Počinju najvažnije bitke: Ko prolazi u finale EURO 2024? 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN; EPA-EFE/RONALD WITTEK; IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia; ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon uzbudljivih utakmica četvrtfinala na Evropskom prvenstvu u fudbalu, došlo je vreme za odlučujuće borbe.

Na programu su polufinala EURO 2024 u kojima se sastaju Francuska i Španija večeras 21 čas, te Holandija i Engleska 10. juna u isto vreme.

Biće izuzetno zanimljivo videti ko će iz tih susreta izaći kao pobednik i ko će se naći u velikom finalu 14. juna u Berlinu.

Prvo polufinale: Francuska i Španija

Duel između Francuske i Španije privlači veliku pažnju javnosti.

Biće to susret dva giganta svetskog fudbala koji su do završnice takmičenja došli na sasvim drugačiji način.

Španija je prikazala možda i najbolji fudbal na prvenstvu, dok je utisak da se Francuska provukla do ove faze takmičenja.

U grupi su slavili protiv Austrije i to auto-golom Maksimilijana Vebera, dok su protiv Poljske u remiju 1:1 postigli gol iz penala, a protiv Holandije odigrali 0:0.

U osmini finala su zahvaljujući auto-golu Jana Vertongena izbacili Belgiju rezultatom 1:0, a u četvrtfinalu savladali Portugal tek posle boljeg izvođenja jedanaesteraca (5:3, posle 120 minuta igre 0:0).

Drugim rečima, Francuzi nisu postigli gol iz igre u pet utakmica i zato i jesu velika nepoznanica uoči večerašnjeg polufinala.

Iako su u grupi igrali veoma slabo, u drugom poluvremenu kao i produžecima protiv Portugala su bili odlični stvorivši nekoliko izglednih šansi.

Upravo i zato će biti interesantno koja će se Francuska pojaviti na terenu stadiona u Minhenu.

Pomenuti protivnici u drugačijem raspoloženju dočekuju ovaj meč.

Selektor Francuske Didije Dešan može da računa na sve igrače, dok njegov kolega na drugoj strani mora da nađe zamene za „požutelog“ Robina le Normana, povređenog Pedrija i Danija Karvahala koji je „pocrveneo“ u četvrfinalu protiv Nemačke.

Najviše problema će imati u tome da pronađe rešenje uz aut-liniju, jer je Karvahalova prirodna zamena Hesus Navas koji ima 38 godina i upitno je kako će se snaći protiv brzonogih protivničkih krila Kilijana Embapea i Usmana Dembelea.

Zato će biti interesantno videti da li Španija može da zagospodari sredinom terena gde je Francuska takođe veoma jaka i da posedom lopte i preciznim dodavanjima ka svojim napadačima spreči „Trikolore“ da nametnu svoj stil igre.

Francuskoj će odgovarati i da se malo povuče pa i da dugim loptama i iz kontri preti slabašnoj španskoj odbrani, koja je najlošiji deo tima.

Sa druge strane u sutrašnjem polufinalu sastaće se Engleska i Holandija.

Drugo polufinale: Engleska i Holandija

Engleska, poput Francuske, nije briljirala na ovom prvenstvu, ali se dokopala polufinala.

Sa samo dva postignuta gola osvojila je grupu C u kojoj su još bile Danska, Srbija i Slovenija, a zatim je uz mnogo sreće eliminisala Slovačku u osmini finala nakon produžetka 2:1, dok je Švajcarsku pobedila nakon boljeg izvođenja penala.

Nešto bolji utisak od njih je svakako ostavila Holandija.

Sa stamenom odbranom i kreativnom ofanzivnom linijom, činili su ovaj šampionat veoma zanimljivim.

Trenutno imaju i najboljeg strelca na šampionatu od koga će mnogo očekivati i u dulu protiv Engleske.

Reč je o Kodiju Gakpu koji se savršeno uklapa sa Memfisom Depajom i Ćavijem Simonsom u navalnoj liniji tima.

Za očekivati je da Holanđani imaju veći posed lopte i da iz istog kreiraju šanse za svoje napadače.

U tim Engleske se vratio Luk Šo posle dugog odsustva zbog povrede, tako da će selektor Geret Sautgejt moći i na njega da računa od prvog minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari