"Svi bismo bili presrećni da se prođe grupna faza": Kakve su šanse reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu? 1Foto: Printscreen: Instagram/buducnostsrbijeav

Evropsko prvenstvo u fudbalu zvanično počinje utakmicom Nemačke i Švedske u petak 14. juna.

Međutim, ove godine će Evropsko prvenstvo biti posebno zanimljivo navijačima iz Srbije, jer će posle mnogo vremena imati priliku da gledaju selekciju svoje zemlje kako se bori za trofej na ovom takmičenju.

Izabranici selektora Dragana Stojkovića Piksija takmičenje počinju u nedelju 16. juna, utakmicom protiv Engleske, nakon čega ih čekaju i dueli protiv Slovenije i Danske.

Sagovornici Danasa, upitani o očekivanjima od učešća reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu, uglavnom su saglasni da žele da vide borbu na terenu.

Slikar, glumac i di-džej Uroš Đurić ističe da su, za razliku od Svetskog prvenstva u Kataru, sve opcije otvorene.

„Umnogome zavisi od toga kako Piksi bude postavio igru, mislim da je imao dovoljno vremena da izvuče pouke i donekle konsoliduje ekipu. Potrebna je izvesna doza takmičarske zrelosti i strpljenja na terenu, treba biti svestan da mi nismo ekipa koja prednjači u borbenosti, niti imamo kvalitet ni kao kolektiv niti na individualnom planu“, kaže Đurić.

evropsko prvenstvo
foto STARSPORT

Kako dodaje, naši igrači u klubovima u kojima igraju nisu oni koji prave razliku.

„Ali znaju svašta i mogu svašta, ukoliko se usklade međusobno, ostave makar na tren svoje taštine po strani, zaigraju odgovorno i disciplinovano, možda i prođu grupu. Lepo je videti ponovo Rajkovića na golu. Unosi mir i sigurnost. Nadam se da će saigrači to umeti da cene“, navodi Đurić.

Narodni poslanik iz redova Zeleno-levog fronta Robert Kozma ističe da je njemu kao navijaču važno da vidi neprestanu borbu na terenu, da fudbaleri Srbije daju svoj maksimum i da budu željni pobede.

„Verujem da bismo svi bili presrećni da se prođe grupna faza. Za svaku ozbiljniju analizu očekivanja teško da ima mesta u ovom trenutku. Za to nam je potrebno da imamo institucije koje rade svoj posao, pa tako i da FSS ne bude pod direktnim i često izrazito banalnim uticajem politike, nego da ima ozbiljnu strategiju razvoja fudbala u Srbiji“, kaže sagovornik Danasa.

„Srbija će osvojiti Evropsko prvenstvo“

U sličnom tonu svoj komentar daje i narodni poslanik Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, koji ima želju da reprezentativci Srbije na kraju prvenstva podignu trofej.

„Kao i svaki građanin Srbije, voleo bih da naša reprezentacija, iako dolazi iz lige koja je pod kontrolom mafije i još veće mafije oličene u političarima, postane Evropski prvak kako ne bismo bili prvi samo po organizovanom kriminalu, korupciji i narastajućem siromaštvu. Nažalost, siguran sam da Nacionalni stadion od milijardu evra nećemo otvoriti utakmicom Evropskih prvaka u fudbalu, već suđenjem evropskim prvacima u kriminalu i korupciji“, kaže Milivojević.

I muzičar i pisac Nele Karajlić misli da će Srbija osvojiti Evropsko prvenstvo. Na osmeh novinara nakon ove izjave rekao je da to što smeje, znači da ne razume dobro fudbal.

„Ja mislim da ćemo mi biti prvaci i da ćemo u finalu pobediti Albaniju u produžecima“, navodi kroz osmeh Karajlić, autor navijačkih pesama „Pobednička“ i „Gubitnička“ koje su pratile fudbalsku reperezentaciju na prethdonim prvenstvima.

Na pitanje odakle crpi svoj optimizam, Karajlić nastavlja u svom maniru.

„Pa kako odakle, kvalitetan selektor, vrhunski fudbaleri, dobra organizacija fudbalskog saveza. Šta ti treba više“, kaže Karajlić uz isticanje Mitrovića kao čoveka koji nas dovodi do finala.

Pošto je prva utakmica protiv Engleske, doktor Nele se osvrnuo i na njihov potencijal na ovom prvenstvu.

„Englezi su najslabiji na ovom Evropskom prvenstvu. Jako im je loša ekipa, i selektori im je katastrofa. Ja ga doduše volim jer je igrao sa Savom Miloševičem u Aston Vili“, zaključuje Karajlić svoje optimistično predviđanje.

Potpredsednik Pokreta slobodnih građana Aris Movsesijan, sa druge strane, kaže da on loše prognozira.

„Prvo, zato što sam subjektivan i navijački raspoložen. Osim toga, imam loše iskustvo sa predikcijama u sportu i željama. Naime, pred svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, isfrustriran stalnim porazima od Nemačke, rekao sam da mi nije važan plasman naše reprezentacije, već da mi je jedino važna pobeda nad Nemačkom. I to se desilo. Nemce smo pobedili ali se nismo plasirali dalje. Od tada sam uzdržan od prognoza u fudbalu“, navodi Movsesijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari