Bilo jednom i na niškom Čairu: Kako je Zajko začarao mrežu na penale kao portugalski golman Diogo Kosta na EURO 2024? (VIDEO) 1Foto: AP/Antonio Calanni

Da se Kristijano Ronaldo nije razdirao u suzama, ne bi ni njegov golman Diogo Kosta izrastao u junaka utakmice osmine finala između Portugalije i Slovenije u Frankfurtu.

Prvi put je odluka na 17. evropskom prvenstvu u Nemačkoj pala na penale.

Portugalski golman se proslavio sa sve tri odbrane, a tri portugalska igrača su bili hladnokrvni s bele tačke.

Antirekord Kristijana Ronalda

Na izdisaju prvog produžetka, dok su mreže i dalje mirovale, najubojitiji golgeter u istoriji međunarodnog fudbala, gol-mašina svoje vrste, nije iskoristio jedanaesterac.

Bilo jednom i na niškom Čairu: Kako je Zajko začarao mrežu na penale kao portugalski golman Diogo Kosta na EURO 2024? (VIDEO) 2
Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Propuštena kolosalna prilika da najzad postigne prvi pogodak na šampionatu, da u 40. godini postane najstariji strelac u analima evropskih prvenstava, što je zvanje koje je od onomad uz ime Hrvata Luke Modrića, i da široko reprezentaciji otvori vrata četvrtfinala bacila je u predahu Kristijana Ronalda u ridanje od očaja.

 

Umesto svega za vedro čelo, najsjajnijoj portugalskoj zvezdi je pripao antirekord, jer je prvi koji na najvećoj fudbalskoj smotri Starog kontinenta nije realizovao dva penala.

U duelu s Austrijom u grupi u Francuskoj 2016. pogodio je stativu. Isto je završeno 0:0. Portugalija se sa sva tri remija provukla dalje kao jedan od četiri najbolja trećeplasirana tima, a dosegla je do titule prvaka.

Oblak kao Handanović s Vidićem

Podsetila je spasonosna odbrana Jana Oblaka za oduševljenje Slovenaca i na živu loptu koju je u svom donjem levom uglu prigrabio Samir Handanović oči u oči s Nemanjom Vidićem u drugom poluvremenu na odlučujućem meču Srbije u poslednjem kolu kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012.

U jesen 2011, u mariborskom Ljudskom vrtu, našem državnom timu je odgovarala samo pobeda, a izgubio je s 1:0 od otpisanog domaćina. To je bilo i Videćevo zbogom u njegovoj 56. utakmici u nacionalnoj selekciji.

 

Oblak nije briljirao i u penal seriji, a Kristijano Ronaldo se iskupio kao prvi portugalski izvođač.

Bilo jednom i na niškom Čairu: Kako je Zajko začarao mrežu na penale kao portugalski golman Diogo Kosta na EURO 2024? (VIDEO) 3
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Ruke Dioga Koste su se pozlatile kao nijedne u istoriji evropskih šampionata jer niko pre njega nije odbranio tri penala.

Ni Klaudiju Bravu nisu pomagali direci

Nije se u Frankfurtu desio i jedinstven primer u fudbalskoj istoriji velikih takmičenja da se jedni raduju s 3:0 na penale.

Prvi takav slučaj je zabeležen na Svetskom prvenstvu 2006. isto u Nemačkoj.

Ukrajina je u osmini finala izbacila Švajcarsku u Kelnu (bez golova u 120 minuta) iako je njoj pošlo po zlu pošto je Paskal Cuberbiler prozreo nameru Andreja Ševčenka.

Nadalje je Aleksandar Šovkovski ukrotio dva udarca, a jednom je uzdrmana prečka. Ostali Ukrajinci nisu podbacili.

 

Na Mundijalu u Kataru 2022. repriza.

Senzacionalni Maroko, prva afrička reprezentacija koja je igrala u polufinalu, šokirao je u osmini finala bledu Španiju. Prvo joj je odoleo i na produžetke (0:0), a zatim je slavio svog golmana Jasina Bunua, koji je zaustavio druga dva šuta, a prvi, Sanabrijin, završio je u stativu.

 

Uzimajući u obzir i Kup konferderacija, predvorje Svetskog prvenstva, jednom je sudbinu Slovenije doživela – Portugalija.

U Rusiji 2017, koja je bila domaćin mundijala sledeće godine, Portugalci, evropski prvaci, sreli su se u polufinalu s Čileancima, šampionima Južne Amerike. Klaudio Bravo im je odbranio sva tri šuta. Direci, kao i Diogu Kosti, nisu morali da priskaču u pomoć.

 

Nezaboravni Dukadam

Ima takvih primera i u klupskim takmičenjima UEFA, gde su penali prvi put izvođeni u utakmici prvog kola nekadašnjeg Kupa pobednika kupova 30. septembra 1970. između Honveda i Aberdina u Budimpešti. Podrazumeva se da je to bilo u revanšu i zato što su oba tima izvojevali istovetne pobede (u ovom slučaju sa po 3:1 na svom terenu). Dalje su otišli Mađari – 5:4.

Prošle godine, a prvi put posle tri i po decenije, desilo se da jedan golman prođe slavno pod klupskim krovom UEFA kao portugalski junak.

U revanšu šesnaestine finala Lige konferencije, najmlađeg takmičenja, istakao se Anderlehtov čuvar mreže Holanđanin Bart Verbrugen, koji je u Briselu odbranio sva tri šuta igrača bugarskog Ludogoreca (3:0).

Prethodno je bilo da se golman izborio sa svima u prvom kolu Kupa šampiona 1988, kad je Švajcarac Žoel Korminbof odveo Ksamaks u sledeću rundu s revanša protiv grčke Larise u Nojšatelu (isto 3:0). U švajcarskom timu je igrao Admir Smajić, pojačanje iz Partizana tog leta.

Dve godine i nešto pre toga večnu slavu je stekao Rumun Helmut Dukadam, legenda Steaue,

Njoj je doneo zvanje prvog evropskog prvaka iz Istočne Evrope pošto je odbranio sva četiri udarca Barseloninih vedeta u finalu Kupa šampiona 1986. na „Pizhuanu” u Sevilji. Budući da su prva dva izvođača bukureštanske Zvezde bili nesigurni, a sledeća dvojica tačni, zabeležen je rezultat u penal-seriji – 2:0.

 

Nemoć Katalinića i Marića

Akteri utakmica s takvim ishodima bili su i timovi jugoslovenske lige.

U evropskoj sezoni niškog Radničkog za nezaborav (1981/82), kad se doguralo i do polufinala Kupa UEFA, u drugom kolu je izbačen Grashopers.

Penali su pucani na Čairu.

Proslavio se Zoran Milenković Zajko s dve odbrane.

U trećoj seriji, pošto su golove dali Branislav Đorđević, Miodrag Stojiljković i Aleksandar Panajotović, igrač ciriškog tima je šutirao pored gola. I u prvoj utakmici je domaćin pobedio s 2:0.

 

U četvrtfinalu Kupa pobednika kupova 1978. u Splitu se radovala bečka Austrija.

Sva tri njena izvođača su nadmudrili Ivana Katalinića, a „hajdukovci” Nenad Šalov (stativa), Jurica Jerković i Davor Čop su loše šutirali.

Istog tog dana, 15. marta, Juventusova uzdanica legendarni Italijan Dino Zof je u četvrtfinalu Kupa šampiona pročitao prva dva Ajaksova izvođača, a treći je promašio gol.

U drugom kolu Kupa pobednika kupova, 4. novembra 1981, kad i u Nišu, iz Mostara se kući pevajući vratila Lokomotiva iz Lajpciga. Sva tri njena igrača su savladali Envera Marića, a za Velež penale nisu iskoristili Dušan Bajević, Franjo Vladić i Dubravko Ledić. Kad su Hajduk i Velež prvo igrali u gostima, isto je bilo 1:1.

KUP ŠAMPIONA

Dino Zof (Italija)

1977/78. četvrtfinale Juventus – Ajaks 3:0

Helmut Dukadam (Rumunija)

1985/86. finale Steaua – Barselona 2:0

Žoel Korminbof (Švajcarska)

1988/89. prvo kolo Ksamaks – Larisa 3:0

KUP POBEDNIKA KUPOVA

Nikolaj Gontar (SSSR)

1977/78. drugo kolo Univerzitatea – Dinamo (M) 0:3

Hubert Baumgartner (Austrija)

1977/78. četvrtfinale Hajduk – Austrija 0:3

Rene Miler (Istočna Nemačka)

1981/82. drugo kolo Velež – Lokomotiva (L) 0:3

KUP UEFA

Zoran Milenković

1981/82. drugo kolo Radnički (N) – Grashopers 3:0

Kristijan George (Rumunija)

1987/88. drugo kolo Sportul – Brondbi 3:0

LIGA KONFERENCIJE

Bart Verbrugen (Holandija)

2022/23. 1/16 finala Anderleht – Ludogorec 3:0

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari