Utorak na EURO 2024 je trebalo da bude jedan miran, da ne kažem dosadan, dan, međutim... 1EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Utorak je trebalo da bude jedan miran, da ne kažem dosadan, dan na Evropskom prvenstvu fudbalu. Igrale su se samo dve utakmice na kojima se nije očekivao naročito kvalitetan fudbal već rutinske pobede favorita – Turske protiv Gruzije, odnosno Portugalije u duelu sa Češkom.

Kako je ceo dan padala kiša, pretila je i da odloži mečeve, monotonija je bila praktično zagarantovana.

Međutim, gledali smo veoma kvalitetne i nadasve uzbudljive utakmice.

Videli smo sedam golova, od kojih su prva dva reprezentacije Turske (Muldur 25. i Guler u 65. minutu) sigurno među tri najlepša na dosadašnjem šampionatu koji je, za sada veoma efikasan – na 12 utakmica koliko je odigrano u prvom kolu EP postignuto je 34 gola, u proseku 2,8.

Gol koji je postigao Arda Guler ne samo da je jedan od najlepših već je i „istorijski“ – kada se upisao u listu strelaca on je imao 19 godina 114 dana, odnosno bio je 14 dana mlađi od Kristijana Ronalda koji se kao debitant na EP pre 20 godina upisao u listu strelaca.

Kristijano Ronaldo je ostao bez jednog od niza rekorda, ali jedan će sigurno o(p)stati za sva vremena – Portugalcu je ovo šesto Evropsko prvenstvo i na svakom od prethodnih upisao se bar jednom u listu strelaca.

Nije postigao gol protiv Čeha, ali su Portugalci u dramatičnom finišu, tj. u zaustavnom vremenu došli do pobede i tri važna boda.

U utorak smo mogli i da se uverimo i kako izgledaju pravi fudbalski tereni.

Iako je kiša lila kao iz kabla, pojedini mediji su javljali da će utakmica u Dortmundu zbog velikog pljuska biti odložena, „travnati tepih“ je to i bio tokom svih devedeset minuta. Mogu zamisliti šta bi bilo sa „travnatim tepisima“ na terenima naših superligaša.

Ti uslovi za igru su sigurno i jedan od razloga što na ovom šampionatu Češku reprezentuje čak 15 fudbalera iz domaćeg prvenstva, a Srbiju samo tri igrača Crvene zvezde.

Ne može se vrhunski fudbal igrati po livadama i oranicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari