Danas na EURO 2024 - klimaks u prvoj utakmici: Šta zaista može Srbija i reprize oba polufinala od prošli put 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Za zaljubljenike u fudbal danas nema mrdanja od tv ekrana.

Biće još bolje ako se potonje dve zanimljive utakmice, jednu čiji nas rezultat neposredno dotiče, drugu koja je evropski klasik, gledaju na miru sa zadovoljstvom pobede na početku programa.

C GRUPA

Srbija – Slovenija (Minhen, 15 č, RTS 1)

Srbija, generalno, ima u grupi preslikanu situaciju s Mundijala u Kataru potkraj 2022.

I onda je u prvoj utakmici poražena protiv velesile (Brazil), što nije primljeno bolno, jer se znalo da će se šansa tražiti u potonjim duelima s izgledima za pobedu.

Zatim je bio Kamerun, rival iz najslabijeg šešira. Vođstvo (3:1), koje je u tom trenutku izgledalo čelično, proćerdano je dok dlanom o dlan, u tri minuta. E, to je bilo bolno.

Danas se Srbija sastaje sa svojim evropskim pandanom Kameruna.

Kad bi se opet završilo nerešeno, desila bi se još jedna pokunjenost, kakva je, recimo, obuzela Hrvate protiv Albanaca, tim pre i što su izjednačujući pogodak primili pred vratima pobede. I Hrvatska je u duel ušla s porazom na premijeri.

Srbija ima bolje igrače od Slovenije, a videće se ima li i bolji tim.

Pobeda bi svakako značila da je načinjen stvarni pomak u odnosu na nedorečenost u Kataru. Držanje protiv Engleza je ohrabrujući nagoveštaj s obzirom i na to da Brazilcima nismo nikako pripretili, a kamoli da smo ih opsedali.

Engleska – Danska (Frankfurt, 18 č, RTS 1)

Na stadionu nemačkog bundesligaša Ajntrahta igraće se premijerligaški fudbal.

U danskoj reprezentaciji je čak 11 igrača koji igraju u vodećem fudbalskom takmičenju Engleske. :Četvorica su u Brentfordu gde je već šest godina trener Danac Tomas Frank.

Dva tima su se prošli put, 2021, sreli u polufinalu na Vembliju.

Engleska je jedva slomila otpor Danske.

Pobedonosni gol je dao Hari Kejn u prvom produžetku (2:1). Njemu je Kasper Šmajhel, u to vreme golman Lestera, odbranio penal, ali je najbolji strelac u istoriji Gordog Albiona imao sreću da mu lopta ponovo dođe na nogu.

Englezi su ponovo potpuni favoriti. Protiv Srbije nisu bili impresivni, ali na velikom takmičenju vreme radi za pretendente jer se nivo igre poduže kako izazovi odmiču.

Danci su protiv Slovenaca pokazali dva lica u dva poluvremena. Prvo onako kao što je bilo 2021, a drugo kao sa Svetskog prvenstva iz Katara, gde nisu prošli dalje iz grupe.

Prvo kolo: Engleska – Srbija 1:0, Danska – Slovenija 1:1.

Treće kolo (25. jun, 21 č): Srbija – Danska, Engleska – Slovenija.

B GRUPA

Španija – Italija (Gelzenkirhen, 21 č, RTS 1)

Niko se na evropskom prvenstvu nije sastajao češće.

Igraće među sobom osmi put od prvog duela 1980.

Sreću se i na petom šampionatu uzastopce.

U četvrtfinalu 2008. dalje su prošli Španci na penale. Kroz četiri godine prvo su se ogledali u grupi (1:1) pa i u finalu, koje je „crvenoj furiji“ pripalo s 4:0, ubedljivije nego ikome do šampionskog trona.

Zatim, 2016, „azuri“ su joj vratili milo za drago u osmini finala (2:0), a 2021. oni su prošli dalje iz jedanaesteraca, osvojivši i titulu prvaka, svoju prvu posle 1968.

U novi okršaj ulaze s pobedama sa premijere.

Prvo kolo: Španija – Hrvatska 3:0, Italija – Albanija 2:1.

Drugo kolo: Hrvatska – Albanija 2:2.

Treće kolo (24. jun, 21 č): Španija – Albanija, Italija – Hrvatska.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari