Da li ste znali: Džajić držao jedan rekord evropskog prvenstva 36 godina, a Piksi 20 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

O starosnoj dobi Belingemovog prvenca na evropskom prvenstvu, koji je bio dovoljan da Engleska savlada Srbiju, još slovo-dva.

Džud Belingem, nova zvezda svetskog fudbala, postao je sa 20 godina i 353 dana, u susret svom 21. rođendanu 29. juna, najmlađi strelac pobedonosnog pogotka na šampionatima Starog kontinenta.

Istovremeno je svojoj reprezentaciji doneo primat jer se Engleska izdvojila kao selekcija koja je dala najviše golova glavom (18), što i jeste istorijski zaštitini znak ostrvskog fudbala.

Da li ste znali: Džajić držao jedan rekord evropskog prvenstva 36 godina, a Piksi 20 2
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Nemci imaju 17 takvih, ali je svih pet u nokautiranju Škota na otvaranju u Minhenu bilo nogom.

Jedan njihov glavom, podsetimo se, sledio je beogradsku Marakanu.

Iako je Jugoslavija u polufinalu 1976. vodila protiv Zapadne Nemačke s 2:0, kola su pošla nizbrdo u drugom delu drugog poluvremena. Kad se Diter Miler, potpuno usamljen na centaršut iz kornera, poklonio ispred Ognjena Petrovića, taj njegov izjednačujući gol je bio tek prvi u het-triku kojim je dotukao „plave“ u produžecima.

U finalu, kroz tri dana, i Čehoslovaci su na stadionu Crvene zvezde imali 2:0, ali je i tada do izražaja došla germanska upornost. I Bernd Helcenbajn je glavom, u pretposlednjem minutu, udahnuo novi život Nemcima za dodatnih pola sata. Rasplet se desio na penale, ali ne u njihovu korist. U fudbalsku antologiju je čuenom dovitljivošću s bele tačke ušao Antonjin Panenka.

Rano za Kasana, kasno za „azure“

Elem, do Belingemove efektne pretenzije u 13. minutu meča s našim timom najmlađi strelac pobedonosnog gola bio je Turčin Arda Turan s 21 godinom i 133 dana.

Izrastao je u junaka utakmice u Bazelu protiv Švajcarske, jednog od dva domaćina 2008. Bilo je u okršaju u grupi 1:1, a onda je Turan obradovao naciju u drugom minutu nadoknade vremena.

Kada je zatresao mrežu, nadmašen je italijanski napadač Antonio Kasano, koji je u Portugaliji 2004, s 21 godinom, 11 meseci i deset dana, doneo „azurima“ u 90+4 pobedu protiv Bugara s 2:1 u poslednjem kolu, jedinu u grupi, nedovoljnu za odlazak u četvrtfinale.

Do Kasana najmlađi je bio Dragan Džajić.

Svoj čuveni gol protiv Engleza u Firenci, jedini u polufinalnim utakmicama na Apeninima 1968, dao je šest dana posle 22. rođendana.

Mlado dostignuće proslavljenog levog krila, dakle, držalo se 36 godina.

Još dva su pobedonosna pogotka ispala mlađa od Kasanovog na potonjim šampionatima.

Englez Dani Velbek je 2012. s 21 godinom, šest meseci i 20 dana pobrao zasluge za pobedu protiv Švedske s 3:2 u grupi.

Na prošlom prvenstvu, 2021, Hrištof Baumgartner je s 21 godinom, deset meseci i 20 dana jedinim golom na meču s Ukrajinom odveo Austriju u osminu finala.

Rekord iz ponovljenog penala

Belingem, koga je selektor Geret Sautgejt kalio za veća dela u reprezentaciji puštajući ga u igru u tri utakmice prošli put, 2021, okasnio je da bude među najmlađim strelcima ikada na evropskim prvenstvima, a nije ni najmlađi engleski.

Da li ste znali: Džajić držao jedan rekord evropskog prvenstva 36 godina, a Piksi 20 3
Foto: EPA/WALTER BIERI

Majkl Oven je na meču s Rumunijom 2000. imao 20 godina i 189 dana.

Četiri godine kasnije Vejn Runi u utakmici sa Švajcarskom, i to kao dvostruki strelac, postaje rekorder svih vremena sa 18 godina i 237 dana.

Koga je najubojitiji golgeter Gordog Albiona do pojave Harija Kejna tada potisnuo sa zvanjem najmađeg strelca?

Dragana Stojkovića.

Piksi je imao 19 godina i 108 dana kada je u poslednjem kolu 1984. u Francuskoj ublažio poraz Jugoslavije (3:2) na meču s domaćinom, potonjim prvakom, u čijim je redovima blistao trostruki strelac Mišel Platini, na stadionu u Sent Etjenu gde je kroz klupski fudbal i stasao u asa najviše klase.

Današnji selektor Srbije, peta Zvezdina zvezda, ušao je kao još nada niškog Radničkog u anale spletom okolnosti.

Pošto je u kaznenom prostoru „galskih petlova“ oboren Stjepan Deverić, odgovornost da izvede penal preuzeo je Ljubomir Radanović, junak proboja Jugoslavije na Evropsko prvenstvo u čuvenom meču u kvalifikacijama protiv Bugara na splitskom Poljudu potkraj 1983.

Žoel Bats se bacio u pravu stranu, u svoj donji desni ugao, hvatajući živu loptu.

 

Švajcarski sudija, držeći da je francuski golman krenuo u paradu pre vremena, naložio je da se jedanaesterac ponovi. Beloj tački je pristupio Stojković, koji je u 84. minutu hladnokrvno pucao u gornji levi ugao.

Piksi je tada, stavljajući tačku na razočaravajuće igre „plavih“ na prethodna dva meča (porazi 2:0 protiv Belgije, a 5:0 protiv Danske), nadmašio rekord koji je, kao i njegov zatim, odolevao 20 godina.

Ferenc Bene je imao 19 godina i 183 dana kada je u polufinalu 1964. protiv domaćina Španije na stadionu „Santijago Bernabeu“ u Madridu odveo Mađarsku u produžetke pogotkom u 84. minutu. „Crvenoj furiji“ je pobedu doneo proslavljeni Realov as Amanasio, strelac i u finalu Kupa šampiona protiv Partizana u Briselu dve godine kasnije.

Runi najmlađi četiri dana

Na istom šampionatu 2004, samo četiri dana pošto je Runi nadmašio Piksija, ispred engleskog reprezentativca je izbio Švajcarac Johan Fonlanten sa 18 godina i 141 danom, što je i danas nenadmašeno.

Strelac je bio u poslednjem kolu, u susretu koji je Francuskoj pripao s 3:1.

U međuvremenu ispred Stojkovića, koji je potisnut na četvrto mesto svih vremena, došao je i Portugalac Renato Sančes sa 18 godina i 317 dana.

Na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016, kad je Portugalija šokirala domaćina u finalu Ederovim golom u 109. minutu, bio je strelac izjednačujućeg pogotka u četvrtfinalu protiv Poljske (1:1). Dalje se otišlo na penale.

Na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj dvojica mogu da uđu u istoriju.

Španska nada Lamin Jamal već i jeste jer je sa 16 godina i 338 dana postao najmlađi učesnik ikada.

Francuz Voren Zair-Emeri je u četvrtom mesecu svoje 19. godine. Didije Dešan mu nije dao šansu u prvoj utakmici „galskih petlova“.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari