Ekskalibur Belingema u lavlje srce Slovaka: Makazice koje su udahnule novi život Engleskoj za odlazak u četvrtfinale umesto nazad na Ostrvo 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Svi ćemo žaliti Slovake i svi ćemo se diviti čudesnim spasonosnim makazicama engleskog asa Belingema kojima je  na rubu ispadanja sa 17. evropskog prvenstva udahnuo novi život favoritu.

U trećoj utakmici osmine finala, najuzbudljivijoj predstavi do sada u Nemačkoj, fudbalska Evropa je bila na pragu najvećeg iznenađenja.

Slovaci su i na ovom meču pokazali da imaju sve što Srbija imala nije i za čim smo žudeli – lavlje srce, organizovanost i disciplinu u igri, borbenost iz petnih žila, selektora italijanskog kova Kalconu koji ih je sjajno pripremio za turnir i, što je i najvažnije – strelca.

Vodili su do poslednjeg minuta nadoknade vremena, izgarali su da sačuvaju prednost za istorijski uspeh i odlazak na megdan sa Švajcarskom u četvrtfinalu, ali su poklekli u jedan tren na vanserijsko nadahnuće engleske zvezde.

Engleska – Slovačka 2:1 (0:1, 1:1)

Stadion u Gelzenkirhenu. Gledalaca: 48.000.

Sudija: Meler (Turska).

Strelci: 0:1 Šranc u 25, 1:1 Belingem u 90+5, 2:1 Kejn u 91.

ENGLESKA: Pikford, Voker, Stons, Gehi, Tripjer (od 66. Palmer), Mejnu (od 84. Eze), Rajs, Saka, Foden (od 90. Toni), Belingem (od 106. Konsa), Kejn (k) (od 106. Galager). Selektor: Sautgejt.

SLOVAČKA: Dubravka, Pekarik )d 110. Tupta), Vavro, Škrinjar (k), Hancko, Kucka (od 81. Bero), Lobotka, Duda (od 81. Beneš), Šranc (od 90. Đomber), Strelec (od 61. Boženik), Haraslin (od 61. Suslov). Selektor: Kalcona (Italija).

Slovačka, koja je neustrašivo pripretila i dva-tri puta ranije, povela je u 25. minutu.

Egzekucija je bila u dva poteza.

Strelec je kratkim pasom iz perifernog vida poslužio Šranca koji je neuhvatljivo tutnjao uz engleskog igrača, ustremljujući se u šesnaesterac. Pravovremenu loptu je vrhom kopačke poslao pored Pikforda, kome nije bilo spasa.

Ekskalibur Belingema u lavlje srce Slovaka: Makazice koje su udahnule novi život Engleskoj za odlazak u četvrtfinale umesto nazad na Ostrvo 2
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Viđena je plodotvorna akcija koju je, recimo, tandem Tadić-Mitrović izveo samo jednom, onda kada je „desetka“ srpske reprezentacije uočila da je njen najbolji strelac umakao čuvaru, ali je slovenački golman Oblak bio uspešniji od engleskog.

Kako je Engleska bledo igrala u prvom poluvremenu (uostalom, bled utisak ju je pratio od početka) najbolje ilustruje podatak da nije imala nijedan šut u gol, što joj se u utakmicama na ispadanje na velikim takmičenjima poslednji put desilo na Mundijalu u Meksiku 1986, na čuvenom meču s Maradoninom Argentinom u četvrtfinalu.

U 50. minutu buknuli su engleski navijači, ali je gol Fodena bio postignut iz očiglednog ofsajda, što je ipak provereno VAR tehnologijom.

Pet minuta kasnije iz početničkog nesporazuma poslednje linije Engleza Strelec umalo da lobuje Pikforda s pola.

Engleska je stegla obruč oko slovačkog kaznenog prostora. Čekalo se da se neka njena zvezda istakne trenutkom nadahnuća pred bespoštednom odbranom Slovaka.

U 78. minutu blizu gola je bio onaj od koga se najviše strahovalo. Kejn je glavom zahvatio nabačenu loptu iz slobodnog udarca, ali je to trebalo bolje da učini pa je golman Dubravka odahnuo.

Ubrzo zatim Rajs je reskim šutem s dvadesetak metara pogodio stativu.

Na izmaku utakmice, na izdisaju nadoknade vremena, Belingem je pokazao zašto je Realov skupoceni galaktikos.

Efektno je produžio život reprezentaciji makazicama iz srca suparničkog kaznenog prostora jer je na tren oka umakao pažnji slovačkog bedema.

Engleska je ušla u produžetke s psihološkom prednošću i s vetrom u jedra.

Zanemoćali Slovaci lavljeg srca su brzo kapitulirali još jednom. Svojih parče utakmice je dočekao Kejn.

Ekskalibur Belingema u lavlje srce Slovaka: Makazice koje su udahnule novi život Engleskoj za odlazak u četvrtfinale umesto nazad na Ostrvo 3
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Slovaci su ipak došli do daha.

U završnici prvog produžetka Pekarik je imao kolosalnu priliku. Oštar centaršut je u padu zahvatio s tri-četiri metra kolenom, jedino kako je i mogao, pa pošto nije imao punu kontrolu nad udarcem lopta je fijuknula preko prečke.

Parovi osmine finala po kosturu

Keln, 30. jun, 21 čas

A Španija (B1) – Gruzija (F3)

Dortmund

B Nemačka (A1) – Danska (C2) 2:0

Frankfurt, 1. jul, 21

C Portugalija (F1) – Slovenija (C3)

Diseldorf, 1. jul, 18

D Francuska (D2) – Belgija (E2)

Minhen, 2. jul, 18

E Rumunija (E1) – Holandija (D3)

Lajpcig, 2. jul, 21

F Austrija (D1) – Turska (F2)

Gelzenkirhen

G Engleska (C1) – Slovačka (E3) 2:1

Berlin

H Švajcarska (A2) – Italija (B2) 2:0

Četvrtfinale

Pobednik A – Nemačka (Štutgart, 5. jul, 18)

Pobednik C – Pobednik D (Hamburg, 5. jul, 21)

Pobednik E – Pobednik F (Berlin, 6. jul, 21)

Engleska – Švajcarska (Diseldorf, 6. jul, 18)

Polufinala su u Minhenu 9. jula i u Dortmundu dan kasnije, oba u 21 čas.

Finale je na Olimpijskom stadionu u Berlinu 14. jula u 21.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari