2002) i Ratkov (2004) – rođeni u ovom veku.

Podatak koji još više zabrinjava je da naše mlade reprezentacije (U-21 i U-19) nisu uspele ni da se kvalifikuju na završnicu Evropskih prvenstava.

Prilikom susreta, prijateljima imam običaj da na ono standarno „kako si“ odgovorim „ne valja, biće gore“.

Plašim se da je EURO 2024 poslednje veliko takmičenje. Ne bih se iznenadio da opet čekamo 24 godine.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Tekstove Žive Vekeckog o EURU čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari