Vodič za EURO 2024: Ko su zvezde timova i u kakvoj su formi reprezentacije - pregled po grupama 1Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes HUNGARY OUT

Konačna mesta na Evropskom prvenstvu 2024. potvrđena su nakon martovskog plej-ofa, što znači da već određeno vreme imamo konačan spisak od 24 reprezentacije koje će se ovog leta takmičiti u Nemačkoj za titulu kontinentalnog šampiona.

Među favoritima su domaćin Nemačka, Francuska i Engleska – dok će Italija, Španija, Belgija, Portugal i Holandija „pretiti“ iz drugog plana.

Zatim dolazimo do favorita iz senke: Hrvatske, verovatno Danske, pa čak možda i Škotske, dok će se drugi nadati da će moći da uđu u tu kategoriju.

Popularni sportski sajt Fleš skor daje pogled na svaku reprezentaciju koja se takmiči u Nemačkoj, kao i o tome ko su njihove zvezde, te u kakvoj formi dočekuju turnir.

Grupa A

Nemačka

Nemačka će biti domaćin Eura 2024., što znači da nisu morali da prolaze kroz kvalifikacije, već su igrali prijateljske utakmice protiv drugih nacija.

Njihova forma je uglavnom bila loša do martovske pauze, gde su pobedili Francusku i Holandiju – pokazujući znake napretka pod mladim menadžerom Julijanom Nagelsmanom.

Vodič za EURO 2024: Ko su zvezde timova i u kakvoj su formi reprezentacije - pregled po grupama 2
Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Nagelsman je imao sopstvenih problema u poslednjih godinu dana, prvo ga je otpustio Bajern iz Minhena, a zatim se mučio da primeni jasan stil u reprezentaciji.

Međutim, čini se da su stvari sada krenule na bolje i sa isčekivanjem „Panceri“ dočekuju ovo prvenstvo.

Nova generacija igrača je predstavljena, uključujući Džamala Musijalu i Florijana Virca koji čine veoma uzbudljiv vezni red.

Škotska

Za razliku od drugih ekipa u grupi, Škotska je donekle nazadovala u poslednjih šest meseci i nije pobedila u poslednjih sedam utakmica uprkos tome što je u nizu od pet uzastopnih pobeda tokom kvalifikacionih faza.

Ta forma ih je udobno odvela u glavni turnir, iako se sada suočavaju sa bitkom da se vrate u formu pre juna.

Menadžer Stiv Klark je sa nacijom već skoro pet godina i njihov napredak je bio izuzetan uprkos nedavnoj „neravnini“ na putu.

Turnir će otvoriti utakmicom protiv Nemačke, gde će igrači poput Endrjua Robertsona, Skota Mektomeneja i Džona Mekgina biti ključni za njihove šanse za uspeh.

Mađarska

Mađarska je iznenađujuće jedna od nacija koje idu na Evropsko prvenstvo 2024. u najboljem raspoloženju, pošto nisu izgubili meč skoro dve godine i prošli su bez poraza kroz svoju kvalifikacionu grupu.

Marko Rosi je na čelu reprezentacije od 2018. godine, i sjajni Italijan ih je pretvorio u veoma dobru ekipu koja je pobedila Englesku i Nemačku tokom njegovog mandata.

Njihov najprepoznatljiviji igrač je Dominik Soboslai iz Liverpula – koji je kapiten tima – i biće najzaslužniji za eventualni uspeh ovog leta.

Švajcarska

Švajcarska čini ono što bi se moglo pokazati kao veoma tesna grupa A, sa samo Nemačkom koja se zaista ističe, a preostale tri ekipe se takmiče za preostale pozicije u grupi.

Švajcarci su prisutni na međunarodnim prvenstvima već više od jedne decenije i još uvek su jaki pod Muratom Jakinom pošto su samo jednom izgubili od početka 2023.

Vodič za EURO 2024: Ko su zvezde timova i u kakvoj su formi reprezentacije - pregled po grupama 3
Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Kapiten Granit Džaka je imao odličnu sezonu sa Bajerom iz Leverkuzena i ponovo će okupiti solidnu ekipu, uz pomoć kolega sa veliki iskustvom kao što su Jan Zomer i Manuel Akanđi.

Grupa B

Španija

Trostruki evropski šampion, Španija, deo je ovogodišnje „grupe smrti“ – u kojoj su aktuelni šampion Italija i osvajač bronzane medalje na Mundijalu u Kataru – Hrvatska.

Španci su dosta „tiho“ krenuli u kvalifikacijama, a formu se popravljali kako se približavao Euro., izgradivši čvrstu celinu sa iskusnim igračima – Danijem Karvahalom, Ajmerikom Laporteom i Rodrijem u kombinaciji sa mladim talentima kao što su Pedri i Lamine Jamal.

Selektor Luis de la Fuente je preuzeo selekciju 2022. Njegov tim je izgubio samo jednom tokom kvalifikacija – poraz od Škotske sa 2:0 – i pokazao znake veoma snažne navalne linije porazivši Gruziju sa 7:1, Kipar sa 6:0 i Norvešku sa 3:0.

Hrvatska

Hrvatska je poslednjih godina imala dosta uspeha pod Zlatkom Dalićem, koji se bliži svojoj sedmoj godini na čelu reprezentacije.

Pod njegovim vođstvom stigli su do finala Svetskog prvenstva 2018. i trećeg mesta u Kataru.

Dalić se nada da će još jednom pogurati reprezenatciju dalje i imati uspešno prvenstvo, iako će se Hrvatska ponovo smatrati favoritom iz senke, a ne glavnim favoritim – posebno zbog teške grupe u kojoj se nalaze.

Luka Modrić je i dalje oslonac u timu, a Joško Gvardiol će pomoći u okupljanju obično čvrste odbrane koja je primila samo četiri gola tokom kvalifikacione kampanje.

Italija

Aktuelni šampioni Italija suočeni su sa turbulentnim vremenom od podizanja pehara 2021. godine, ne uspevši da se kvalifikuju za Svetsko prvenstvo, a zatim se ozbiljno namučili za plasman za ovogodišnji turnir.

Bez obzira na to, ekipa Lučana Spaletija je stigla do Nemačke i sada se suočava sa nezgodnom Grupom B.

Vodič za EURO 2024: Ko su zvezde timova i u kakvoj su formi reprezentacije - pregled po grupama 4
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Ipak, obnovljeno je samopouzdanje sa Spaletijem na čelu, nakon njegovog uspeha u Seriji A sa Napolijem prošle sezone, a Italijani će se nadati da će još jednom dogurati daleko.

Italija je još jedna ekipa koja se oslanja na jaku odbranu, uključujući Điđija Donarumu, Alesandra Bastonija i Đovani Di Lorenca.

Albanija

Iznenađujuće učešće na Evropskom prvenstvu 2024. je Albanija, koja se plasirala tek drugi put u svojoj istoriji – a takođe se nikada ranije nije kvalifikovala za Svetsko prvenstvo.

Njihov poslednji veliki međunarodni turnir bio je Evro 2016. gde su ispali u grupnoj fazi.

Njihov selektor je niko drugi do bivši defanzivac Arsenala, Barselone i Mančester sitija Silvinjo, koji je preuzeo dužnost početkom 2023. godine i u 11 utakmica, pobedio je u pet, remizirao u tri i izgubio takođe tek tri.

Na nesreću po Albaniju, nalaze se u veoma teškoj grupi i trebaće im iskustvo golmana Brentforda Tomasa Strakoše i defanzivca Lacija Elseida Hisaja da nešto značajnije urade na leto. Takođe, svi u grupi bi trebalo da se paze Armanda Broje koji je procvetao u Čelsijevoj omladinskoj akademiji i trenutno je na pozajmici u Fulamu.

Grupa C

Slovenija

Slovenija je izgubila samo dva puta od početka sezone 2022/23 i napravila je priličan zamah pred leto.

Završili su kao drugi u kvalifikacijama iza Danske i od tada su ostvarili velike pobede protiv SAD i Portugala.

Golman Atletiko Madrida Jan Oblak biće kapiten na Euru, dok će mladi napadač Benjamin Sesko predvoditi tim na terenu – dok će to sve nadgledati sa klupe Matjaž Kek.

Danska

Najveće iznenađenje Eura 2020., Danska je nastavila da se „raste“ kao reprezentacija i ovoga puta je uspela da izgubi samo dva puta tokom kvalifikacija, od Severne Irske sa 2:0 i od Kazahstana sa 3:2.

U Nemačkoj će mnogo toga biti na leđima Rasmusa Hojlunda iz Mančester junajteda.

Vodič za EURO 2024: Ko su zvezde timova i u kakvoj su formi reprezentacije - pregled po grupama 5
Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe DENMARK OUT

Kasper Hjulmand ostaje na čelu reprezentacije sa impresivnim procentom pobeda od 63,27% i izgleda da bi Danska ponovo mogla da bude favorit iz senke na međunarodnoj sceni – svakako tim na koji treba obratiti pažnju tokom leta.

Srbija

Uprkos prilično redovnim nastupima na Svetskom prvenstvu, Srbija se nikada nije kvalifikovala za Evropsko prvenstvo kao samostalna nacija.

To se konačno promenilo 2024. godine, kada je Srbija završila na drugom mestu u kvalifikacijama iza Mađarske i rezervisala svoje mesto na turniru u grupi C zajedno sa Danskom, Slovenijom i Engleskom.

Kapiten i rekorder po broju nastupa u dresu sa državnim grbom, Dušan Tadić, biće deo napada sa najboljim strelcem u istoriji ove zemlje, Aleksandrom Mitrovićem, a selektor Dragan Stojković će sve to nadgledati.

Engleska

Izgleda da bi, bez obzira na uspeh, ovo mogao da bude poslednji veliki turnir za Gareta Sautgejta kao menadžera Engleske i uprkos nekim pritužbama poslednjih godina, navijači će se verovatno sa zadovoljstvom osvrtati na njegov mandat.

„Tri lava“ su stigla do finala prethodnog Eura, a tamo su izgubili na penale i gledaće da odu korak dalje u Nemačkoj.

Imali su kvalifikacije bez poraza i dobili su povoljnu grupu na šampionatu, sa navijačima koji se nadaju da će konačno iskoristiti odličnu generaciju fudbalera.

Džud Belingem, Hari Kejn i Fil Foden imaju fantastične sezone, dok Džon Stouns nudi solidnu odbrambenu bazu na kojoj se može graditi uspeh. Pravi problem sa kojim se Engleska suočava je rešavanje nekoliko mesta u timu, odnosno levog beka, drugog štopera i trećeg veznog fudbalera.

Grupa D

Poljska

Poljska je prošla na Euro nakon što je pobedila Vels na penale u finalu plej-ofa kvalifikacija i sada se nalazi u nezgodnoj grupi D koju čine Holandija, Austrija i Francuska.

Mihal Probierž je selektor, a prošle godine je promovisan iz selekcije do 21 godine. Ovaj 51-godišnjak će se najviše oslanjati na zvezde tima poput Piotra Zelinskog i Vojčeka Šćešnog.

Holandija

Holandija nije imala previše uspeha u nedavnim izdanjima takmičenja, jer nije uspela da se kvalifikuje 2016. i stigla je tek do nokaut runde na Euru 2020.

Selektor Ronald Kuman vodio ih je do izvesnog uspeha poslednjih godina, tj. do samo dva poraza u kvalifikacijama za Evro – oba od Francuske.

Takođe su stigli do četvrtfinala Svetskog prvenstva 2022. pod vođstvom Luja van Gala.

Kapiten Virdžil van Dajk je nesumnjivo njihov ključni čovek na terenu, koji je jedan od najboljih defanzivaca na svetu.

Obratite pažnju na mladog talenta Ćavija Simonsa u napadu, koji je briljirao u poslednje dve sezone i u PSV-u i u Lajpcigu.

Austrija

Austrija je izgubila samo jednom u poslednjih 14 utakmica – poraz u kvalifikacijama od Belgije rezultatom 3:2 – i kao rezultat toga je otišla na Euro 2024 u dobroj formi, što će biti potrebno u teškoj grupi D koju čine Poljska, Holandija i Francuska.

Bivši napadač Stouka i Vest Hema Marko Arnautović je njihov rekorder u nastupima i drugi najbolji strelac u istoriji.

Druga je priča za kapitena Dejvida Alabu, koji je krajem 2023. doživeo povredu ukrštenih ligamenata i neće ga biti na šampionatu iz tog razloga.

Glavni trener Austrije će biti poznat mnogim navijačima – reč je o bivšem treneru Mančester junajteda Ralfu Rangniku.

Francuska

Možda glavni favoriti za osvajanje šampionata, Francuska ponovo izgleda da će otići do kraja i dodati još jedan pehar pod „komandom“ Didijea Dešana.

Osvojili su Svetsko prvenstvo 2018. i stigli do finala 2022. godine, dok nisu imali baš dobar učinak na Euru 2020. – izgubili su u osmini finala od Švajcarske.

„Galski petlovi“ će tražiti od Kilijana Mbapea da im pomogne da ostvare svoje snove i ciljeve, a napadač želi da ponovo zablista na velikoj sceni dok se zabrinjavajuće brzo približava priznanju najboljeg strelca svih vremena Francuske.

Grupa E

Belgija

Čini se da je prošlo vreme da belgijska „zlatna generacija“ ostavi svoj trag u međunarodnom fudbalu, a Evro 2024. mogao bi da bude njihov poslednji put ka slavi.

S obzirom da je Kevin De Bruine opterećen povredama i da Romelu Lukaku ne koristi najveće šanse kao pre, čini se da se Belgijanci suočavaju sa poslednjom šansom da trijumfuju na međunarodnoj sceni.

Dominik Tedesko je do sada nepobediv kao menadžer Belgije, a ekipa je imala solidnu formu na putu ka turniru.

Slovačka

Slovačka je završila na drugom mestu u svojoj kvalifikacionoj grupi iza Portugala, pobedivši u sedam utakmica, remizirajući u samo jednoj i izgubivši tek dva meča.

Njihova forma je krenula nizbrdo u poslednjoj međunarodnoj pauzi, gde su izgubili od Austrije i uspeli samo da remiziraju protiv Norveške.

Na tim utakmicama su ipak bili bez Milana Škrinijara, koji je njihov kapiten i daleko najbolji igrač, a on će biti ključan za njihove šanse na Euru 2024.

Njihov selektor je Frančesko Kalcona.

Rumunija

Ovo je prvi veliki turnir od 2016. za Rumuniju nakon što je u kvalifikacijama bila na vrhu svoje grupe i to bez poraza, primivši samo pet golova.

Edvard Jordanesku je pomogao svojoj reprezentaciji da igra lep fudbal, iako tek treba da pobede neku visokopozicioniranu reprezentaciju, a jedina pobeda je ona nad Švajcarskom 1:0 na kraju 2023.

Jedno ime koje će navijači širom sveta prepoznati je Janis Hađi – vezista Rendžersa na pozajmici u Alavesu i sin legendarnog Georgi Hađija.

Ukrajina

Grupu E kompletira Ukrajina, koja je pobedila Bosnu i Hercegovinu, a zatim Island u plej-ofu kvalifikacija i obezbedila plasman u Nemačku.

Imali su veoma pozitivnu kvalifikacionu kampanju i završili su na nivou bodova sa Italijom, samo su završili iza njih zbog rezultata u međusobnom okršaju sa Italijanima.

Bez obzira na to, nalaze se u veoma ujednačenoj grupi E, možda kao favoriti za plasman na drugo mesto iza Belgije.

Ukrajinu vodi Sergej Rebrov, koji je imao respektabilnu igračku karijeru sa Dinamo Kijevom, Totenhem Hotspurom i Vest Hemom junajtedom.

Grupa F

Turska

Turska se vratila na Euro i nada se da će proći bolje nego pre četiri godine, gde su izgubili svaku utakmicu i nisu uspeli da postignu gol.

Turska je prošla kroz kvalifikacije prilično lako i to u grupi sa Hrvatskom i Velsom, iako je izgubila obe utakmice tokom martovske pauze – uključujući i poraz od Austrije sa 6:1.

Arda Guler je glavni talenat na koji treba paziti nakon nekoliko obećavajućih nastupa za Real Madrid ove sezone, iako će 19-godišnjaku biti potrebna pomoć njegovih iskusnih saigrača.

Njihov selektor je Vinćenco Montela koji je na čelu repreezntacije od 2023. godine i ima iskustvo u velikim klubovima u prošlosti, pošto je vodio Milan i Sevilju.

Gruzija

Gruzija je izazvala veliki potres kada je stigla na Evro 2024, plasiravši se nakon što je u finalu plej-ofa pobedila Grčku na penale.

Verovatno će imati muke tokom šampionata i očekivanja su mala, ali živahno krilo Napolija Kviča Kvarackelija će im dati nadu u Nemačkoj.

Kvarackelija je briljirao u poslednje dve sezone, posebno u sezoni 2022/23, gde je postigao 11 golova i upisao 10 asistencija u Seriji A.

Petostruki šampion Bundeslige i bivši defanzivac Bajerna iz Minhena i privremeni trener Vili Sanjol je na čelu, koji donosi pobednički mentalitet koji će biti ključan za sve šanse za uspeh na leto.

Portugal

Portugal će biti jasan favorit u grupi F nakon savršene kvalifikacione grupe, pobedivši u svih 10 utakmica i primivši samo dva gola.

Imaju i jednu od najjačih ekipa na turniru – barem na papiru – koja se može pohvaliti Rubenom Dijasom, Bernardom Silvom, Rafaelom Leaom i legendarnim Kristijanom Ronaldom.

Pod palicom iskusnog selektora Roberta Martineza, Portugal bi mogao da bude prava snaga na turniru u Nemačkoj.

Češka Republika

Češka je u ovom veku imala relativan uspeh na kontinentalnim prvenstvima, plasiravši se u polufinale 2004. i u četvrtfinale na poslednjem takmičenju.

Selektor Ivan Hašek je na čelu nacionalne selekcije tek od početka 2024. godine, ali do sada ima 100% učinak, pobedivši i Norvešku i Jermeniju sa po 2:1.

Patrik Šik će verovatno biti najvažniji igrač Češke – a navijači pamte njegov nastup na poslednjem Evropskom prvenstvu kada je postigao pet golova u pet utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari