Dragan Okuka za Danas: Srbija deluje bolje nego u Kataru, a protiv Slovenije mora da napreduje u igri po zemlji 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Fudbaleri Srbije u drugom kolu C grupe na Evropskom prvenstvu igraju protiv Slovenije, a taj meč je na programu u četvrtak 20. juna od 15 časova u Minhenu i u izjavi za Danas ga je najavio trenerski stručnjak Dragan Okuka.

Obe selekcije ulaze u ovaj susret željne bodova, ali sa dobrom prikazanom igrom u prvom kolu. Srbija je doživela minimalan poraz od Engleske (1:0), a Slovenija je remizirala sa Danskom (1:1).

Trener Dragan Okuka ističe da nismo odigrali loše protiv Engleske, ali da ćemo morati nastupiti drugačije protiv Slovenije.

U psoednjoj utakmici u grupi, protiv „orlova“ će biti Danska, a taj meč se igra 25. juna u 21 sat.

Kako igrati protiv Slovenije?

– Ne sme nas zavarati meč protiv Engleske. Biće ovo sasvim druga utakmica. Ne smemo pomisliti da će biti lako. Verovatno će se braniti i stati iza lopte. Moramo izaći sa ofanzivnim igračima na teren. U kojoj tačno formaciji –  to prepuštam selektoru. Verovatno ćemo videti iste igrače u navali kao i u susretu sa Engleskom: Tadića, Jovića, Vlahovića i Mitrovića, samo ne znam ko će od njih započeti utakmicu, a ko ući sa klupe. Slovenija će svoju šansu tražiti preko brzih napadača Šeška i Šporara, kao i kroz dug pas. Moramo nametnuti naš stil igre, da imamo veći posed lopte u nogama, da ona bude kod Tadića, Gudelja i Sergeja Milinković Savića i da napredujemo igrom po zemlji.

Kako ste videli utakmicu protiv Engleske? 

– Spram renomea Engleske očekivali smo možda i teži poraz, pa smo zadovoljni i sa ovim minimalnim. Ali možda i dalje ostaje žal za bodom. Žargonski rečeno – nudili su nam se, ali mi to nismo znali da iskoristimo. Pogotovo su bili ranjivi u drugom poluvremenu, kada su počeli panično da ispucavaju loptu iz svog kaznenog prostora, što za njih nije tipično. Doduše, imali su i jednu veliku šansu preko Kejna u finišu utakmice, ali ostaje utisak da smo mogli da dođemo do gola. Falio nam je u većini susreta taj završni pas, sa njim bismo bili mnogo konkretniji i opasniji pred njihovim golom. Uglavnom, drugo poluvreme je bilo dosta dobro i možda je reper za dalji tok šampionata.

Da li mislite da je to bolje odigrana utakmica od onih na Mundijalu u Kataru?

– Da, jesmo daleko bolji i uigraniji. Mislim da je igračima konačno sve leglo kada govorimo o formaciji sa tri odbrambena fudbalera i videli ste tu borbenost u našim redovima i kako uopšte nije bilo brisanog protora pokraj aut-linija u odbrani, momci su odigrali zaista sjajno i Englezi su imali tek nekoliko prilika na utakmici. Posebno bih izdvojio i pohvalio Nikolu Milenkovića, Miloša Veljkovića i Strahinju Pavlovića jer su odradili ogroman posao u sprečavanju protivnika da dođe do izglednih prilika.

Dragan Okuka za Danas: Srbija deluje bolje nego u Kataru, a protiv Slovenije mora da napreduje u igri po zemlji 2
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Kako se odbraniti od udaraca iz daljine Šeška i saigrača?

– To je na selektoru da vidi kako će zaustaviti, da li dubokim izlascima štopera ili na neki drugi način. Ali ja bih se okrenuo nama i posvetio našoj igri, mislim da ako izađemo sa dva klasična napadača da će nam trebati igra preko brzih i prodornih krila, a to će verovatno biti Živković i Mladenović. I takođe i mi treba da pokušavamo udarcima iz daljine kada već imamo igrače koji su sposobni za tako nešto, a tu pre svih računam na Gudelja i Tadića.

Šta mislite o Danskoj?

– Iz svega onoga što sam video u našoj grupi, mislim da smo posle Engleske najkvalitetnija reprezentacija. Negde se i očekivalo da ćemo bodove vredne nokaut faze tražiti u susretima protiv Slovenije i Danske, tako da nismo ništa izgubili u meču sa Engleskom. Samo sada moramo biti oprezni, u ulozi u kakvoj smo bili protiv Engleske će sada biti Slovenija protiv nas. A što se tiče Danske, njihova igra me nije nešto previše fascinirala i ubedila. Makar su takav utisak na mene ostavili u ovom prvom kolu.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari